Aantal keer gelezen1

Barneveldse Krant: Pact met SGP strandt op rol vrouw

maandag 28 november 2005 19:04

CU-lijsttrekker Tjitske Kuiper: ,,Bijna bizar’’

BARNEVELD - De prominente rol van Tjitske Kuiper als lijsttrekker voor de ChristenUnie is voor de SGP reden om geen lijstverbinding aan te gaan. ,,Regeringsverantwoordelijkheid en de rol van de vrouw daarin ligt moeilijk in onze achterban’’, zegt SGP-partijvoorzitter Wout Hazeleger in een verklaring, die vrijdagavond laat werd uitgegeven.


De verklaring is in lijn met vergelijkbare toenaderingspogingen elders in het land, waar de landelijke SGP samenwerking met de ChristenUnie heeft verboden, omdat vrouwen op prominente plaatsen op de kieslijst van de ChristenUnie zijn te vinden. Volgens Hazeleger speelt ook mee dat de SGP nu een collegepartij is en de ChristenUnie niet. ,,Wij willen daarin vrij blijven.”

Versterken
De ChristenUnie in Barneveld had bewust toenadering gezocht om ‘de christelijke politiek in Barneveld te versterken’. Van tevoren heeft de partij volgens eigen zeggen ,,een representatieve enquête’’ onder de leden gehouden. Remko Tamminga, voorzitter van de ChristenUnie Barneveld: ,,Zo’n lijstverbinding is absoluut geen fusie of politieke samenwerking maar een technische zaak, die regelt dat reststemmen bij een van beide partijen terechtkomen. Zonder lijstverbinding weet je zeker dat reststemmen terugvloeien in de ‘algemene pot van reststemmen’ en dan kunnen ze ook worden toegerekend aan een niet-christelijke partij. Onze leden reageerden overwegend positief. Men zag de toegevoegde waarde van een technische lijstverbinding wel, bij onze achterban merk je een duidelijke behoefte aan samenwerking tussen de christelijke partijen.”

Beide partijen benadrukken dat een eventuele lijstverbinding, die nu dus niet doorgaat, niets zegt over inhoudelijke samenwerking.

De ChristenUnie betreurt het dat de SGP afziet van een lijstverbinding, maar heeft respect voor het besluit van de SGP. Tamminga: ,,We hebben in een open sfeer en op een positieve manier over dit onderwerp gesproken. Aan elke keuze zijn voor- en nadelen verbonden. Op een gegeven moment moet je een afweging maken. Dat de SGP er toch van afziet, vinden wij jammer, vooral omdat hierdoor mogelijk voor een van onze partijen reststemmen verloren gaan. Tjitske Kuiper zelf concludeert in haar weblog: ,,Kregen wij eerdere jaren niet eens fatsoenlijk antwoord op onze brief, nu was er dan toch een gesprek mogelijk. Dat is positief. Zou het lukken om ook op deze manier de christelijke politiek in de gemeente te versterken? Een rechtstreekse lijstineenschuiving zou onszelf ook te ver gaan, maar dit moest toch een optie kunnen zijn voor beide partijen?’’

,,Jammer, jammer! Wat een gemiste kans voor het versterken van de christelijke politiek. In feite komt het erop neer dat men bij de SGP nog liever stemmen laat uitwaaieren over niet-christelijke partijen dan dat men de ChristenUnie iets gunt, want er staat een vrouw op de lijst. Het is bijna bizar. De tweede argumentatie over college-partij zijn ontgaat mij volledig. Dit heeft er naar mijn idee niets mee te maken.’’

Bron: Barneveldse Krant, 28 november 2005

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: Pact met SGP strandt op rol vrouw'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november