Aantal keer gelezen1

Barneveldse Krant: 'Knelpunten bij huishoudhulp'

ramen wassen2vrijdag 06 april 2007 15:24

Het CDA in Barneveld wil dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk een onderzoek laat uitvoeren naar de veranderingen bij de toewijzing van huishoudelijke hulp. Tijdens die periode moet er niets veranderen aan de huishoudelijke zorg die mensen ontvangen. Pro'98 had eerder in schriftelijke vragen al opheldering gevraagd over de indicaties.

Volgens het CDA veroorzaakt de nieuwe wijze van indiceren knelpunten, omdat veel meer mensen dan voorheen worden geïndiceerd voor een eenvoudige vorm van hulp (HV1). De klant moet dan ook zelf aangeven wat er in de huishouding moet gebeuren. Kan hij dat niet en/of is intensievere hulp nodig - meer dan alleen schoonmaken - dan volgt de toewijzing HV2. De verschuivingen bij de huishoudhulp hebben alles te maken met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1 januari dit jaar. De gemeenten moeten de toewijzing nu zelf regelen. Barneveld doet de eenvoudige indicaties zelf volgens een model van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), de complexe gevallen gaan naar het CIZ. Tot 1 januari kon de zorgverlener in overleg met de klant zelf bepalen welke zorg werd verleend. Het CIZ gaf aan welke taken moesten worden verricht, maar zei daar niet bij welke soort hulp (HV1 of HV2) moest worden ingezet.


,,De zorgaanbieders hebben maximaal gebruik gemaakt van de vrijheid die ze hadden'', zegt wethouder Leen Verweij. ,,Die vrijheid is er nu niet meer. Wij houden ons strikt aan de indicaties.'' Verweij bestrijdt de kritiek dat gemeenten te strak indiceren om geld te besparen. ,,Het nieuwe systeem zorgt er wel voor dat geld efficiënter wordt ingezet. Maar iedereen krijgt de zorg die hij nodig heeft. Soms is dat misschien wel wat minder luxe dan mensen gewend waren.''


De wethouder zegt dat hij tot dusver geen klachten heeft ontvangen. ,,Omdat we nog maar kort bezig zijn met de indicaties heb ik ook nog geen concrete cijfers over de verhouding van HV1- en HV2-hulp. Maar er zal ook in Barneveld ongetwijfeld een verschuiving te zien zijn.'' CDA-wethouder Roel Kremers van buurgemeente Ede heeft besloten de huishoudelijke zorg dit jaar nog niet te wijzigen. Eerst wordt samen met zorgaanbieders en het CIZ onderzoek gedaan naar de gevolgen van de veranderingen in toewijzing en het oplossen van mogelijke knelpunten. Het CDA vindt dat Barneveld dit voorbeeld moet volgen. Verweij zegt hier serieus naar te willen kijken. Het CDA had tijdens de raadsvergadering van dinsdag al een motie klaar liggen, maar die werd vanwege het late eindtijdstip (half twee 's nachts) niet meer behandeld.


Het voorstel wordt nu besproken tijdens de eerstvolgende raadscommissie Samenleving.

« Terug