Aantal keer gelezen6

Barneveld vandaag: ‘Barneveld is van ons allen’

Oud Veluwse Marktdonderdag 10 juli 2008 13:14

"Barneveld is van ons allemaal", aldus CDA-woordvoerder Andries de Vries gisteravond. Dat wordt de leidraad in het promotiebeleid en daarom stemde een meerderheid van de gemeenteraad gisteravond voor een amendement van Pro'98, dat de zondagsheiliging schrapt als randvoorwaarde.

Het belangrijkste argument voor Pro om het amendement in te dienen was het gemis aan balans in de randvoorwaarden. Dat gemis was er juist in gekomen doordat het college op het laatste moment in het beleid had opgenomen, dat 'terdege rekening' moet worden gehouden met de in Barneveld levende opvattingen over de zondagsrust.

"Waar is de evenwichtige balans tussen degenen die de zondag als rustdag willen en diegenen die ook of juist op zondag meer faciliteiten voor recreatie en ontspanning willen?", vroeg Pro-leider Monique Rosbergen zich af. Zij wees erop, dat de balans tussen die opvattingen juist wezenlijk is voor het coalitieakkoord van SGP, CDA, CU en VVD van twee jaar geleden.

Ook voor de nieuwe evenementenhal is het stellen van de zondagsrust als randvoorwaarde wat haar betreft strijdig met dat akkoord. Volgens SGP-leider Gerard Schotanus zou de zinsnede zo gelezen moeten worden, dat hij voor álle opvattingen over de zondagsrust geldt.

Dat vonden met uitzondering van de ChristenUnie alle andere partijen niet duidelijke en inderdaad strijdig met de geest van het coalitieakkoord. Rosbergen bleek er uiteindelijk zelfs in geslaagd te zijn om CDA en VVD, die zelf een tekstwijziging hadden ingediend, waarin 'aansluiting bij de traditionele historische waarden van Barneveld' werd voorgesteld, voor het amendement van Pro te winnen. Dat kreeg daardoor een ruime meerderheid van CDA, Pro'98, VVD, BurgerInitiatief en Lijst 8.

Heimen Schuring van de CU vond het jammer, dat het hier over de zondag gaat in plaats van over de promotie.

Bron: Barneveld vandaag

« Terug

Archief > 2008 > juli