Barneveldse Krant: Blowverbod rondom scholen

blowverbodmaandag 14 januari 2008 14:27

BARNEVELD - Blowen rondom alle scholen in de gemeente Barneveld wordt verboden. Burgemeester en wethouders willen dit regelen via een uitbreiding van de Algemene Plaatselijke Verordening. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

Met deze uitbreiding kan de politie mensen aanhouden die in een straal van 500 meter rondom scholen softdrugs gebruiken. Daarnaast krijgt de burgemeester de vrijheid bepaalde plekken in de gemeente aan te wijzen waar een blowverbod of een verbod op het bezit van softdrugs gaat gelden.

De ChristenUnie in Barneveld stelde eerder voor een algeheel blowverbod op de openbare weg in te voeren. ,,We zijn er dan ook tevreden mee dat de burgemeester dit signaal oppakt”, zegt fractievoorzitter Tjitske Kuiper. ,,Al is dit nog geen algeheel verbod, het is wel een forse stap in de goede richting. Wellicht is deze maatregel voldoende om overlast tegen te gaan.’’

Kuiper is vooral tevreden met het verbod rondom de scholen. ,,Met een blowverbod moeten we niet alleen de overlast aanpakken, maar er ook voor zorgen dat jongeren niet in aanraking komen met drugs. Een blowverbod op plekken waar veel jongeren samenkomen is dus het meest effectief.” Volgens haar zou het verbod ook prima kunnen gelden in de buurt van bijvoorbeeld de Veluwehal in Barneveld, sportparken en zwembaden.

De ChristenUnie kwam met een voorstel voor een algeheel blowverbod toen bewoners in de Barneveldse wijk Zuid III problemen signaleerden. ,,Destijds troffen we bij het ‘eendenzitje’, een stukje grasveld tussen de Jachtlaan en de Waldhoorn, regelmatig blowende jongeren aan die lawaai maakten”, zegt voorzitter Cobi Hoogenhout van het wijkplatform. ,,Bewoners vonden zakjes wiet en gebruikte spuiten, dat wil je natuurlijk niet in je wijk.” Momenteel is hier weinig overlast. ,,Dat neemt niet weg dat het prettig is dat er nu adequater kan worden ingegrepen, mocht dat in de toekomst nodig zijn”, aldus Hoogenhout.

In de praktijk komt het erop neer dat agenten hun neus gaan gebruiken wanneer het verbod van kracht is. ,,Zij kennen het geurverschil tussen de rook van een gewone sigaret en een joint en kunnen op die manier mensen op heterdaad betrappen”, zegt politiewoordvoerder Paul Koetsier. ,,Uiteraard kun je het gebruik ook detecteren met bloedproeven, maar dat gaat wel een behoorlijke stap verder.” Wordt het blowverbod ingesteld, dan moeten er volgens Koetsier ook verbodsborden rondom de scholen worden geplaatst.

De politieke partijen in de gemeenteraad bespreken de uitbreiding van de APV, waarin het blowverbod is opgenomen, morgenavond tijdens de commissie Bestuur.

Bron: Barneveldse Krant

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: Blowverbod rondom scholen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008 > januari