Aantal keer gelezen3

Barneveldse krant: ‘Geen actief afbouwbeleid keten’

Keetdinsdag 12 februari 2008 15:36

Keten moeten op langere termijn verdwijnen, maar de gemeente Barneveld gaat dat niet actief stimuleren. Dat zegt wethouder Leen Verweij in reactie op vragen vanuit de gemeenteraad over aanpassingen van het ketenbeleid. ,,Op den duur verdwijnen ze, maar de keeteigenaren hebben zelf in de hand wanneer dat gebeurt.”

Verweij spreekt over een ‘kleine beleidsverschuiving’ binnen de nota ‘Naar een verantwoord ketenbeleid’ die vorig jaar door de gemeenteraad werd vastgesteld. Zodra een keet, een plek in het buitengebied waar jongeren bij elkaar komen, ophoudt te bestaan, wordt de gedoogbeschikking afgenomen en komt er geen nieuwe voor in de plaats, zo legt de wethouder het beleid nu uit. In de nota staat echter dat voor nieuwvestiging van een keet onder voorwaarden toestemming kan worden verleend. Daarnaast is in de nota een maximum van veertig keten vastgesteld. ,,Op deze manier zou je kunnen denken dat we als gemeente het aantal keten steeds willen aanvullen tot veertig, maar dat is niet het geval”, zegt Verweij. ,,Aan de andere kant, als keeteigenaren zich netjes aan alle regels houden en elk jaar een nieuwe gedoogbeschikking aanvragen, kunnen ze tot in lengte van jaren hun keet in stand houden.” Reden voor de beleidsverschuiving noemt Verweij de juridische onderbouwing van het gedoogbeleid en de extra aandacht voor problemen door drankgebruik. ,,Mocht het voorkomen dat we ons gedoogbeleid bij de rechter moeten verdedigen, dan moeten we aantoonbaar kunnen maken dat de gedoogsituatie van tijdelijke aard is.”

Los daarvan vindt de wethouder dat er in brede zin meer aandacht moet komen voor problemen door drankgebruik. ,,Het afgelopen jaar hebben we in de kranten regelmatig zorgwekkende berichten gelezen over alcoholvergiftiging. Dat maant ons om des te dringender drankgebruik aanpakken. Een algemene discussie over het inperken van drankgebruik moet er toe leiden dat jongeren niet meer de behoefte hebben om naar een keet te gaan, laat staan een nieuwe op te richten. Zoals je ziet dat roken de laatste jaren steeds minder geaccepteerd wordt, zo moeten we ook met drank om leren gaan. Er moet een cultuurverandering komen, die keten uiteindelijk overbodig maakt. Daarbij moeten we met jongerenwerkers in gesprek om alternatieven te zoeken voor de jongeren.”

Eind deze maand of begin volgende maand nemen burgemeester en wethouders een besluit over de aanpassingen in het ketenbeleid en wordt op papier gezet hoe het beleid gehandhaafd gaat worden. Verweij: ,,Dit besluit leggen we ter kennisneming voor aan de raad, ik verwacht dan in een goede discussie duidelijk te maken hoe we komende jaren met de keten zullen omgaan.”

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > februari