ChristenUnie over jaarverslag: schoonmaak is gestart!

Raadhuisdonderdag 07 juni 2007 11:31

Op 7 juni heeft de gemeenteraad de hele dag vergaderd. Nadat Henry Buitenhuis als raadslid is beëdigd, heeft de raad zich gebogen over de jaarverslaglegging over 2006. Namens de fractie heeft Heimen Schuring een bijdrage gegeven. Schuring wil meer aandacht voor het terugblikken op het afgesloten jaar, daar doet de raad zichzelf en het college toch echt tekort.

Onderstaand de bijdrage van Heimen Schuring.


Meneer de voorzitter,

Ik ben blij dat de burgemeester vandaag in ons midden is, dat hij de moeite heft genomen om ook bij de bespreking van het jaarverslag aanwezig te zijn. Daar zou zijn excellentie de minister president een voorbeeld aan kunnen nemen. Als er verantwoording wordt afgelegd over het afgelopen jaar, moet daar toch zeker de voorzitter van het orgaan dat verantwoording aflegt bij aanwezig zijn.

Verantwoording afleggen doe je ook niet eventjes tussendoor. Daar werd op 23 mei in Den Haag een punt van gemaakt en daar willen wij in het Barneveldse ook de vinger bij leggen. Hoe vaak en hoe lang praten we in dit huis over de toekomst? Over de doelen die we willen realiseren? Het zijn over het jaar genomen heel veel avonden en ook nog eens twee hele dagen. Zet daar het aantal minuten tegenover dat we nu over het jaarverslag 2006 praten en het behoeft verder geen betoog dat ook in Barneveld het verleden er bekaaid afkomt. Dat mag volgens ons toch wel wat uitgebreider. Niet dat wij solliciteren naar nog meer vergaderingen, er mag wel wat meer balans komen in het vooruitzien en het terugblikken.

“Woensdag – gehaktdag” was het op 23 mei in Den Haag. Het is vandaag donderdag en Donderdag is Schoonmaakdag, tenminste dat leert ons een paar minuten Googlen. Een treffende parallel. Als we dit jaarverslag lezen, zien we hoe er op verschillende fronten is schoongemaakt. Risicomanagement is sterk verbeterd, de aansturing van grote projecten is flink aangescherpt en veel plannen worden door dit college voortvarend ten uitvoer gebracht. Ons bevalt het wel: een college dat flink doorpakt, daarbij ondersteund door het ambtenarenapparaat. Complimenten daarvoor.

Volgend jaar zouden we dus graag wat langer stilstaan bij hetgeen in het afgelopen jaar allemaal bereikt is. Wellicht is het mogelijk in commissieverband per programma een terugblik te organiseren, waarbij de verantwoordelijke wethouder zijn successen en zijn teleurstellingen met zijn opdrachtgever – de raad dus – kan delen. Dat doet recht aan de rol van het college (die heeft recht op decharge) en de rol van de raad (die het college controleert en decharge kan geven).

Om ook dit jaar het college de gelegenheid te geven de hoogte- en dieptepunten van 2006 met de raad te delen, willen wij de wethouder vragen de Top 3 van successen en de Top 3 van teleurstellingen te noemen. Uiteraard hoeven deze opvallende zaken niet alleen uit de portefeuille van wethouder Van den Hengel te komen.

Voorzitter, wij zijn benieuwd!

Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie over jaarverslag: schoonmaak is gestart!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > juni