Aantal keer gelezen6

‘De zondag is niet van ons’

Eilandje Loobosdonderdag 17 juli 2008 16:42

"Cor Wiesnekker bekijkt het vanuit de mens", aldus Gerard Schotanus, "wij vanuit het geloof." Hij vatte daarmee de discussie over de zondagsrust gisteravond aardig samen.

Veel aanwezigen voelden zich met Wiesnekker vooral beperkt in hun eigen bewegingsvrijheid door de manier waarop Barneveld omgaat met de zondag. "Ik zit zelf ook veel in de kerk, maar als ik daar zit, moeten anderen in die tijd gewoon kunnen zwemmen", stelde Sofia Mulder. "Ik wil respect van de gelovigen voor míjn invulling van de zondag", bracht Els Steetsel naar voren.

 "Het is ook mijn Bijbel, maar ik vind er meer ruimte in", vertelde Cees Hoogeveen. "Ze hoeven voor mij niet uit te maken of ik zondag recreëer", vond Wim van den Broek. "Dat maak ik zelf wel uit." Maar daar wringt 'm nou juist de schoen. "Allen zijn voor God gelijk, of ze geloven of niet", aldus SGP-leider Schotanus. "De zondag is geen dag voor ons SGP-ers of gelovigen, maar voor de Heer." "Daar valt eigenlijk niet tegenop te discussiëren", stelde Wiesnekker vast. Tegelijk is het standpunt van Schotanus 'heel sociaal', want het is naar zijn overtuiging goed voor ons allen.

"De overheid staat in dienst van God", stelde ook Tjitske Kuiper van de ChristenUnie tot verontwaardiging van Henriette Benedictus: "De overheid staat in dienst van het volk!" Toch ligt de nadruk voor de CU meer op het praktisch goede - voor Schotanus meer een onderstreping van wat al vast stond - van de zondagsrust. "Het bos is 's nachts gesloten omdat de dieren rust moeten hebben om te eten", aldus Tjitske Kuiper. "Ook al zouden mensen er graag met zaklantaarns op speurtocht gaan. Zo is de zondagsrust nodig voor het geestelijk voedsel." Kuiper wil ook mensen 'beschermen tegen op zondag móéten werken'. Over het praktisch nut van de zondag wordt genuanceerd gedacht, zo bleek.

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > juli