Aantal keer gelezen2

Barneveldse Krant: Adviseur wijst ouderen de weg

ouderenbeleiddonderdag 12 april 2007 18:08

De gemeente Barneveld stelt na de zomer een speciale WMO-adviseur aan. Die geeft ouderen en gehandicapten uitleg over de gevolgen van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook kan deze adviseur eenzaamheid onder ouderen signaleren.

Veel ouderen en gehandicapten zijn volgens wethouder Leen Verweij niet goed op de hoogte van verschillende financiële regelingen waar ze profijt van kunnen hebben. ,,Ze weten de weg naar het gemeentehuis niet altijd even makkelijk te vinden”, zegt de wethouder. ,,De WMO-adviseur brengt bezoeken aan huis en kan zo problemen bij ouderen en gehandicapten signaleren”, zegt de wethouder. ,,Daarnaast zal deze adviseur vrijwilligers aansturen die ook huisbezoeken afleggen, omdat dit werk te veelomvattend is voor één persoon.”

In de visie van Verweij kan de adviseur ook helpen om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. ,,Het gaat dan om een signalerende functie. Hij kan natuurlijk niet in zijn eentje de eenzaamheid oplossen, maar er wel voor zorgen dat de juiste mensen worden ingeschakeld om ouderen die alleen thuis zitten te benaderen.”

Volgens cijfers van de gemeente Barneveld vergrijst de regio Gelderse Vallei komende jaren in fors tempo. Was in 2005 dertien procent van de bevolking boven de 65 jaar, in 2030 is dat ruim twintig procent.

De adviseur wordt na de zomer aangesteld en werkt een jaar lang in de gemeente. ,,Het is de bedoeling dat de adviserende rol van deze persoon op termijn integraal wordt opgenomen in het WMO-beleid”, zegt Verweij. Het aanstellen van een adviseur kost de gemeente 35.000 euro.

De komst van een adviseur maakt deel uit van de nota ouderen- en gehandicaptenbeleid. Daarin staan ook plannen om het gemeentelijke WMO-loket uit te breiden, waarbij meer samenwerking gezocht wordt met externe organisaties.

In samenspraak met Woning-stichting Barneveld wil de gemeente ervoor zorgen dat woningen levensloopbestendig worden, omdat hier een tekort aan is. ,,Het streven is om ouderen met zo min mogelijk aanpassingen langer in hun eigen huis te laten wonen”, legt de wethouder uit.

Ook wordt gekeken of de service van de regiotaxi voor ouderen en gehandicapten kan worden uitgebreid.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: Adviseur wijst ouderen de weg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.