Aantal keer gelezen5

WisselBlog week 8 - Tjitske Kuiper

maandag 18 februari 2008 09:00

Zaterdag 23 februari 2008

Archeologisch onderzoek aan de Nijkerkerkweg. Als raadslid ben je soms geneigd om dat vooral irritant te vinden, want mooie vondsten zorgen voor vertraging in bouwplannen en dus exra onkosten.

Maar stiekum hoop ik ondertussen wel op mooie dingen in de grond. Dat is toch altijd fascinerend en boeiend! Een stukje verhaal over de vroegere bewoners van deze streek. Als men wat moois vindt zullen we er wel spoedig meer over horen.

Vrijdag 22 februari 2008

 Komend weekend reizen nogal wat mensen naar de wintersportgebieden. Ondertussen maken de campings in onze gemeente zich op voor het komende seizoen. In Barneveld Vandaag een hele pagina met informatie over camping De Hertshoorn. Fantastisch hoe deze ondernemers hier iets heel moois van weten te maken. Een aanrader en men is enorm creatief.  Op deze manier kan onze streek de concurrentie heel goed te lijf en weet de Veluwe een grote aantrekkelijkheid te behouden. Want zeg nou zelf; met een jong gezin is het toch vreselijk leuk om in een indianentipi te slapen of in een boomtent ? Maar er zijn ook plannen voor mountainbikeroutes en een trimbaan en een speelbos. Garderen mag blij zijn met zulke ondernemende mensen als de familie Licht.

Donderdag 21 februari 2008

Vanavond ga ik zelf eens op de tribune zitten als toehoorder. De commissie grondgebied vergadert en in deze bijeenkomst wordt een presentatie gegeven van de uitkomsten van een onderzoek (van bureau Goudappel en Coffeng) naar de mogelijkheden. Nu de provincie in het statenakkoord de oostelijke rondweg in feite onmogelijk heeft gemaakt voor Barneveld, en wel steun heeft toegezegd om samen met de gemeente een oplossing te vinden om de infrastructuurproblemen op te lossen probeert het college een stap te zetten hiermee. Ik was zeer benieuwd naar de presentatie en het commentaar van wethouder Tijmensen. De variant 9 uit het rapport biedt mogelijkheden. Rijkswaterstaat is hier ook positief over. Dat laatste is uiteraard belangrijk.

Toch worden we als fractie hier niet blij van. We willen graag de groene buffer behouden ten noorden van de Vaarst en deze variant is ook erg kostbaar en lost alleen het probleem van Harselaar op. We praten over 54 miljoen Euro... Dit zou voor een groot deel opgebracht kunnen worden door opbrengst van het bedrijventerrein Harselaar Zuid. Maar we zullen er ook nu dik bij moeten passen.

Het mooie is wel dat hierin ook de tunnel onder het spoor door meegenomen is in de financiering. En die tunnel is sowieso nodig om ooit de kans te hebben dat de trein op de route Apeldoorn-Amersfoort een station krijgt. Het bevordert ook de doorstroming op de weg.

In vrijwel alle fracties was nostalgie te beluisteren gisteravond naar onze eerdere voorkeur de oostelijke onstluitingsroute waar we unaniem voor gingen totdat het statenakkoord ons de pas afsneed...

 Woensdag 20 februari 2008

Op de vraag 'wat is een mantelzorger', weten veel mensen inmiddels wel het antwoord schat ik zo in. Woensdag 12 maart wordt in de bibliotheek van Barneveld een bijeenkomst gehouden voor mantelzorgers. Het schijnt dat een op de acht werknemers mantelzorgtaken heeft (zorg voor een chronisch zieke). Vinden veel mensen de combinatie gezin en baan al zwaar, dan is dit nog een tikkie zwaarder als daar ook nog een mantelzorgtaak bij komt. Het steunpunt van de vrijwilligerscentrale probeert deze mensen te bereiken en te ondersteunen. Men is zelfs van plan om 'oppaszorg't e verzorgen zodat de mantelzorger er deze avond op uit kan. U hoeft slechts te bellen voor 7 maart naar 0342-404128. En in de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe gezorgd kan worden voor enige verlichting van deze combinatietaken. Ik hoop dat er goed gebruik van wordt gemaakt en wijst u aub mensen uit uw omgeving hierop.

Dinsdag 19 februari 2008

Deze week kregen we als fractie alle wijkkrantjes aangeleverd in onze postbus. Verschillende wijken uit Voorthuizen en Barneveld presenteren zich. Laagdrempelig, persoonlijk en betrokken zijn woorden die passen bij de actieve inwoners die zich hiervoor inzetten.  Het ene wijkkrantje is aanmerkelijk dikker dan het andere. Zo is de flinke omvang van Voorthuizen centraal en die van Norschoten opvallend. In Norschoten veel positieve aandacht voor jeugdactiviteiten en in Voorthuizen daadkrachtige aanpak van allerlei kleine en grotere kwesties om op te lossen. Goed dat mensen zo betrokken zijn op hun eigen leefomgeving.

Maandag 18 februari 2008

De SGP stelt voor om de rekenkamer eens naar de aanbestedingsprocedures van de gemeente te laten kijken. Na de uitkomst van de aanbesteding van het MuziekCentrum is nu die van de wijkschool de Burgt aanleiding tot schrik. We overschrijden de begrotingen met vele euro's. Er zijn weinig inschrijvers en dat levert begrijpelijkerwijs allerlei kritische vragen op. Dit zijn grote projecten en de jaren dat de 'grote bouwers ' in de rij stonden om werk te bemachtigen zijn even voorbij. Hun orderportefeuilles zijn flink gevuld en er wordt goed betaald. In die markt opereren we als gemeente, maar er is niets op tegen om er met z'n allen nog eens kritisch naarte laten kijken. Dat is nu met de aanbesteding van de wijkschool ook al gebeurd door onafhankelijke deskundigen, dus ik ben benieuwd of de rekenkamer nog voldoende onderzoeksdoelen kan vinden ( als we ze een ruime opdracht geven), om er iets uit te destilleren. Maar een uitkomst dat we het als gemeente op zich goed doen is natuurlijk ook een goede uitkomst.. Want dat zou ook nog wel eens het geval kunnen zijn. In ieder geval moet de bouw niet vertraagd gaan worden, want dat zou maatschappelijk onaanvaardbaar zijn gezien de hoge nood in deze wijk. Want en er is niemand, ook de rekenkamer niet , die kan garanderen dat bij een andere aanbesteding (zo dit al juridisch mogelijk is nog) er meer aanbieders zijn met een beter voorstel. En daar gaan we dus ook niet op wachten!

Zondag 17 februari 2008

Vanaf heden is de avondmaalstafel van onze gemeente (gereformeerde kerk vrijgemaakt) volledig geopend voor de broeders en zusters  van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Dat is een logisch gevolg van eerdere uitspraken waarin we hebben verklaard dat we sterke verbondenheid zien tussen de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de nederlands gereformeerde kerk. Deze lijn van verklaringen is nu door hogere kerkelijke instantie akkoord bevonden. Het heeft even (!) geduurd en het is slechts een stapje in de richting van slechts een ander kerkgenootschap, maar het is heel positief in ieder geval. De tijd van kerksplitsingen is wat mij betreft voorgoed verleden tijd, want dat is een helilloze weg. Je ziet steeds meer toenaderingspogingen tussen kerken gelukkig. Volgende stap wat mij betreft! (bijvoorbeeld met de christelijk gereformeerden- de kerk waar ik zelf uit afkomstig ben van oorsprong)

 


U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 8 - Tjitske Kuiper'

Mineke en Tjibbe
Geplaatst op: 09-03-2008 20:38 Quote
Van harte eens met je standpunt ten aanzien van de heilloze weg van splitsing van kerken.
Als christenen zijn we volkomem ongeloofwaardig door deze praktijken.
Groeten,
Minek en Tjibbe
Nieuw bericht

Archief > 2008 > februari