Aantal keer gelezen2

Raadhuisplein 2 (week 7)

vrijdag 15 februari 2008 08:22

Maandag 11 februari
Afgelopen zaterdag vroeg in de avond is een meisje van 17 jaar verongelukt. Een aanrijding door een automobilist werd haar noodlottig. Ik heb zelf 4 zoons en probeer me dan enigszins voor te stellen wat dat moet betekenen als dat onheilsbericht je bereikt. Als je het eerst niet geloven kunt maar uiteindelijk de verschrikkelijke realiteit onder ogen moet zien. Ik zei “enigszins”, want het is onmogelijk te weten en te voelen wat die ouders en familie moeten doormaken.

Ook realiseer ik me hoe groot je verantwoordelijkheid is als je in de auto stapt. Hoe snel je een ongeluk kunt veroorzaken. En als je schuldig bent en voelt, verandert de wereld ook voor altijd.

Wat wordt er een verdriet en een schuld mee getorst door deze wereld. Wat zal er bij veel mensen een vurig verlangen zijn naar een nieuwe hemel en aarde. Een einde al dat verdriet.

Genadige God, wees deze verdrietige mensen nabij.

Dinsdag 12 februari
Het werkbezoek van het college van vandaag leidde naar het Christiaan Huijgens. De school die samen met het Groen van Prinsterer De Meerwaarde wordt.

Het was niet mijn eerste kennismaking met de school, dat niet. Maar als er een schoolgebouw is dat aan vervanging toe is dan is het deze school wel. En toch presteert deze school het om op een enorm goede manier inhoud te geven aan het technisch onderwijs. De school kan dan oud zijn, de benadering van de techniek is vernieuwend. De inzet die men pleegt om de belangstelling te wekken voor de technische beroepen/vakken is bijzonder. Basisschoolleerlingen komen op woensdagmiddagen snuffelen aan techniek. En zelfs voor moeders (die kennelijk een remmende werking hebben op de keuze van een kind voor techniek) worden uitgenodigd om met techniek bezig te zijn. En ook docenten basisonderwijs worden enthousiast gemaakt om te kunnen gaan functioneren als reclame voor de techniek.

Waar komt toch dat idiote idee vandaan dat een technische opleiding minder is dan een AVO-opleiding? Het vraagt een aanhoudende inzet om mensen te winnen voor techniek. Een nieuw schoolgebouw zal er zeker ook een handje bij helpen; ook al denk ik dat het toch vooral moet komen van de inspirerende rol van de docenten techniek en van de ouders.

Wat mij tenslotte nog opviel was dat de leerlingen zich heel positief en geïnteresseerd opstelden en zich niet door ons lieten afleiden!

Woensdag 13 februari
Naar aanleiding van de beantwoording van de vragen van de VVD over het ketenbeleid is er weer veel publiciteit over de keten. Nu heb ik me voorgenomen om niet via de weblog te gaan discussiëren over politieke zaken; dat hoort in de commissie en de raad! Maar het moet me wel van het hart dat ik teleurgesteld ben over de suggestie dat het college i.c. de portefeuillehouder van zins geweest zou zijn de aanpassingen in het ketenbeleid buiten de raad om te regelen. Het college heeft daar helemaal geen zin in. Op goed collegebeleid moet je juist het stempel van goedkeuring van de raad willen hebben. Goed beleid moet je durven verdedigen. Het college wil dat. Ik zeker ook!

Dat het Barneveldse beleid er zijn mag blijkt wel uit het feit dat er telkens opnieuw vanuit het land belangstelling getoond wordt. Volgende week ga ik weer een workshop op een congres verzorgen. En tegelijkertijd doe ik heel veel nieuwe bestuurlijke contacten op die wel weer eens van pas komen.

Donderdag 14 februari
Op 1 februari is mevrouw Tahamata begonnen als mantelzorgconsulente. Daar mee wordt weer een nieuw stukje wmo-beleid werkelijkheid. En omdat mantelzorg een van de wmo-speerpunten is, wilde ik graag snel met deze consulente kennismaken. Vandaag dus. Er wacht haar een grote taak.

Volgens landelijke becijferingen zouden er in de gemeente Barneveld ongeveer 2000 mantelzorgers moeten zijn. En dat terwijl er bij het steunpunt mantelzorg Barneveld hooguit 250 staan genoteerd.

Nu weet ik ook wel dat niet elke mantelzorger ondersteuning nodig heeft. En het is vast niet zo dat elke mantelzorger overbelast dreigt te raken. Toch denk ik dat we er voor moeten knokken om de mantelzorgers beter in beeld te krijgen. Om hen vervolgens tot steun te kunnen zijn.

Mantelzorgers zijn gouden pijlers in moeilijke dagen waar we niet zonder kunnen en willen.

Met de eenmalige extra bijdrage uit Den Haag voor mantelzorg hopen we in overleg met VCB en wmo-raad tot een goed eenmalig project te komen waar de mantelzorgers lang wat aan mogen hebben.

Vrijdag 15 februari
Weet u dat ik versteld sta van sommige nieuwsberichten? Gisteren stond er in de krant dat er het afgelopen jaar wel zo’n 200 miljoen is bespaard op de thuiszorg waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. Weet u waarom ik daar versteld van sta? Om de doodeenvoudige reden dat de eindafrekeningen met de zorgaanbieders, de bepaling en inning van de eigen bijdrages enz enz over 2007 nog lang niet zijn afgerond. Het bestaat niet dat die gegevens nu al betrouwbaar bekend zijn.

Daar komt nog bij dat lang niet alle gemeentes in 2007 de wmo hebben ingevoerd voor wat betreft de thuiszorg. Die zijn er pas in 2008 mee begonnen.

En bovendien is het wmo-beleid per gemeente best wel verschillend. Ik durf, zelfs nog zonder dat ik over betrouwbare cijfers beschik, te stellen dat het met die besparing in Barneveld wel zal loslopen. Al was het alleen maar omdat we 100% pgb’s verstrekken en we een toelage hebben afgesproken met de zorgaanbieders om cliënten de kans te geven op hun verzoek niet van alfa hulp gebruik te hoeven maken.

En over de uitvoeringskosten wordt in de krant ook niet gerept. Ik denk niet dat er een gemeente is die de wmo uitgevoerd krijgt zonder extra personele inzet. Uit de losse pols schat ik dat er alleen al in de gemeente Barneveld bij het wmo-loket, in de beleidsondersteuning en de financiële afwikkeling minstens 5 personen full time bezig zijn.

Ondertussen wordt er hard gewerkt om de jaarcijfers en de uitslag van de benchmark en het klanttevredenheidsonderzoek op tijd af gerond te hebben om met de raad te kunnen evalueren hoe het eerste wmo-jaar is verlopen en wat er in de toekomst nog beter moet.

Trouwens, wat vond u van de wmo-krant?

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een bericht naar l.verweij@barneveld.nl

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Archief > 2008 > februari