WisselBlog week 13 - Heimen Schuring

dinsdag 27 maart 2007 00:12

Zaterdag 31 maart – Voorjaarscongres Bestuurdersvereniging
Gisteravond en vandaag was het voorjaarscongres van de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie. Het was bijna een thuiswedstrijd: het was in Lunteren. Toch wel lekker dat we zo centraal wonen!

Dankzij de NS misten we de opening en de toespraak van André Rouvoet, vanwege een ongeval bij Utrecht moest ik vanuit Eindhoven via Arnhem reizen. Het was leuk om weer een oud-collega van de Rabobank te spreken, die sinds een half jaar wethouder in Gouda is.

Ook de lezingen en workshops waren erg boeiend. Het thema van het congres was ‘goed bestuur, dicht bij de burger’. De lezing van Marcel Boogers van de Tilburgse school voor politiek en bestuur vond ik met name erg goed. Ook de workshop die door Marcel werd geleid gaf veel stof tot nadenken. De centrale vraag was: hoe bereik ik alle inwoners. Niet alleen de mensen die zichzelf melden, maar ook de stilzwijgende meerderheid. Antwoord: zorg voor een goed netwerk!

’s Middags zijn we (Alma was ook mee – en vond het een leuk congres!!) naar de workshop van ds. Dick van Keulen geweest, een drieëntachtig jarige predikant die zeer boeiend kan vertellen en zeer gunnend sprak over hoe je als politicus (maar ook als gewoon mens) je geestelijke tank gevuld kunt houden.

Rond drieën gaan we moe maar voldaan huiswaarts, het is fijn om regelmatig in partij-verband mensen te ontmoeten en om weer even scherp gemaakt te worden!


Vrijdag 30 maart – Valleilijn
Vanmorgen werd ik op m’n werk gebeld door een journalist van de Barneveldse Krant, of mijn vragen al af waren. De weblog wordt goed in de gaten gehouden door onze lokale verslaggevers! De vragen had ik donderdagavond rondgemaild naar de fractie, dat is een goede gewoonte, iedereen leest mee als we schriftelijke vragen opstellen.

In de loop van de ochtend had ik de reactie van Tjitske binnen en heb ik de vragen verstuurd naar het college. Elders op de site kunt u de vragen nalezen.


Ik ben benieuwd naar de reactie van ons college. Naast de zorgen die er zijn over de veiligheid in de overvolle treinen (ik sprak later iemand wiens dochter bijna flauw was gevallen vanwege de drukte), maak ik me ook zorgen over de uitbreidingsmogelijkheden. Ik ga namelijk vanuit dat de marketing-inspanning rond de Valleilijn succesvol zal zijn en dat er daardoor meer mensen met de trein willen reizen. Als die mensen dan een overvolle trein aantreffen, dan is het enthousiasme snel weg. En dat zou toch heel erg jammer zijn!


Donderdag 29 maart – Zittend reizen op de Valleilijn

Vanavond heb ik via ons world wide web wat zaken nagekeken over onze (inmiddels landelijk beruchte) Valleilijn. Ik zeg bewust ‘onze’, omdat de gemeente Barneveld partner is in het Valleilijn-project. De provincie Gelderland heeft in 2004 met de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk en Wageningen een intentieovereenkomst getekend om van de Valleilijn een succes te maken. Ook op de trein staat de naam van onze gemeente genoemd. Dat schept natuurlijk ook verwachtingen. En daarom heb ik wat zaken uitgezocht.

Er wordt door Connexxion, maar ook door de bestuurders, regelmatig geroepen dat de volle treinen een tijdelijk probleem is, want in september komen de nieuwe treinstellen. In de nieuwe treinstellen zitten 184 zitplaatsen, in de oude gehuurde treinstellen zitten 118 tweede klas plaatsen, 24 eerste klas en zijn drie balkons, waar minimaal vier klapstoelen per balkon zijn, 154 plaatsen dus, in de huidige treinen. Denkt Connexxion, en denken de bestuurders, nou echt dat met slechts dertig plaatsen extra de problemen zijn opgelost? En dan gaan we ook nog extra korting geven aan Transferium-gebruikers. Die extra reizigers kunnen er ook nog wel bij!!

Ik vraag me ook af of er afspraken zijn gemaakt over hoe het groeiend aantal reizigers wordt vervoerd. De provincie en de gemeenten doen hun best om nog meer mensen in de (volle) trein te krijgen. Als dat succesvol is, koopt Connexxion dan extra treinstellen? En hoe lang moeten we daar dan weer op wachten?

Ik ga morgen vragen stellen over deze situatie (morgenvroeg nog een keer mijn rekensommetje checken..), dan weet u dat alvast.


Woensdag 28 maart – Ketenbeleid amenderen?

Na een avondje klussen op de toekomstige slaapkamer van mijn dochter, zie ik dat collega-raadslid alvast amendementen op het ketenbeleid rondmailt. Aanstaande dinsdag staat het ketenbeleid op de agenda van de raad. Handig dat Paul dit alvast doet, dan kunnen andere fracties zich goed voorbereiden. Paul heeft de pers ook alvast ge-cc-t, dan kan het voor die tijd ook al in de krant.

Omdat Paul de amendementen naar de pers heeft gestuurd, kan ik ook al wel mijn reactie geven, dan weten de collega-raadsleden (en de pers) dat ook alvast. Amendement met nummer 2 (nummer 1 ontbreekt, die krijgen we misschien later nog…) gaat over het aantal keten (niet meer dan 40), het aantal bezoekers (niet meer dan 20) en de vraag of de ledenlijst moet worden opgestuurd naar het gemeentehuis. Amendement 3 gaat over de vraag of de aanvraag van een gedoogbeschikking ter inzage moet worden gelegd en of de terreineigenaren ook een verantwoordelijkheid hebben.

Amendement nummer 2 lijkt betuttelend (dat is ook de kwalificatie die de VVD daaraan geeft), maar heeft alles te maken met het feit dat keten niet teveel op cafés mogen lijken. Ik ben benieuwd of de wethouder kan vertellen of daar rek in zit, ik vermoed van niet.

En dan amendement 3: het geven van een gedoogbeschikking (dan voldoe je aan de regels) moet wat mij betreft in alle openbaarheid gebeuren, je mag als buurt toch niet verrast worden met de komst van een nieuwe keet! En dan het tweede deel van het amendement: terreineigenaren hebben net zoveel verantwoordelijkheid als de ouders en de (jeugdige) keetbezoekers, als je iemand ontvangt op je erf, ben je verantwoordelijk voor zijn veiligheid.

Dinsdag 27 maart – Hoorzitting detailhandelsstructuurvisie
Kan ik van de politiek een leuker verjaardagscadeau krijgen dan de door mij gewenste hoorzitting in het kader van de detailhandelsstructuurvisie? Jawel, op mijn vijfendertigste verjaardag (door een niet nader te noemen wethouder ben ik ingeschat als een veertig-plusser – Gerard, dank voor deze erkenning van mijn senioriteit…) zitten we als commissie Bestuur aan tafel met de opstellers van de detailhandelsstructuurvisie en belanghebbenden.

Om half acht is de raadszaal goed gevuld. Met ondernemers, de meeste raadsleden zaten toen nog bij een andere vergadering over het centrumplan. Ik was even bang dat ik samen met Anja Monster de hoorzitting moest doen (prima gezelschap hoor, maar een beetje weinig afgevaardigden). Nadat de heer Mein van BRO (het bureau dat de nota heeft opgesteld) een toelichting heeft gegeven en de wethouder het collegevoorstel heeft toegelicht, kan de echte hoorzitting beginnen.

Het ging ontzettend leuk! Ik ben blij dat CDA, Pro98 en wij om deze hoorzitting hebben gevraagd. Het was echt een aanvulling op het besluitvormingsproces. Al was het alleen maar omdat tijdens de hoorzitting duidelijk is geworden, dat de cijferoefeningen van BRO over supermarkten door andere clubs in twijfel worden getrokken, ook door een onafhankelijke club als de Erasmus Food Management Institute (dat de adviseurs van Ahold en Super de Boer het niet eens zijn met meer concurrentie is natuurlijk logisch…). Ik moet denken aan het bekende boek ‘how to lie with statistics’, je geeft drie onderzoekers dezelfde cijferreeks en er komen drie verschillende conclusies… Wel erg vervelend, dat experts elkaar tegenspreken. Waar (of op wie) moeten wij ons besluit nou op baseren?

Na een lange discussie over cijfertjes over supermarkten kwamen we ook nog te spreken over PDV. PDV staat voor Perifere Detailhandelsvestigingen. En dan weet u nog niks… Dat zijn de Gamma’s, de Intratuins en de woonwinkels van deze wereld. Waar hoort de PDV thuis? Waar is behoefte aan en bij welke sector? De eerste vraag wordt in de nota beantwoord: op een plek, liefst aan de Scherpenzeelseweg. De laatste vragen gaat het college binnenkort laten onderzoeken. Ik ben benieuwd.

Al met al een goede zaak dat we de hoorzitting hebben georganiseerd. Dat moeten we vaker gaan doen!

Maandag 26 maart – Overvolle treinen
Vandaag opent de Barneveldse Krant met nieuws dat voor mij als forens geen nieuws is. Sinds 10 december 2006 is het dringen geblazen in het kippetreintje naar Amersfoort. Door de kwartiersdienst tussen Barneveld-Noord en Amerfoort kan Connexxion in de spits niet altijd met dubbele treinstellen rijden, iets wat NS daarvoor wel deden.

Toen onze Commissaris van de Koningin, de heer Cornielje in Barneveld was (nog maar kort na het ingaan van de nieuwe dienstregeling), hebben wij samen met Pro98 gevraagd of er niet meer capaciteit op de lijn ingezet kan worden.

Nu laat ook het OV consumentenplatform Gelderland van zich horen. Dat is natuurlijk prima, laat het geluid maar vaak in Arnhem gehoord worden: de Valleilijn heeft tot op heden niet gebracht wat wij ervan verwacht hadden!! Doe daar wat aan!!

Het platform doet de suggestie dat er bussen ingezet moeten worden, die suggestie hebben wij in december ook gedaan. Connexxion wijst die suggestie van de hand, ze hebben het geprobeerd, het werd geen succes. Nee logisch. Connexxion liet de pendelbus ongeveer even laat vertrekken vanaf Barneveld-Centrum als de gewone trein, dan doe je er met de pendelbus dus een heel kwartier langer over. Gek hè, dat iedereen dan voor een (sta)plaats in de trein kiest… Dat antwoord van Connexxion klopt dus niet. Een pendelbus die tien minuten na vertrek van de trein richting Barneveld-Noord rijdt, zal zeker een oplossing zijn.

Ondertussen ben ik het behoorlijk zat. De regiotaxi heeft ook opstartproblemen. De regiotaxi krijgt wellicht een boete, vanwege wanprestatie. Connexxion zou ook zo´n boete moeten krijgen.


Zondag 25 maart – Bijna Pasen
Ik voel vanochtend nog enigszins de kramp in mijn handen van de grijper waarmee ik gisteren zwerfvuil heb opgeraapt. Een mooie herinnering aan een leuke middag.

Vandaag is het alweer de zesde lijdenszondag. Nog twee weken en het is Pasen. Het feest van de opstanding van Jezus Christus. Het belangrijkste feest van de christelijke feesten. Zonder de opstanding van Christus was er immers geen verlossing mogelijk geweest.

Terwijl ik dit type (het is inmiddels maandagavond laat) zit een CD van de Mattheus Passion in de CD-speler. Prachtige koormuziek, waar ik graag naar luister. Om stil van te worden.

O Haupt voll Blut und Wunden,
Voll Schmerz und voller Hohn,
O Haupt, zu Spott gebunden
Mit einer Dornenkron.
O Haupt, sonst schön gezieret
Mit höchster Ehr und Zier,
Jetzt aber hoch schimpfieret,
Gegrüsset seist du mir !

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar H.Schuring@Barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 13 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > maart