WisselBlog week 4 - Tjitske Kuiper

maandag 21 januari 2008 09:00

 

Zaterdag 26 januari 2008

Vandaag houdt het bericht over reken- en taalonderwijs mij bezig. Zelf ben ik van de generatie die psalmversjes moest leren (begreep ze pas 10 jaar later), elke dag klassikaal tafels stampen , sokken leren breien en andere 'nuttige handwerken' (ik weet nog hoe we hier onze hele woendagmiddag mee bezig moesten houden, de katoen in je neus kriebelde en ik vooral benieuwd was wat de jongens gingen doen die samen met een meester naar een ander lokaal gingen) en twee aan twee in de rij als de bel ging.

Mijn kinderen zijn van de generatie die twee keer in de week een middag vrij was van school, veel funprojecten had, waarbij de  ouders voortdurend geacht werden mee te helpen, en die vervolgens niet goed blijken te kunnen rekenen en lezen. De kritiek daarop barst de laatste dagen los in de landelijke media. Want deze vorm van onderwijs is gemeengoed in Nederland.

 Vele ouders hebben in het verleden aangegeven op ouderavonden van basisscholen dat tafels stampen helemaal niet zo gek idee is, dat twee aan twee zitten de voorkeur verdient boven het zitten in groepjes, dat cijfers ipv beschrijvingen in rapporten de voorkeur heeft etc etc. Het was allemaal aan dovemensoren gericht. Het antwoord dat ik zelfs een keer kreeg was dat de onderwijsinspectie klassikaal stampen niet goed vindt. En ziedaar de macht van onderwijsideeen. En dat terwijl onze generatie het helemaal niet slecht deed.

In de grensstreek hebben ouders eieren voor hun geld gekozen. In de buurt van Belgie gaan veel kinderen iedere dag over de grens. Ouders vinden het onderwijs daar beter. Ook in Duits;land is veel meer discipline. Onze eigen ervaring met een half jaar VS is net zo. Kinderen worden veel strakker en klassikaler gehouden en er is veel minder funonderwijs.

Vrijdag 25 januari 2008

Een telefoontje met het provinciehuis leek mij de manier om er achter te komen of de werkzaamheden aan de stationsweg al bijna kunnen gaan beginnen. Onze samenleving is erg ingewikkeld en provincies en gemeenten moeten met allerlei belangen rekening houden. Dat bleek toe ik het antwoord van de verantwoordelijk ambtenaar in Arnhem hoorde. Hij vertelde dat 1 mei de datum wordt waarop het werk feitelijk begint. Er zijn aanpassingen verwerkt nav de reacties van bedrijven,aanwonenden en de busmaatschappij. 

Ook het hinderlijke hoogteverschil bij de uitritten langs de woningen tegenover het Schaffelaarsebos zal zoveel mogelijk aangepakt worden. De busmaatschappij heeft het werkschema het meest beinvloed doordat zij hebben aangegeven ze pas iets later in het voorjaar  hun reistijden kunnen aanpassen. Er wordt erg nauwkeurig gewerkt met alle informatie en ik ga er nu vanuit dat het voor de zomer ook echt gaat beginnen. In het nieuwe schooljaar zal er dan een veiliger oversteek kunnen zijn voor de vele scholieren die de kruising Stationsstraat/ Van Wijnbergenlaan nemen.

Eindelijk!

Donderdag 24 januari 2008

Kootwijkerbroek heeft nu alles flink in de steigers staan. Uitbreiding van woon- en bedrijventerreinen. En een kulturhus. De sporthal/zaal is nu het volgende punt ter bespreking. Ik heb echt respect voor hoe Plaatselijk Belang opkomt voor hun eigen dorp en heel alert reageert op allerlei plannen. Heel zelfbewust.

Woensdag 23 januari 2008

Aan het centrumplan van Voorthuizen wordt hard gewerkt. Met dit zachte weer van de laatste weken schiet het mooi op. Het is voor automobilisten wel een beetje uitkijken , zo merkte ik vorige week op een regenachtige avond. De wegmarkeringen zijn een beetje onduidelijk en bepaalde lintafzettingen waaiden behoorlijk ver over het wegdek waardoor het autoverkeer de neiging had om flink uit te wijken naar de andere weghelft.  Er is natuurlijk altijd wel sprake van wat overlast maar het moet wel veilig blijven. In ieder geval hopen we dat tegen de zomer Voorthuizen een flink eind op weg is geholpen.

Dinsdag 22 januari 2008

Inmiddels heb ik begrepen dat mijn voorbeeld in de Barneveldse Krant over joden/Amsterdam niet goed begrepen werd hier en daar. Dat is jammer en onbedoeld van mijn kant. Er is onbekendheid met het feit dat joodse medemensen zich richten op Amsterdam vanwege voorzieningen zoals de synagoges en de joodse middelbare school. Daar is natuurlijk helemaal niets mis. Tenslotte doen veel christenen, hindoes, moslims e.a. geloofsgenoten dat ook. Het was van mijn kant een willekeurig gekozen voorbeeld. We hebben zelf joodse  vrienden die deze keuze hebben gemaakt en we begrijpen dat ook heel goed. Veel christenen doen dat ook door voor plaatsen te kiezen die voorzieningen bieden waar ze graag gebruik van maken. Zoals scholen en kerken.Ik heb Adriaan Guldie opgebeld en het misverstand is nu gelukkig uit de wereld. Maar het laat wel zien hoe snel er een misverstand ontstaat als je alleen via de krant dingen leest en niet mondeling kunt toelichten zodra er vragen rijzen. Daar leer ik zelf ook weer van.

Maandag 21 januari 2008

De discussie over ons dorp loopt wel erg hoog op. Misschien wel te hoog. Sommige reacties van lezers bevatten een ronduit negatieve inhoud tav elkaar en tav onze mede-/ buitenlanders. Daar schrik ik van. Het woordje respect verdient de aandacht. Overigens heeft PRO'98 daar altijd veel aandacht voor gevraagd en het is wel triest om te zien dat door deze discussie over refo's een hoop respectloosheid en hokjesgeest de reacties doortrekt. Dat kan beter dus en dat zal Monique ook niet gewild hebben denk ik.

Ik vraag mij af of ik nog weer op de reactie van Adriaan zal reageren. Hij daagt mij daartoe uit en dat is zijn goed recht, maar ik vraag mij af of we als raadsleden onze discussies niet in de eerste plaats in de raadszaal moeten voeren nu. Er is al snel sprake van onbedoelde misverstanden en irritatie die je niet gemakkelijk weg neemt met weer een stukje tekst in de rubriek ' ingezonden'. Bovendien zie ik pas later in de week kans hiervoor tijd vrij te maken.

Zondag 20 januari 2008

Vandaag een rustige zondag. Nog wel even met elkaar de natuur in geweest, maar het weer was er eigenlijk niet naar.

's Avonds net als heel veel Nederlanders met z'n allen op de bank naar 'boer zoekt vrouw' gekeken. Ik geniet misschien nog wel het meest van het commentaar van mijn familieleden.  En doe er zelf natuurlijk ook lekker aan mee. Door de week kijken we vrij weinig tv, hooguit functioneel en aan het einde van de avond nog wat ontspanning. Maar het lukt gelukkig om de tv een geringe rol te laten spelen door de week. En dan laten we in het weekend de teugels wat meer vieren en proberen we vooral samen te kijken met de kids. Maar de wensen lopen net als in ieder gezin ook behoorlijk uit elkaar. Ook wij leven in een onderhandelingsstructuur... : En dat betreft ook het gebruik op zondag. We gaan er bewust en terughoudend mee om, maar niet al te strak. Dat bevalt eigenlijk wel goed

U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw bericht of stuur een mail naar t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 4 - Tjitske Kuiper'

Luuk
Geplaatst op: 21-01-2008 17:17 Quote
,,Overigens heeft PRO'98 daar altijd veel aandacht voor gevraagd en het is wel triest om te zien dat door deze discussie over refo's een hoop respectloosheid en hokjesgeest de reacties doortrekt."

Geef niet de discussie de schuld van deze hokjesgeest, die is er nou eenmaal. Het is juist goed dat door dit debat het fenomeen open en bloot komt te liggen en we van hieruit een discussie kunnen starten over de tolerantie in de Barneveldse samenleving. Mijns inziens is dat veel te lang uitgebleven.

Gelukkig signaleerde debatgroep Schaffelaarpodium deze onderhuidse gevoelens al eerder en daarom is de laatste maanden hard gewerkt aan een debat over integratie en tolerantie in Barneveld. 31 januari, dan is het zover! Kijk voor meer informatie op: www.schaffelaarpodium.nl.
tjitske
Geplaatst op: 23-01-2008 11:05 Quote
Klopt.
Ik bedoel met name de manier waarop de discussie nu in de kranten vorm gegeven wordt. Er zijn nogal wat reacties die een erg intolerante sfeer meebrengen. Van die toon schrik ik . De toon is niet goed. Dat is, Luuk, wat ik probeer aan te geven.
Nieuw bericht

Archief > 2008 > januari