Aantal keer gelezen10

WisselBlog week 50 - Heimen Schuring

maandag 12 december 2005 23:55

Zondag 11 december
De week begint noodgedwongen in de Alblasserwaard, bij mijn schoonouders in Hoornaar om precies te zijn. Vanwege redelijk dichte mist zijn we op zaterdagavond niet naar huis gegaan, maar hebben we de nacht doorgebracht op luchtbedden en matrassen.
 
Na de kerkdienst in Hoornaar spreek ik een van de raadsleden over de bestuurscrisis in de gemeente Giessenlanden. Omdat we een aantal jaar in die gemeente gewoond hebben, volg ik dat nog met een zekere betrokkenheid. Wat een aantal maanden geleden begon met het aftreden van twee van de drie wethouders is inmiddels ontaard in een crisis, waarbij ook de gemeentesecretaris wordt ontslagen, omdat hij na twintig jaar trouwe dienst opeens ongeschikt blijkt te zijn... Ik had het betreffende ChristenUnie-raadslid al eerder een maitje gestuurd om hem en zijn collega een hart onder de riem te steken vanwege de zeer onprettige manier van omgaan met elkaar in de raad van Giessenlanden. Als ik de toestanden daar vergelijk met hoe het hier af en toe gaat, is het in Barneveld echt een verademing. En dat wil wat zeggen! Leest u zelf maar over de crisis op de website van Het Kontakt, het lokale nieuwsblad.
 
’s Avonds hoor ik dat bestuurslid Jan van Maanen en oud-bestuurslid Marco Hoogenraad beiden hun verkiezing tot kerkenraadslid hebben aanvaard. Ik heb zo’n vermoeden dat we in het bestuur binnenkort een vacature hebben te vervullen…


 

Maandag 12 december

We krijgen de stukken voor de bestuursvergadering van aanstaande donderdag toegemaild. Ik zal niet bij die vergadering zijn, Alma is die avond weg en omdat ik nogal eens weg ben, geef ik haar graag de gelegenheid ook eens een avondje ‘uit’ te zijn. Bij de vergaderstukken zit een planning van de verkiezingscampagne. Het campagneteam heeft zeker niet stil gezeten. Het plan bruist van de ideeën. Ik krijg spontaan zin in de campagne!
 
Depodog's Avonds samen met Tjitske Kuiper naar Voorthuizen om een vergadering van het wijkplatform De Wheem / De Maat bij te wonen. In 't Trefpunt komen we ook Jan Post van het CDA tegen. Ook hij komt een avondje luisteren, want het is niet de bedoeling dat we ons er mee bemoeien. Terecht. Zo’n wijkplatform is voor en van de bewoners. Het is voor Tjitske en Jan merkbaar wennen om een avond niets te zeggen. De voorzitter merkt op, dat Tjitske en Jan nu eens voelen hoe inwoners een raadsvergadering meemaken….
 
Het is leuk te zien hoe het wijkplatform functioneert. Het gaat over zeer concrete dingen: een verkeersplan voor De Wheem, de zogenaamde Depodogs (apparaten waaruit je zakjes voor hondenpoep kunt halen en de gevulde zakjes weer in kunt deponeren - voor een afbeelding, zie hiernaast) en een vissteiger voor in De Maat. Dingen die je leefomgeving concreet beïnvloeden.
 
Een uitspraak die te denken gaf (naast dat ie grappig was bedoeld en ook zo overkwam), ging over het verkeersplan. Een van de aanwezigen merkte op dat hun plannen bij de gemeente toch onderin de la komen, omdat ze uit Voorthuizen komen en niet uit Barneveld. In Voorthuizen leeft sterk het gevoel dat alle aandacht uitgaat naar de kern Barneveld en dat Voorthuizen te weinig aandacht krijgt. Wat de ChristenUnie betreft, is dat zeker niet zo. Maar het blijft wel een punt om rekening mee te houden!!
 
Aan de bar nog wat nagepraat met leden van het wijkplatform. Over de issues die spelen in Voorthuizen, maar ook over verkiezingen en denkbare college-samenstellingen. In twee woorden: leuk en bemoedigend! Al met al een hele prettige avond gehad. Pluim voor dit wijkplatform. Ik hoop er binnenkort meer te bezoeken. Ik ben benieuwd of het daar net zo prettig vertoeven is als bij De Wheem / De Maat. Vast wel!!


Dinsdag 13 december
Niet zoveel politiek vandaag. ’s Avonds ga ik eten met mijn jongere broer, die tegenwoordig ook in Utrecht werkt. We zoeken een leuke eetgelegenheid op en praten bij over hun werkvakantie naar Ghana, hun trouwdag op 17 juni 2006, de zoektocht naar een woning en... mijn politieke bezigheden. Leuk om elkaar weer eens te zien! Door de waan van de dag komt het daar veel te weinig van.

 
In de trein naar huis neem ik een stapel bladen door; VNG-magazine, Raadsleden-Nieuws en nog wat magazines vol informatie over het raadswerk. Mijn oog valt op een artikel over de gemeente Voorst, waar men geëxperimenteerd heeft met een andere vorm van vergaderen. In Voorst heeft men eerst Ronde Tafelgesprekken om informatie te verzamelen en meningen van belanghebbenden te horen, daarna is er een voorbereidende raadsvergadering en ten slotte een besluitvormende raad. Ook in Almere is men in de vorm van een Politieke Markt op de drieslag luisteren-debatteren-besluiten uitgekomen.
 
De raadsvergaderingen In Barneveld kunnen wat mij betreft best wat beter. Vooral het echt naar elkaar luisteren en het echte debat mis ik nu. Hoe vaak komt het nu voor dat een fractie van standpunt verandert omdat tijdens de raadsvergadering een goed argument wordt genoemd? Dit komt ook door het huidige systeem van besluitvorming. In één vergadering op één avond kun je niet uitgebreid met elkaar in debat gaan en alle belanghebbenden spreken. Natuurlijk wordt er nu ook al veel geluisterd naar belanghebbenden, maar dat gebeurt veelal in fractieverband.

Ik zie het wel zitten, zo'n politieke markt of een ronde tafelgesprek! Mooi onderwerp om na de verkiezingen te bespreken met de andere partijen. Ik denk dat dit de toegankelijkheid van de politiek vergroot en de politiek ook een kwaliteitsimpuls kan geven!

 
Woensdag 14 december
Het is vanavond Barneveld by Candlelight. Ik ben er naar toe geweest met de twee oudsten. Het was gezellig druk. En donker. En leuk! Zangkoortjes, oliebollenkramen en een jongleur die met brandende fakkels in de weer was. De kids hebben volop genoten. En papa trouwens ook.
 
Ik las vandaag een bericht op teletekst over de kosten van begraven. Het bericht kunt u lezen in het kadertje, dat ik naast deze tekst heb gezet. In maart 2005 heeft de ChristenUnie-fractie zich ingezet om de begraafkosten in de gemeente Barneveld binnen de perken te houden. Het ging toen om verplicht afkopen van onderhoud, voor het pittige bedrag van EUR 1.550. Dat bedrag komt bovenop de EUR 4.500 die men al kwijt is voor het graf en alle andere kosten die nog gemaakt moeten worden bij een uitvaart. Onze stelling was toen: begraven wordt zo onbetaalbaar. En dat is nog steeds onze stelling. Nu blijkt uit het teletekst-bericht dat in Nederland steeds meer mensen vanuit kostenoogpunt voor cremeren kiezen. Jammer, heel erg jammer!
 
Ik heb ook eens gekeken naar de prijzen van begraven in omliggende gemeenten. Dit kan prima via de site van de Monuta. Klikt u zelf maar eens door naar die site (NB: de site van Monuta is wel een beetje traag, even geduld hebben dus...) en zoek de grafkosten van Leusden, Ede, Nijkerk, Apeldoorn en Harderwijk op. U zult zien dat al deze gemeenten beduidend goedkoper zijn dan Barneveld. Dat geeft toch echt te denken!

Gemeenten mogen niet verdienen op begrafenistarieven. Ik ben wel benieuwd welke kosten onze gemeente allemaal toerekent aan begraven, waardoor deze hoge tarieven gerechtvaardigd worden. Ik zal dat eens via de fractie nagaan.
 
Ik lees op de site van onze Tweede Kamerfractie dat Arie Slob naar aanleiding van het onderzoek van DELA schriftelijke vragen heeft gesteld aan de verantwoordelijke minister. Helemaal terecht!


 
Donderdag 15 december
’s Ochtends in de trein met een aantal collega’s een discussie over ‘Congo’. De rol van minister Verdonk en ook de rol van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. ‘Hebben we eindelijk een goede minister van Integratie, willen jullie hem naar huis sturen’ is een van de reacties, Tja, als je dat argument hanteert, kun je een minister beter direct een ‘carte blanche’ voor vier jaar geven. De gemaakte fouten zijn ernstig en Verdonk spreekt slechts van administratieve slordigheden. Ze snapt de ernst van de situatie dus niet, het gaat hier mogelijk om mensenlevens! Wilt u meer weten over de beweegredenen van onze Tweede Kamerfractie, kijk dan op hun site.
 
Een ander Haags kopstuk lijkt de Barneveldse Krant van gisteren wel gelezen te hebben. Staatsecretaris Van Geel kondigt aan dat hij voor maart 2006 echt voortgang wil zien in de strijd tegen het zwerfvuil, anders komt er een statiegeld-systeem. Op woensdag stond daarover een ingezonden brief in de BK. Een Barnevelder spreekt zijn verontwaardiging uit over de grote hoeveelheid zwerfafval rond de Harselaar. Prima dat de staatsecretaris zoekt naar manieren om het zwerfvuil tegen te gaan. Ik vraag me echter wel af of statiegeld het probleem oplost. Ik denk dat het meer een attitude-probleem is en ik vrees dat een paar cent statiegeld de notoire ‘zwerfvervuilers’ niet in beweging zal zetten. Voorlichting en handhaving horen ook in het rijtje acties die nodig zijn om dit probleem op te lossen.
 
Naar aanleiding van onze schoonmaakdag in maart heeft onze fractie het probleem van zwerfafval in Barneveld ook expliciet onder de aandacht gebracht van het college. Het wordt echt een rommeltje in Barneveld. Het college heeft  vervolgens een actieplan gemaakt. Maar waar blijven toch die blikvangers die de wethouder heeft beloofd? Tjitske Kuiper zal dat navragen bij wethouder Tijmensen.

 
Vrijdag 16 december
Via de site van de gemeente kom ik terecht op de ketensite. www.ketenbarneveld.nl is bedoeld voor keetbezoekers, omwonenden, ouders, betrokken ambtenaren en andere belangstellenden te informeren over het wel en wee van de keten in en om Barneveld. Gisteravond was op TV Gelderland ook al te zien dat wethouder Louman het eerste exemplaar van de zogenaamde ketenkrant in ontvangst nam uit handen van jongerenwerker Jos Oosterlaan.
 
Prima dat er aandacht is voor het fenomeen ‘keten’. In de raad is daar het afgelopen jaar ook het nodige over gezegd. Naast brandveiligheid en rijden onder invloed, werd ook het overmatig drinken in de keten besproken. Niet alle partijen vonden dat je iets kunt zeggen over wat er op privé-terrein in een keet gebeurt.
 
Ook in de tekst van de ketenkrant staat daar iets over, ik citeer: “we gaan uit van het principe: de vrijheid van de één eindigt waar overlast voor een ander begint.” Zo op het eerste gehoor een prima uitspraak. Tolerant, elkaar vrij laten. En toch heb ik er moeite mee. Moeten we onze jongvolwassenen aan hun lot overlaten en niets doen terwijl we weten dat ze een halve krat per persoon naar binnen werken? Zolang ze maar geen overlast veroorzaken, is alles prima....
 
Ik dacht het niet. Ik vind dat wij ook op dit vlak verantwoordelijkheid hebben voor elkaar. Gelukkig staat er elders op de site wel een stukje over verantwoord ketengebruik. “Dat houdt in dat de jongeren niet te veel alcohol nuttigen, ervoor zorgen dat de keet (brand)veilig is en dat ze rekening houden met de buren.” 
 
Ik ben blij met dit initiatief. Hopelijk zorgt deze aandacht ervoor dat onze jongeren op een nette manier hun vrije tijd doorbrengen en dat ze, ook zonder dat er sprake is van overlast, hun maat weten te houden!

 
Zaterdag 17 december
Vandaag een rommeldagje thuis. Onze eigen administratie op orde brengen en nog wat andere dingen opruimen op zolder. Alma heeft de smaak van het kerststukjes maken echt te pakken. Donderdagavond is ze naar een avond van de Barnevue geweest, vanmiddag maken de kinderen onder haar leiding een eigen kerstbakje.
 
Ik lees de krantenverslagen over Peter R. de Vries. Hij zegt de lat te hoog gelegd te hebben. Ik vraag me af of hij gelukkig was geworden in Den Haag. Als crimefighter kreeg hij deuren open die voor anderen gesloten bleven. Zou hem dat als parlementariër ook lukken?
 
Via de post krijg ik de studie van ons Wetenschappelijk Instituut over energiebeleid. Fossiele energiebronnen raken uitgeput en de vraag naar energie blijft maar groeien. Daar komt bij dat ons energiegebruik nadelige effecten heeft op het wereldwijde milieu. Niet voor niets komt het rapport met de conclusie dat er echte stappen nodig zijn om tot besparing en duurzaam gebruik te komen.
 
Ik sta versteld van het aantal publicaties dat ik de laatste tijd van het Wetenschappelijk Instituut heb ontvangen. Het boekje ‘Over de schutting’, over nieuwe solidariteit, heb ik nog niet eens uit!  Ook over landbouw en Europese Grondwet heeft het WI de laatste tijd gepubliceerd. Neem daarbij dat ook de gemeentelijke afdelingen worden ondersteund in aanloop naar de verkiezingen. Dan is maar één (niet wetenschappelijk onderbouwde) conclusie mogelijk: het is zeker geen ingeslapen boel in Amersfoort. Ik ben blij met zo’n actief Wetenschappelijk Instituut. Daar heb je als actieve partij echt wat aan!
 


Heimen Schuring


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: heimen.schuring@solcon.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 50 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.