Aantal keer gelezen

Actualisering Centrumplan Barneveld

Oud Veluwse Markt 2vrijdag 06 april 2007 18:47

Afgelopen dinsdag hebben we als gemeenteraad opnieuw gediscussieerd over de centrumplannen van Barneveld. Er staat inmiddels een nieuwe bibliotheek, het gemeentehuis is af en de Veluwehal is aangepast. Nu komt het spannende deel met de Kapteijnstraat, het markthalterrein, het Dijkje, de Nieuwstraat, de oude bibliotheek etc. Tijd voor meer zakelijkheid wat ons betreft, want nu moet er geld verdiend gaan worden.

Hieronder kunt u de bijdrage lezen die Tjitske Kuiper namens de ChristenUnie-fractie heeft ingebracht in het debat.

Gestaag komen we als gemeente verder met dit grote project. Het is geen statisch geheel, er zijn onderweg heel wat hobbels te nemen. Gewijzigde inzichten, reacties van omwonenden, verzoeken van middenstanders, etc.
We hebben een tijd achter de rug van geld uitgeven. De tijd dat er wat verdiend moet gaan worden breekt nu aan en daar moeten we vooral niet te lang meer mee wachten. Want de bouwkosten stijgen op dit moment enorm snel vanwege de gunstige economie. Terecht vraagt het college om bijstelling van de kaders.

Extra bijeenkomst
In commissieverband is er uitgebreid over het centrumplan gesproken. Met name de financiële vragen rechtvaardigden een extra bijeenkomst met een uitgebreide toelichting. Wij zijn blij dat de wethouder en zijn adviseurs hiervoor alle medewerking hebben verleend. Alleen op die manier kan er draagvlak komen voor zulke ingrijpende raadsvoorstellen.

Financieel kader
Wat was de belangrijkste financiële afspraak destijds bij aanvang van het centrumplan? Er gaat niet meer dan 43,5 miljoen gulden (inmiddels 19,8 miljoen Euro) prijspeil 1999 naar dit plan toe. De rest moet uit het plan zelf worden terug verdiend. Op die manier wordt voorkomen dat de burgers er extra voor in hun buidels moeten tasten.
Dit uitgangspunt wordt door de ChristenUnie niet vergeten en vandaag is een goed moment om die afspraak opnieuw te herhalen en de inhoud ervan te onderstrepen. Sinds de aanvang van dit centrumproject is het college inmiddels totaal van samenstelling gewijzigd. Maar het kader van 19,8 miljoen is ook bij het huidige college goed bekend. Dat blijkt uit de gepresenteerde en toegelichte cijfers. Dat is een belangrijke constatering voor onze fractie.

Op dit moment zijn er aannames naar de toekomst toe die nog wel waargemaakt moeten worden en niemand kan uitsluiten dat er ook tegenvallers zullen zijn, maar de verwachtingen van het college zijn goed te noemen. Een tekort van 98.000 Euro op een bedrag van 35 miljoen is heel keurig te noemen.Onze fractie wil dit college graag het stempel geven van een optimistisch college. Als de voorspelling mag uitkomen te zijner tijd dan zijn wij daarmee zeer content in ieder geval. Wij zien echter nog wel wat beren tussen de struiken. Maar daar kom ik straks op. Allereerst:

Het Dijkje
Er is goed onderhandeld over het Dijkje. Het worst case scenario is ons bespaard gebleven. Wij vinden het verstandig om de plannen van de supermarkt aan de Nieuwstraat nu niet verder uit te werken. Het is een pragmatische aanpak en verstandig in onze ogen. Op dit moment is de sloop begonnen van het BDU pand en kan er verder gewerkt worden. Wij constateren dat ondernemers het Dijkje wel zien zitten. Als fractie hebben we De Babbel al even uitgetest en dat is bijzonder in de smaak gevallen. Zie hier, een mooi voorbeeld van hoe ondernemers (en het zijn er inmiddels meerdere op het Dijkje) inspelen op mogelijkheden die we als gemeente gemaakt hebben met de centrumplannen. Hulde voor de uitkomst van het onderhandelingsresultaat op het Dijkje.

De Kapteijnstraat
Hier is geluisterd naar de omwonenden. Dat is de betere bestuursstijl. Of we als gemeente in alles tegemoet kunnen komen aan de wensen valt nog te bezien, maar alleen al het feit dat we als gemeente een open houding hebben hierin waardeert onze fractie bijzonder. Ook dat is interactief besturen. Het helpt om het draagvlak te vergroten en tenslotte willen we toch een centrumplan dat door zoveel mogelijk gebruikers wordt gewaardeerd? Het ingediende plan van het comité verdient serieuze bestudering. Onze eerste indruk is positief. Is het mogelijk dat AM hun ideeën meeneemt in de planvorming? Kunt u als college daar een rol in spelen?
Wij zijn het eens met het terugbrengen van het aantal woningen op de Kapteinstraat en wachten met interesse de verdere uitwerking af. Uiteraard moet de beslissing over het aantal lagen waarop geparkeerd moet worden ook bouwtechnisch gewogen worden. Wij hebben begrepen dat het technisch wijs zou kunnen zijn om tweelaags diep te gaan ipv eenlaags. Daar moeten deskundigen zich dan eerst maar eens over uitspreken. In ieder geval kan het aantal parkeerplekken waarschijnlijk omlaag vanwege de plannen bij het muziekcentrum.

Brouwersstraat
Onze fractie stemt in met een meer zakelijke benadering van het toekomstig gebruik van dit pand; dit ondanks eerdere wensen van de raad. Ons belangrijkste argument om hierbij een andere insteek te kiezen is dat het een zekere compensatie moet opleveren voor de aangepaste plannen van de Kapteinstraat. Daar waar op het ene plan minder verdiend gaat worden, moet er elders compensatie gezocht worden.
Uw formulering onder punt 2f (bij gevraagde beslissing) schept ook ruimte voor middenklasse appartementen voor senioren. Wat ons betreft is het woordje ook in deze zin op te vatten als een van de mogelijkheden. Wij willen graag zien dat er wat verdiend kan worden op deze locatie, maar het moet wel passend zijn in de omgeving.
De overweging van sommige partijen in de raad om dit gebouw te benutten voor het plaatselijk museum nairac wil er bij ons niet zo in. Nairac kost momenteel op jaarbasis zo’n 3 ton. Dat is veel geld! Nog meer dan we uitgeven aan ons hele jeugd- en jongerenwerk…Of wat dacht u van de 2 ton die we over hebben voor schoolbegeleiding. Eveneens twee ton per jaar naar de dorpshuizen. Of drieduizend voor zwembad De Glind… Uiteraard is dit appels en peren vergelijken, maar het is goed genoeg om duidelijk te maken dat twee ton voor een plaatselijk museum nog altijd heel veel geld is.
Wat ons betreft geen uitbreiding, want dat zal het geheel echt niet zoveel rendabeler maken. Voor alle duidelijkheid: wij waarderen kunst en musea, maar willen er beslist niet meer gemeenschapsgeld in stoppen. Tenslotte kunnen het pluimveemuseum en het speelgoedmuseum zelfs op eigen kracht rondkomen van de entreegelden. Dat zal niet snel lukken voor een plaatselijk historisch museum, daar zal altijd wel geld bij moeten , maar we willen het niet uitbreiden op dit moment. Sorry, er moet nu even geld verdiend worden..Wat ons betreft zet u als college dan ook daar op in bij het zoeken naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

Markthal
Dan nu het idee van de markthal en de VVD. Creativiteit om de markthal op de agenda en in Barneveld te houden kan de VVD niet ontzegd worden! Herbouw van de markthal zou volgens de VVD bekostigd kunnen worden uit de Brouwersstraat. Het is onze indruk dat we het geld hard nodig hebben om het hele centrumplan financieel rond te krijgen. Laten we dat nu niet stoppen in de markthal-herbouw. Identiek herbouwen met deels oude materialen zal sowieso niet gemakkelijk zijn, want er moet ook worden voldaan aan allerlei brandweereisen. Het is wel gemeenschapsgeld waar we over praten tenslotte. Wij maken duidelijk hierin een andere afweging. En de therapeutische verwerking van het afscheid van de markthal moet de VVD nu toch echt zelf doormaken. We willen nog een handreiking doen naar onze liberale collega’s en willen u wijzen op de mogelijkheid om een particuliere geldschieter te zoeken die iets kan doen om de spanten te hergebruiken. Ook onze partij is altijd erg gecharmeerd van recycling van oude materialen en zal een dergelijke oplossing dan van harte steunen!

Dan het collegevoorstel; een nieuwe evenementenhal. Een kleine beslaat 1400 m2. Onze vraag is: hoe groot is de huidige markthal en komt dat eerder overeen met de grote of met de kleine die u aan de Hessenweg had gedacht?

Markthalterrein
De invulling van het markthalterrein baart ons wel wat zorgen. De invulling van het hele gebied zal z’n uitwerking nog moeten krijgen. De hoeveelheid bebouwing is van belang voor de leefbaarheid en we zijn blij dat de grootte van een evt supermarkt in ieder geval naar beneden is bijgesteld. Liever nog zouden we zien dat daar helemaal geen supermarkt komt. Is dat nog mogelijk? Door de hoorzitting van vorige week over de detailhandelsstructuurvisie is onze indruk dat we straks behoorlijk verzadigd zijn met supermarkten. Bovendien vergroot het de verkeers- en parkeerdruk namelijk enorm. Heeft u bv hierbij rekening gehouden met de schoolroutes van De Spreng en De Bron? Het wordt voor veel ouders en kinderen steeds drukker in dat gebied.
De verkeersafwikkeling en parkeerdruk voor het omliggende gebied zal dan ook nadrukkelijk meegewogen dienen te worden bij alle plannen.

Tot zover onze bijdrage in de eerste termijn.

« Terug

Reacties op 'Actualisering Centrumplan Barneveld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.