Barneveldse krant: Politiechef en raadslid gaan boekje te buiten

Logo politiedonderdag 17 januari 2008 16:02

Politiechef Dick van de Lustgraaf van de Unit Noord en raadslid Tjitske Kuiper van de ChristenUnie hadden elkaar niet mogen spreken over de wijze waarop de politie is opgetreden tijdens de jaarwisseling bij scholencomplex De Lijsterhof in Barneveld.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissie Bestuur in het gemeentehuis. Kuiper was bij Van de Lustgraaf te rade gegaan na berichten dat de politie niet had durven optreden tegen de relschoppers. Er werd met vuurwerk en bierflesjes gegooid, waarbij een ruit van een politiewagen en zes ruiten van het scholencomplex sneuvelden. Burgemeester Jos Houben was zichtbaar geïrriteerd over de gevolgde werkwijze. ,,Ik vind het prima dat u gesprekken voert’’, las hij Kuiper de les, ,,maar dan moet u bij mij zijn, ik ben verantwoordelijk voor de operationele afwegingen zoals die op dat moment zijn gemaakt.’’ Kuiper was zich van geen kwaad bewust. ,,Wij hebben toch ook weleens een gesprek met een ambtenaar?’’ Dick van Rheenen (Burger Initiatief) viel haar bij: ,,Als we de lijn doortrekken, zouden we alleen contact mogen hebben met Balkenende.’’

Houben: ,,Nou, nou... Balken-ende is niet de baas van Nederland. In ons staatsrecht is het zo geregeld dat ik als burgemeester de verantwoordelijkheid draag. U heeft het recht mij te bevragen over het gevoerde beleid, ik ben verplicht daar antwoord op te geven.’’ Kuiper: ,,Misschien moeten we hier nog maar eens breder over spreken. In de praktijk heb ik met allerlei mensen contact.’’ Houben: ,,Het is niet moeilijk, als u informatie wilt, had u moeten vragen of de heer Van de Lustgraaf naast mij hier aan tafel was komen zitten. Dan kan iedereen zijn oordeel geven, dat is de beleidslijn.’’

Bron: Barneveldse krant


Onderstaand de ingezonden brief uit de Barneveldse krant van Dick van Reenen over dit onderwerp.

Politiechef en raadslid gaan boekje te buiten, kopt uw krant in de editie van donderdag 17 januari. Als het om een citaat zou gaan, zou ik over deze kop niet zijn gevallen. Maar u trekt als krant, ongewild waarschijnlijk, een conclusie, die niet helemaal correct is.

Het ging in de discussie niet alleen om de (eind)verantwoordelijkheid van burgemeester Houben, als het gaat om de openbare orde en dat wordt ook niet betwist, maar om de vraag of een raadslid het recht heeft te spreken met of informatie in te winnen bij welke persoon of instantie dan ook, dus bijvoorbeeld ook met een politiechef. Als burgemeester Houben meent daar ‘persoonlijke huisregels’ aan te moeten verbinden, is dat voor zijn verantwoordelijkheid, maar dat neemt niet weg dat elk raadslid of elke fractie het volste recht heeft zich te laten informeren. Als er één aantoonbare exponent is van het dualisme, dan is het wel dit recht van de gemeenteraad.

Mijn collega Tjitske Kuiper had en heeft het gelijk aan haar zijde in deze discussie. Dat benoemde recht heeft een raadslid/fractie ten allen tijde. Dat onze burgemeester daar een eigen visie op heeft, doet aan deze vrijheid c.q. controlerende functie niets af. Uw conclusie in de kop boven dit artikel doet derhalve geen recht aan de feitelijkheden in de gevoerde discussie.

Dick van Rheenen
Fractievoorzitter Burger Initiatief

Labels
Fractie
In de media

« Terug

Archief > 2008 > januari