Aantal keer gelezen1

WisselBlog week 47 - Tjitske Kuiper

maandag 21 november 2005 13:32

Zondag 20 november 2005 

Dit weekend hoorde ik twee mooie uitspraken rondom zondagsrust en levensheiliging. Ik geef ze graag aan u door.

De laatste mail van de zaterdag was voor mij van ChristenUnie-lid Robert De Jong die eindigde met de woorden: “ De e-deur gaat na vanavond even dicht. De deur naar boven gaat, voor wie dat wil, weer een dag open. Wat een heerlijke dag zal de zondag morgen weer mogen zijn”. De hardwerkende menigte zal zich hier absoluut in herkennen!

Een andere uitspraak die mij bij bleef is afkomstig uit de middagkerkdienst met Ds Feijen. “Ik en mijn muis, wij zullen de Here dienen”. Geweldige variatie/uitwerking van de bekende bijbeltekst. De dienst ging over verslavingen. Onze maatschappij kent enorm veel risico’s in de vorm van gok- drank- drugs- en sexverslaving. Vooral voor jongeren is het niet eenvoudig om hier goed mee om te gaan. Maar ook voor volwassenen is het zaak om dicht bij de Here te leven en elkaar te steunen in het geloof. De apostel Paulus was ver gegaan op de verkeerde weg, maar werd gelukkig door God in zijn nekvel gegrepen en zijn leven is compleet veranderd. De macht van God is groot! Deze bijbelgedeelten zijn bemoedigend voor wie het wil horen.


's Avonds konden de leden van de jeugdvereniging een getuigenis van een ex-verslaafde van De Hoop aanhoren en deze jongen vragen stellen. Heel passend bij de preek uit de middagdienst. Ik ben blij lid te zijn van een gemeente; dit is een steun in de opvoeding van onze jeugd. 

 

 

Maandag 21 november 2005
 
“Er is geen moeiteloos verworven erepalm”’. (Horatius)
 
Vandaag heeft verpleeghuis Norschoten de zorgtrofee ’beste Zorginstelling’uitgereikt gekregen. Na een oproep binnen de PCOB en de ChristenUnie om zorginstellingen aan te reiken zijn uiteindelijk drie verpleeghuizen door de jury uitgekozen om nader onderzocht te worden.  Hiermee zijn Kampen en Naarden verslagen door Barneveld...
Het personeel, de vrijwilligers en de directie waren trots dat hen die prijs kon worden uitgereikt. De benedenruimte was dan ook stampvol deze middag. Andre Rouvoet overhandigde de prijs namens de werkgroep van de ChristenUnie die dit allemaal tot in de puntjes voorbereid had. Het viel mij op dat hij hierbij niet een hoop formele taal uitstootte maar een menselijke manier van presenteren had en echte aandacht voor de bewoners. Ook na afloop van de hele ceremonie. Mooi om te zien dat onze lijsttrekker niet afgestompd is voor het echt menselijke contact na al die jaren van kamerwerk. Tenslotte gaat het bij alle hectiek en opgeblazen ego’s in de politiek ten diepste toch om mensen. Dat moeten we vast houden.

 

 
Dinsdag 22 november
De dag staat in het teken van de raadsvergadering van vanavond. Ik schaaf nog wat aan de teksten en wikkel het e-mail- en telefoonverkeer af dat daarmee te maken heeft. Duidelijk is wel dat met name de agendapunten Veller en Muziekcentrum het meest prominent zijn. En ook de terugkeer van Dick Van Rheenen is een opvallend punt. Maar ook de kleinere zaken vragen aandacht.  Zo is er het verzoek voor de bouw van twee woningen achter de Rubensstraat. Wij vinden dit geen goede uitwerking van eerdere afspraken en zullen dus tegen stemmen. het wordt te propperig allemaal.

Een mailcontact met de griffier mislukt een aantal keren en na enkele uren wordt duidelijk dat het mailverkeer van alle gemeenten in Nederland plat ligt door een virus. Zo grootschalig hebben we dat nog niet eerder meegemaakt. De beveiliging werkt altijd juist erg goed in gemeenteland. De griffier is zeer behulpzaam en biedt aan om voor een kort overleg over een amendement langs te komen. Het is het einde van de middag  en de raadsvergadering begint vervroegd om half zeven. Ik heb hem vriendelijk bedankt voor zijn bereidheid en gezegd dat het niet heel noodzakelijk is.

 

 
Woensdag 23 november
Met een enigsziens duf hoofd opgestart vandaag. Gisteravond hebben we een raadsvergadering gehad die zo’n zes uren in beslag nam. En dan te bedenken dat het onderwerp Muziekcentrum niet eens behandeld is. Dat wordt doorgeschoven naar de volgende maand. Het voordeel hiervan is dat dan ook de parkeernota inmiddels ter sprake is geweest in de commissie. Op deze manier grijpen deze onderwerpen mooi in elkaar. Tenslotte is het tekort aan parkeerplaatsen een probleem voor de middenstanders in het dorp. Zij willen graag dichtbij het centrum een goede parkeermogelijkheid. De vraag is op dit moment of/hoe dat te combineren is met het muziekcentrum. Het probleem spitst zich dan vooral toe op de vrijdagavond als er een voorstelling gehouden wordt en er veel winkelend publiek is.

Over Veller is uitgebreid gesproken. Door verschillende partijen zijn amendementen op tafel gelegd. Door de VVD, Lijst 6 en door ons. Uiteindelijk hebben we de inhoud besproken  en heeft iedere fractie zijn mening gegeven en zijn de inhoudelijke punten aan de wethouder meegegeven. Het is aan Tijmensen om zo goed mogelijk te onderhandelen. De overeenkomst zal in fasen worden opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad en ook verschillende juridische checks ondergaan. Met name het concurrentiebeding is een heet hangijzer. Alle fracties zijn van mening dat dit punt zoveel mogelijk teruggedrongen moet worden. Wij hebben beslist vertrouwen in de wethouder en hebben dat ook expliciet uitgesproken. Aan hem de – ondankbare- taak om deze zaak nog enigszins ten goede te keren. Maar of het zal lukken?

 

 
Donderdag 24 november
Mijn ontbijt werd enigszins bedorven door het bericht dat ik op de voorpagina van het Nederlands Dagblad las. “SGP schrapt vier lijsten met CU” stond er met een vette kop. Nadere bestudering maakte voor mij duidelijk dat het hoofdbestuur van de SGP een ‘njet’ had uitgesproken in de richting van plaatselijke kiesverenigingen. De reden is het feit dat in die plaatsen vrouwen bij de ChristenUnie op een dusdanig hoge plaats op de kandidatenlijst staaan dat dit een te groot risico inhoudt op daadwerkelijke zetels in de gemeenteraden. In al deze gevallen ging het om een lijstineenschuiving. Het bericht treft dus ook mijn goede vriendin Simone Kennedy uit Amersfoort.
 
Ik vind het allemaal dieptriest. Het is in ons land hoog tijd dat christenen de samenwerking zoeken in plaats van de verdeeldheid benadrukken. In Barneveld zoekt ons bestuur van de ChristenUnie bewust de samenwerking nadat we onze leden hierover geraadpleegd hebben. Een meerderheid was voor het zoeken naar een vorm van samenwerking omdat we op die manier het christelijk geluid in onze gemeente versterken. Te beginnen bij de SGP. Tenslotte zijn er in ons land in verscheidene gemeenten goede samenwerkingsverbanden tussen de ChristenUnie en de SGP.
Het verzoek betreft een lijstverbinding. Dat is de lichtste vorm van samenwerking. Het houdt alleen maar in dat de reststemmen die er altijd zijn bij de verkiezingen, onderling verdeeld worden. Waarbij iedere partij vervolgens natuurlijk hoopt op de restzetels van de ander – laat daarover geen misverstand bestaan! Maar in ieder geval voorkom je allebei op die manier dat de stemmen die op jouw partij zijn uitgebracht en net te weinig zijn voor een volgende zetel uitwaaieren over alle partijen. Wat is tenslotte meer in de lijn van de stemmer? Iemand die ChristenUnie of SGP heeft gestemd wil vast niet dat zijn/haar stem bij het verdelen van de reststemmen  naar een niet-christelijke partij gaat.  Dan heb je toch liever dat jouw stem gaat naar een partij die qua uitgangspunten in de buurt staat van jouw voorkeurpartij?

Ik hoop dan ook dat de achterban van de lokale SGP dit beseft en haar bestuur stimuleert om positief te reageren op het verzoek van ons bestuur.

 

 
Vrijdag 25 november
11.00 uur
‘How deep is your dip’, zou een aardig motto zijn voor een dag als deze. Terwijl de natte vlokken langs het raam naar beneden zakken en ik het concept – persbericht op mijn computerscherm lees. Gisteravond heeft er een gesprek plaats gehad tussen de besturen van SGP en ChristenUnie over een mogelijke lijstverbinding.
De leden van de ChristenUnie hebben bewust het bestuur erop uitgestuurd om deze mogelijkheid te onderzoeken. Kregen wij eerdere jaren niet eens fatsoenlijk antwoord op onze brief, nu was er dan toch een gesprek mogelijk. Dat is positief. Zou het lukken om ook op deze manier de christelijke politiek in de gemeente te versterken? Een rechtstreekse lijstineenschuiving zou onszelf ook te ver gaan, maar dit moest toch een optie kunnen zijn voor beide partijen?
Vandaag komt het persbericht nog even alle betrokkenen onder ogen om vervolgens naar de pers te worden gestuurd. Het betreft een gezamenlijk verklaring. Ik blijf hopen dat deze gezamenlijkheid niet de meest verstrekkende vorm van samenwerking ooit is. Daarbij denkend aan berichten afkomstig van de SGP-jongeren.
Voorlopig is het Cup- a- soup day.
 
21.00 uur
“De ChristenUnie heeft een vrouw als lijsttrekker en dat is reden om geen lijstverbinding aan te gaan.” “Verder speelt mee dat de SGP nu een collegepartij is en de ChristenUnie niet en wij willen daarin vrij blijven’, aldus voorzitter Hazeleger van de SGP.
Jammer, jammer!
Wat een gemiste kans voor het versterken van de christelijke politiek.
In feite komt het erop neer dat men bij de SGP nog liever stemmen laat uitwaaieren over niet-christelijke partijen dan dat men de ChristenUnie iets gunt, want er is een vrouw....
Het is bijna bizar.
De tweede argumentatie over college-partij zijn ontgaat mij volledig. Dit heeft er naar mijn idee niets mee te maken.
 
By the way;
Buiten schijnt het inmiddels noodweer te zijn en op de Veluwe is op sommige plaatsen het licht uitgevallen.
 
 
Zaterdag 26 november
Naast alle gezellige zaterdagvulling zoals was, boodschappen, met zoveel mogelijk gezinsleden samen koffie drinken zijn er ook nog enkele telefoontjes en e-mails van politieke aard en deze weblog.
 
Eerst nog even de mails van OhNederland@aol.com doorlezen. Voormalig NOS-correspondent voor de VS Charles Groenhuijsen schrijft columns over de verschillen tussen de VS en Nederland. Ik heb ook een keer een reactie gestuurd en krijg sindsdien via de mail  wekelijks een update van nieuwe columns en reacties hierop. Ook zijn pas uitgegeven boek ‘Amerikanen zijn niet gek’ (over Bush, baseball, misdaad en miljonairs, kerken en casino’s, porno en politiek) heb ik met veel herkenning gelezen. Niet voor niets is het inmiddels al de dertiende druk. 

Verder is deze dag gevuld met hele goede ‘oude’ vrienden. Eind van de middag treffen we Wilko Vos uit Amsterdam en later vanavond zijn we uitgenodigd door Karin en Ger Somhorst uit IJsselstein. Dat wordt een weerzien met een hele ‘bunch of friends’ uit de tijd dat wij daar woonden ruim tien jaar geleden. Samen met een groep vrouwen hadden we een interkerkelijk bijbelgroep (inclusief creche). Zeer divers van samenstelling en we hebben met elkaar menige lach en traan gedeeld. Als moeders van merendeels jonge gezinnen van drie, vier en vijf kinderen was er altijd genoeg met elkaar te bespreken. Daarnaast waren we  betrokken op de samenleving waarin we woonden en werkten en organiseerden we (openbare) vrouwenochtenden in een plaatselijk cafe-restaurant. Hier verzorgden we lezingen over allerlei christelijke onderwerpen. Vanavond zien we deze vrouwen en hun echtgenoten weer terug na lange tijd. Ik verheug mij erop en hoop dat de wegen goed zijn vanavond.

 

Tjitske Kuiper

 


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: t.kuiperdehaan@chello.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 47 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2005 > november