Aantal keer gelezen

BK: Barneveld voorop met ketenbeleid

Keetdonderdag 05 april 2007 08:54

De gemeente Barneveld krijgt als eerste gemeente in Nederland gedoogbeleid voor keten. De politieke partijen blijven echter kritisch over de uitvoering van het plan.

Dat bleek gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering. In de gemeente Barneveld staan circa veertig keten, waar jongeren in hun vrije tijd bijeenkomen. De meeste zijn illegaal, omdat ze zonder bouwvergunning in het buitengebied zijn neergezet. Barneveld wil keten niet verbieden, maar onder strikte voorwaarden gedogen omdat ze volgens de gemeente een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie hebben. Daarvoor heeft het college 33 regels opgesteld. Het gaat daarbij onder meer om brandveiligheidseisen en maatregelen om overmatig drankgebruik tegen te gaan. Verder wil de gemeente voorkomen dat keten concurrentie met cafés aangaan.

Pro ‘98, VVD en Lijst 8 zijn tegen de plannen van het gemeentebestuur. VVD-raadslid Paul Vos noemde het ,,pure betutteling”. ,,We verzinnen allemaal regels, die we onmogelijk kunnen handhaven. Het lukt de gemeente nu al niet genoeg toezicht te houden op horeca. Hoe moet dat straks als daar veertig keten bijkomen?” Adri den Dunnen van Pro’98: ,,We bombarderen keeteigenaren en keetbezoekers met regeltjes die niet te handhaven zijn en waar niemand op zit te wachten. Laat keeteigenaren zelf met regels komen, die wij dan kunnen toetsen.” Volgens wethouder Leen Verweij zijn de regels hard nodig om zich te wapenen tegen een eventuele rechtsgang van de Voedsel- en Warenautoriteit en Bureau Eerlijke Mededinging, die waken voor valse concurrentie. ,,Laat ik duidelijk zijn: de plannen die er nu liggen zijn goedgekeurd door de betrokken instanties. Alleen als we dit beleid doorvoeren, hebben keten bestaansrecht.”

ChristenUnie-raadslid Heimen Schuring toonde zich vurig pleitbezorger van het ketenbeleid. Hij benadrukte daarbij dat goede keten volgens hem geen probleem zijn. ,,Maar slechte keten hebben alles te vrezen. Die moeten direct dicht.”

De SGP ziet het ketenbeleid graag komen, evenals het CDA. ,,Laten we het gaan uitvoeren en goed kijken hoe het beleid uitwerkt”, aldus CDA-raadslid Kees van der Werf.

De raad toonde zich kritisch over de uitvoering van het beleid, waarop in de nota niet wordt ingegaan. ,,De regels zijn concreet genoeg, maar de manier waarop gehandhaafd moet worden niet”, aldus Schuring. Verweij erkende dat handhaving een ,,punt van aandacht is”. ,,Maar we hebben bewust eerst beleid gecreëerd. Nu kunnen we beginnen met het formuleren van handhavingsmaatregelen.’’

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Reacties op 'BK: Barneveld voorop met ketenbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.