Aantal keer gelezen2

ChristenUnie-fractie over de jaarrekening 2004

donderdag 02 juni 2005 21:54

Tijdens de kaderstellende raad van 2 juni werd niet alleen vooruitgekeken, er wordt ook teruggeblikt. De jaarrekening voor 2004 werd vastgesteld. Tijdens dit agendapunt heeft de fractie de vinger gelegd bij de rechtmatigheid van de activiteiten van de gemeente en de tegenvallende toeristenbelasting.

Tijdens de kaderstellende raad van 2 juni werd niet alleen vooruitgekeken, er wordt ook teruggeblikt. De jaarrekening voor 2004 werd vastgesteld. Tijdens dit agendapunt heeft de fractie de vinger gelegd bij de rechtmatigheid van de activiteiten van de gemeente en de tegenvallende toeristenbelasting. Onderstaand de bijdrage van de fractie.

Rekenmachine met telstrook - onontbeerlijk bij het controleren van de jaarrekeningMeneer de Voorzitter,
 
Een afspraak is een afspraak: wat je met een ander overeenkomt, dat kom je ook na. Dat geldt in het sociale leven, in het economisch verkeer, maar ook in het openbaar bestuur. In accountantstermen heb je het dan over ‘rechtmatigheid’; het voldoen aan interne en externe wet- en regelgeving.
Rechtmatigheid is een breed begrip en het aantal regels en wetten waar de lokale overheid aan moet voldoen is legio. Moeilijk dus, om achteraf te controleren of de gemeente rechtmatig heeft gehandeld. En toch is afgesproken dat daarop gecontroleerd gaat worden; met ingang van 1 januari 2004 is de accountant verplicht een expliciet oordeel te geven over rechtmatigheid. Maar, zo lezen we in het accountantsrapport, dat is voor het boekjaar 2004 niet gelukt. Het normenkader ontbreekt. De ‘klant’ – zo heet de gemeente in accountantstermen –  is er niet in geslaagd het normenkader tijdig specifiek te maken voor de Barneveldse situatie. Tja, dan kan de accountant geen oordeel afgeven. Waarvan akte.
 
Is het erg dat de rechtmatigheid van het naleven van raadsbesluiten, interne en externe wet- en regelgeving niet kan worden vastgesteld? De accountant gaat daar in zijn verslag niet op in. Gegeven de omstandigheden waar de gemeente Barneveld zich in bevindt, vindt de ChristenUnie-fractie het wel erg dat de rechtmatigheidtoets niet is uitgevoerd. We herinneren u aan het Veller-debat, waarin toch wel duidelijk werd dat het college op z’n minst creatief omging met raadsbesluiten. Als we dat gegeven combineren met het grote aantal projecten dat momenteel in uitvoering is, behoeft de noodzaak van het vaststellen van rechtmatigheid geen verder betoog.
 
De ChristenUnie betreurt het dan ook, dat over 2004 geen controle op  rechtmatigheid heeft kunnen plaatsvinden. We beseffen dat de tijd tussen het uitkomen van circulaires van Ministerie van BZK en VNG en de jaarrekeningcontrole kort was. Maar toch, het Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten is op 28 augustus 2003 gepubliceerd in het Staatsblad en we nemen aan dat het Staatsblad in Barneveld ook goed wordt gelezen.
  • We vragen ons af wat de exacte gevolgen zijn van het niet naleving van deze verplichting. Kan het college daar inzicht in geven?
  • Voorts hecht de ChristenUnie-fractie er aan dat zo spoedig mogelijk het normenkader voor de gemeente Barneveld op orde komt. Gelukkig meldt de accountant dat hierin goede voortgang wordt gemaakt. De raad moet expliciet betrokken worden bij het opstellen en vaststellen van het normenkader. Dit hoort bij de controlerende taak van de gemeenteraad. Kan het college toezeggen dat de raad, bijvoorbeeld via de auditcommissie betrokken wordt bij de totstandkoming van dit normenkader?
 
vakantiewoningDan nu de voorliggende jaarrekening. Wat direct in het aanbiedingshoofdstuk in het oog springt, is de afwijking ten opzichte van de tweede bestuursrapportage. Helaas weer een behoorlijke financiële tegenvaller. Er wordt een drietal oorzaken genoemd. De derde oorzaak, een misrekening bij de geschatte opbrengsten in de toeristen- en forensenbelasting, geeft onze fractie toch te denken.
Hoe kan het, dat de werkelijke opbrengsten zo sterk afwijken van de geprognosticeerde opbrengsten? Uit paragraaf 1 Locale Heffingen blijk dat werkelijk € 810.000 is opgebracht, terwijl er € 1.340.000 was begroot, een tekort van 40%!

In de Barneveldse Krant van vorige week donderdag reageert een van de campinghouders, de heer Van Ommen van Ackersate. Samengevat: het is eigen schuld; er was een simpel en doeltreffend systeem, waarbij de campinghouder het geld incasseert en doorschuift naar de gemeente Nu heeft de gemeente ingewikkelde procedures, waardoor veel extra kosten moeten worden gemaakt.
  • Herkent het college zich in het beeld dat de heer Van Ommen schetst?
  • Moeten we niet terug naar het oude systeem, waarbij de gemeente met de campinghouders afrekent?
  • Kan het zijn dat dan een structurele lagere opbrengst ook niet meer aan de orde is?
 
Behoudens bovenstaande punten kan de fractie van de ChristenUnie zich vinden in de gepresenteerde jaarrekening. We steunen hierbij natuurlijk in hoge mate op de controlewerkzaamheden van Deloitte, ieder z’n vak, per slot van rekening.
 
Het raadsvoorstel, vaststelling van de jaarrekening 2004 en onttrekking van gelden uit de algemene reserves voor het negatieve resultaat, steunen wij.
 
Wel vinden wij dat het geen gewoonte moet worden om ieder jaar met een negatief resultaat af te sluiten. We zijn dan ook erg benieuwd wat deze dag ons verder brengt en wat de prognoses voor 2009 zullen worden.
 
Tenslotte moet onze fractie nog even een Pietje Precies zijn. Wat is nu feitelijk het nadelig resultaat over het jaar 2004? Dat is niet, zoals op blz. 125 staat vermeld, € 1.358.000, maar € 3.296.000. Bijeen normaal bedrijf is het dan gebruik dat zo’n tekort in één keer ten laste van de reserve wordt gebracht. Blijkbaar is de gemeente geen normaal bedrijf, want een deel van het aankomende tekort is al bij de eerste bestuursrapportage vereffend. Vanavond nemen we derhalve dus een besluit over het resterende negatieve deel. Het gaat er dus om dat we het nadeliger resultaat aan de Algemene Reserve onttrekken. Wij geven u in overweging in het vervolg duidelijk in het besluit te vermelden wat het totale tekort was.


 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-fractie over de jaarrekening 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.