Barneveldse krant: Steeds meer vertrouwen in ChristenUnie

UItslag PS Barneveld NOS Teletekstdonderdag 08 maart 2007 14:46

De ChristenUnie in Barneveld is erg verheugd met de verkiezingsresultaten. ,,We winnen in Barneveld ruim acht procent ten opzichte van de provinciale statenverkiezing in 2003”, reageert Tjitske Kuiper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Barneveld. ,,Het is duidelijk dat we met een opmars bezig zijn.”

BARNEVELD - De ChristenUnie in Barneveld is erg verheugd met de verkiezingsresultaten. ,,We winnen in Barneveld ruim acht procent ten opzichte van de provinciale statenverkiezing in 2003”, reageert Tjitske Kuiper, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Barneveld. ,,Het is duidelijk dat we met een opmars bezig zijn.”

 

De ChristenUnie behaalde in Barneveld 19,7 procent van de stemmen, vier jaar geleden was dat 11,4 procent. ,,Het is duidelijk dat de bevolking, zowel landelijk als lokaal, steeds meer vertrouwen heeft in onze partij. Als je de getallen van alle verkiezingen van afgelopen vier jaar naast elkaar zet, zie je een duidelijke stijgende lijn”, zegt Kuiper. ,,Ik ben wel verbaasd, maar ook dankbaar.” Al zijn dit de resultaten voor de provinciale verkiezingen, toch verwacht ze dat veel mensen ook naar de gemeentepolitiek hebben gekeken. ,,De statenleden zijn bij veel mensen nu eenmaal niet zo bekend en veel mensen stemmen met hun gevoel. Ze beoordelen de partij op basis van wat ze om zich heen zien, niet alleen in de krant en op de televisie, maar ook binnen de gemeentepolitiek. We praten als raadsleden veel met de Barneveldse bevolking.” Kuiper wijst met name op wat er gebeurt in de dorpen Voorthuizen en Zwartebroek. ,,Daar stijgt de ChristenUnie met maar liefst tien procent, dat is echt heel veel.”

De ChristenUnie snoept voornamelijk stemmen af bij het CDA. Deze partij daalt in de gemeente Barneveld met ruim zeven procent naar 28,7 procent. ,,Ik zou me wel achter de oren krabben, in hun situatie”, zegt Kuiper.

 

Fractievoorzitter Jan Post van het CDA weet het verlies echter te relativeren. ,,De opkomst (61,4%) is niet heel hoog en we weten uit onderzoek dat onder de thuisblijvers veel CDA-kiezers zitten, dus het is zaak dat we bij komende verkiezingen deze mensen extra moeten motiveren om toch te stemmen”, zegt hij.

Post ziet wel een dalende trend in het aantal CDA-stemmers. ,,Bij de parlementsverkiezingen in november zagen we ook al een verlies, dus wat dat betreft verbaast dit resultaat ons niet erg. Ik ga mij echter pas zorgen maken als minder dan 20 procent op het CDA stemt. Wat mij wel opvalt is dat zowel bij de verkiezingen in november als de verkiezingen van gisteren meer mensen in onze gemeente op het CDA gestemd hebben dan tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dus dat we op gemeenteniveau nog een potentieel aan CDA-stemmers te winnen hebben. Binnen de gemeenteraad steeg de SGP net boven ons uit, terwijl deze partij nu met 24,4 procent bij ons achterblijft.”

Een andere stijger in Barneveld is de Socialistische Partij. Conform de landelijke trend, weet deze partij hier ook meer kiezers te trekken (4,3 procent).

Bron: Barneveldse krant

Labels
Achtergronden
In de media
Vereniging
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Barneveldse krant: Steeds meer vertrouwen in ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > maart