Aantal keer gelezen4

Reformatorisch dagblad: Barneveld gedoogt keten onder voorwaarden

Keetdonderdag 05 april 2007 11:51

Barneveld gaat onder voorwaarden de circa veertig keten binnen haar gemeentegrenzen gedogen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

Keten zijn op dit moment illegaal omdat ze in strijd zijn met het bestemmingsplan. Ook zou de drankverkoop in keten concurrerend kunnen zijn voor de plaatselijke horeca. De gemeente liep daarom het risico op een claim van de Voedsel en Waren Autoriteit. De raad wil de keten niet zomaar verbieden, vanwege de sociaal-maatschappelijke functie ervan voor jongeren. Daarom heeft de gemeenteraad gezocht naar een tussenweg: gedoogbeleid. De gemeente staat keten toe, alleen onder strikte voorwaarden.

Barneveld staat maximaal veertig keten en maximaal twintig bezoekers per keet toe. Keeteigenaren moeten hun ledenlijst ter inzage leggen bij de gemeente.

In een keet moeten voortaan blusmiddelen aanwezig zijn, evenals vluchtwegen. Het onderkomen mag niet van brandbaar materiaal zijn gebouwd en open vuur is verboden. Ook moeten losstaande objecten zoals caravans verdwijnen en moeten jongeren een eigen keetreglement opstellen met afspraken over openingstijden, de aanpak van overlast en het voorkomen van dronkenschap in het verkeer.

Het verkopen van sterk alcoholische dranken en van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar is verboden.

De partijen SGP, ChristenUnie, CDA en Burger Initiatief stemden dinsdagavond voor het voorgestelde gedoogbeleid van het college. „Keten moeten voldoen aan eisen rond brandveiligheid, alcoholgebruik en ruimtelijke ordening. Die onderwerpen moet de gemeente keihard handhaven. Slechte keten horen niet in Barneveld”, aldus raadslid Schuring van de ChristenUnie.

Volgens raadslid Den Dunnen van Pro ’98 prikkelt het beleid de keten illegaal te worden. „Het is een bombardement van regels die niet te handhaven zijn. Laat keeteigenaren zelf met regels komen. Dit vergroot de betrokkenheid bij de uitvoering ervan.”

Nederland telt 1500 tot 2500 drankketen die door een op de tien jongeren worden bezocht. Barneveld is een van de eerste gemeenten met een gedoogbeleid voor keten.

Bron: Reformatrisch dagblad

« Terug