Aantal keer gelezen3

Groen licht voor promotieplan; Raad schrapt passage over zondagsrust

Ballonfiestawoensdag 09 juli 2008 20:10

De startnotitie voor het nieuwe promotieplan voor de gemeente Barneveld is door een raadsmeerderheid - alleen Lijst 8 stemde tegen - aangenomen, al moest daarvoor wel eerst een passage over de zondagsrust worden geschrapt.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het promotieplan, dat jaarlijks 20.000 euro kost, moet ervoor zorgen dat de naamsbekendheid van Barneveld buiten de gemeentegrenzen toeneemt. Via een opvallend beeldmerk en een pakkende slogan wil de gemeente ervoor zorgen dat Barneveld aanspreekt bij bedrijven, maar ook bij toeristen en recreanten.

De raad reageerde over het algemeen positief op het plan. ,,Al moeten we ons afvragen of we bedrijvigheid en bereikbaarheid nu al moeten promoten, terwijl op deze punten nog wel het een en ander te verbeteren is”, stelde Gerard Schotanus (SGP).

Kip en ei
Wethouder Gerard van den Hengel: ,,Het is inderdaad goed om hier gepast mee om te gaan en niet op de muziek vooruit te lopen.”Als het gaat om een beeldbepalend imago is de raad het erover eens dat het bestaande ‘kip en ei’-imago waardevol is en dus vastgehouden moet worden. De wethouder onderstreepte dat. ,,Binnen dit plan zal de historisch gegroeide band met de pluimveesector daarom niet worden verloochend.”

Er was wel discussie over de zondagsrust. In het plan had het college in de zogeheten randvoorwaarden opgenomen dat bij de promotie van evenementen rekening moet worden gehouden met de in Barneveld levende opvattingen over de zondagsrust.

Balans
,,Hier kunnen wij niet mee leven”, gaf Monique Rosbergen (Pro’98) aan. ,,De passage over de zondagsrust hoort niet thuis in dit plan. In de eerste plaats omdat we dergelijke afspraken over de zondag al hebben vastgesteld in het coalitie-akkoord. En in de tweede plaats omdat naar ons idee deze toevoeging alleen ten gunste komt van diegenen die de zondagsrust in ere willen houden. Op die manier verdwijnt de evenwichtige balans tussen diegenen die waarde hechten aan de zondag als rustdag en diegenen die behoefte hebben aan meer faciliteiten voor recreatie of ontspanning, ook of juist op zondag.”

Pro’98 stelde daarom voor deze passage te schrappen en kreeg daartoe steun van andere partijen, met uitzondering van SGP en ChristenUnie.

,,Het is juist goed om specifiek rekening te houden met de zondagsrust, aangezien de opvattingen hierover divers zijn”, stelde Gerard Schotanus (SGP). CDA en VVD dienden een wijzigingsvoorstel in, met als strekking dat de zondagsrust geen doel op zich moet zijn, maar dat er wel respect moet zijn voor ieders geloofsbeleving zonder elkaar tot overlast te zijn. Dit amendement kreeg onvoldoende steun.

Bron: Barneveldse krant

« Terug

Archief > 2008 > juli