WisselBlog week 11 - Heimen Schuring

woensdag 14 maart 2007 10:32

Zaterdag 17 maart – Potgrond en bodemvoeding
Vanochtend eens iets heel anders dan stukken doorlezen en vergaderingen voorbereiden. Lekker naar buiten om potgrond en bodemvoeding te verkopen voor Roemenië en Ethiopië. Het is vandaag nationale potgronddag, maar ook de jaarlijkse verkoopdag van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente (dat is dus letterlijk samen-op-weg…).

We hadden een leuke wijk; rond de Hugo de Grootlaan. Een prachtig stukje Barneveld. Verzorgingshuis Nebo, de Bethelkerk prachtig gesitueerd in een ruim opgezette woonwijk. Het is goed wonen in Barneveld!

Vrijdag 16 maart – Provinciale politiek
Vanmiddag las ik het al op de site van de provincie zelf, vanavond zie ik het op Omroep Gelderland en krijg ik er een mailtje over van een Barnevelds bestuurslid: de ChristenUnie doet mee met de college-onderhandelingen voor de provincie Gelderland!

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Ook in Arnhem gaat men met de coalitie CDA-PvdA-ChristenUnie verder. Heel erg fijn voor Annelies van der Kolk en de andere ChristenUnie-politici. De uitslag van de verkiezingen was al iets om heel dankbaar voor te zijn (van 3 naar 4, bij een kleinere Provinciale Staten, dus eigenlijk van 3 naar 6). Nu volgt daarop de mogelijkheid om mee te regeren op provinciaal niveau. En dat is natuurlijk nog mooier!

We hebben Annelies c.s. afgelopen donderdag nog een mail gestuurd met daarin de vraag of ze bij de onderhandelingen de Oostelijke variant van de rondweg wil steunen (als het goed is hebben andere fracties dat ook gedaan), dat zal dus wel helemaal goed komen met de rondweg Voorthuizen!


Donderdag 15 maart – Markthal
De Barneveldse Krant opent ermee: de VVD wil de Markthal behouden. Dat is geen nieuws, dat willen ze al jaren. Het nieuws is dat de Markthal verplaatst moet worden naar de Hessenweg. Als fracties hadden we de mail van de VVD gisteren al gekregen en ook de motivatie van de VVD. Ik moet zeggen: het is een best aardig idee. Op deze manier een stuk cultuurhistorie behouden spreekt mij aan. Bovendien wordt het college-akkoord met deze oplossing gerespecteerd, dat is ook goed, want afspraak is afspraak.

Er zitten ook nadelen aan het idee. Het kost veel meer geld en de Hessenweg is niet bepaald een centrale plek. Voor het eerste nadeel heeft de VVD een oplossing: laat de oude bieb staan en stop daar winkels en kantoren in, dat levert geld op. Ik ben benieuwd of die vlieger opgaat, dat is typisch iets wat het college moet uitzoeken. Het tweede nadeel wordt door de komst van Veller en het station Barneveld-Zuid kleiner, maar verdwijnt daardoor niet. Ik ben benieuwd of er nog andere plekken in Barneveld-dorp zijn waar we de Markthal kunnen neerzetten waardoor het wat centraler komt te liggen. Hebt u een idee? Laat het ons dan weten!

Kortom een goed idee, maar ik heb nog wel vragen over geld en lokatie. Wordt vervolgd tijdens de komende raadsvergadering.


Woensdag 14 maart – gemeentehuis
Ik was vandaag kind aan huis in het gemeentehuis. Aan het eind van de ochtend zat ik bij wethouder Verweij om over de WMO aanbesteding te praten. Afgelopen maandag was ik met Ed Blankenstijn bij HdS, in het kader van ‘hoor-wederhoor’ is het goed om de vraag of de gemeente de WMO contracten moeten verlengen met verschillende mensen te bespreken. Het was een nuttig gesprek, waarna we in het personeelsrestaurant een heerlijke lunch gebruikten (Leen twee boterhammen met kaas en ik een aantal heerlijk belegde broodjes, verschil moet er zijn….).

’s Middags om half vier was ik weer present voor de presentatie van het Economisch Actie Plan. Een plan dat door en voor ondernemers is geschreven, onder regie van de Kamer van Koophandel en VNO/NCW. Er is een aantal scenario’s onderzocht, van ‘blijven zoals het is’ tot ‘superambitieus’ De ondernemers gaan voor scenario vier ‘zelfbewust en specialist’: we weten wat we kunnen (food en logistiek) en dat doen we heel goed en we willen focus op die specialisaties. Een prima presentatie en een prima rapport.

Nu ligt de bal bij de politiek. Wat willen we met Barneveld? Laten we elk willekeurig bedrijf toe, of zijn we zelfbewust en selectief? De ondernemers willen dat we het laatste doen. Nou, daar voel ik ook veel voor!


Dinsdag 13 maart – Dré Wieringa
Vanavond in de krant het trieste bericht dat Dré Wieringa, de voorzitter van wijkplatform De Wheem/ De Maat in Voorthuizen, is overleden. Zevenenzestig jaar is hij geworden. Door een hartaanval kwam plotseling een einde aan zijn aardse leven.

Wijkplatform De Wheem/De Maat was het eerste wijkplatform dat ik als aanstaand politicus heb bezocht. Dré leidde de vergadering vol enthousiasme en zorgde ervoor dat de verschillende wijkplatformleden met de acties aan de slag gingen. Na de vergadering heb ik met Dré nagepraat en kwam zijn bevlogenheid nog meer naar voren. Sinds die tijd spraken we elkaar regelmatig. Tijdens de inspraakavond over de sporthal, op de nieuwjaarsreceptie en tijdens raadsvergaderingen. Altijd even kletsen en even lachen om een kwinkslag. Ik vond Dré een heerlijke man om mee samen te werken.

Ook op deze plek wil ik mijn meeleven betuigen aan de familie van Dré. Zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen wil ik sterkte toewensen, maar vooral Gods nabijheid. Hij is de grote Trooster.

Met Dré verliezen we een bevlogen Voorthuizenaar, die zich op vele fronten inzette voor zijn dorp. Ik zal hem missen.


Maandag 12 maart – aanbesteding WMO
Bij de raadsstukken die we afgelopen zaterdag in de bus zit een memo van het college over het verlengen van de WMO-contracten met de huidige zorgaanbieders. In het memo wordt een aantal argumenten genoemd waarom de gemeente niet nu al opnieuw moet aanbesteden. Er is nog geen evaluatie uitgevoerd en het kost de gemeente en de inschrijvers heel veel tijd.

Toevallig (nou ja, het had er alles mee te maken) zijn Ed en ik vanavond bij de HdS geweest om over dit onderwerp te praten. HdS geeft aan dat er veel zorg via onderaanneming wordt verleend, wel zestig procent, en dat voor al die uren een bedrag naar een aannemer gaat die daar niets voor hoeft te doen, pure overhead dus.

Het lijkt me goed dat we volgende week het memo, dat door de agendacommissie niet ter behandeling op de agenda is gezet, toch gaan bespreken in de commissie Samenleving. Ed Blankenstijn zit volgende in het buitenland, dus zal ik het woord voeren. Gelukkig heb ik nog anderhalve week de tijd om mensen te spreken en mijn gedachten te ordenen. Het blijft een ingewikkeld onderwerp.

Verder geeft HdS aan dat de indicering van de zorg volledig doorslaat naar de zogenaamde alpha-hulp en dat er nog maar heel weinig speciale zorg wordt geïndiceerd. Dat is opvallend. Ik neem aan dat op 1 januari de mensen die zorg nodig hebben niet plotsklaps stukken gezonder geworden zijn en nog steeds speciale zorg nodig hebben. Dan moet er iets veranderd zijn in de indicering. Ook iets om met de wethouder te bespreken.


Zondag 11 maart – Gigantisch!
Jammer dat onze oudste niet helemaal lekker is en we dus niet als gezin naar de kerk kunnen. Samen kijk ik met haar naar een oude aflevering van Nederland zingt en helpt (via www.uitzendinggemist.nl kun je heel veel goede EO-programma´s nog een rustig bekijken). Het is de uitzending van vorige week zondag, waarin dominee Van der Veer vanwege de maansverduistering bij een astronoom langs gaat. Het is indrukwekkend om te zien hoe groot het heelal is en hoe klein de aarde is ten opzichte van de enorme sterren. En dat alles is door God gemaakt en wordt door Hem bestuurd. En bovendien: middenin dat enorme heelal leef ik als klein mens en Hij kent mij, hij weet mijn gedachten. Dat is pas gigantisch!

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar: h.schuring@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 11 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2007 > maart