WisselBlog week 3 - Heimen Schuring

maandag 14 januari 2008 20:00

Woensdag - Zaterdag - Ziek....

Excuses aan de dagelijkse bezoekers van de WisselBlog: ik heb hem niet kunnen bijwerken omdat ik vanaf woensdagmiddag met een behoorlijke griep in bed lig. Ook nu ben ik nog ziek (het is zaterdag), maar de koorts is sinds vannacht wel een lekker stukje gezakt!

Ik had de WisselBlog van woensdag willen vullen met een stuk over de relatie tussen politiek en religie. Op www.uitbarneveld.nl is daar een forumdiscussie over gaande en het leek me leuk me daar via mijn eigen plekje op het internet in te mengen. Sneak Preview: politiek zonder drijfveer is een lege huls.

In de loop van volgende week hoop ik op deze site een opiniërend artikel te posten over dit onderwerp.

En nu ga ik proberen snel beter te worden...


Dinsdag 15 januari – Verkiezingen?

Het lijkt wel of het verkiezingstijd is in Barneveld. Monique Rosbergen van Pro’98 maakt zich in een column op de website van haar partij zorgen over het refo-gehalte in het dorp Barneveld. Dit nieuws werd gisteren als eerste opgepikt door www.uitbarneveld.nl (van de makers van www.toktokcity.com) en staat vandaag prominent op de voorpagina van de Barneveldse Krant.

Ik kan me best voorstellen dat Monique zo aan het eind van het jaar een beschouwelijke column maakt en dan kansen en bedreigingen voor onze gemeente overdenkt. Maar om nou direct te roepen dat Barneveld steeds meer een reformatorisch dorp wordt, dat vind ik toch wel behoorlijk overdreven.

Ja, het is waar dat SGP en ChistenUnie in 2005 hebben gezegd dat het muziekcentrum op zondag dicht moet blijven en ja, het is ook waar dat er twee nieuwe kerkgebouwen worden gebouwd en dat we sinds 2005 het Witsius College in ons dorp hebben. Moet je daar aan het eind van 2007 nog een punt van maken?

“Voorlopig hebben de ChristenUnie en de SGP geen meerderheid in de raad” constateert Rosbergen geruststellend. Wat is dat voor een stemmingmakerij? Wordt alles dan anders? Ik dacht het niet. Ik moet denken aan de doemscenario’s die door progressief Nederland werden geschetst toen duidelijk werd dat de ChristenUnie in de landelijke regering zou komen. Daar is ook niets van uitgekomen.

Bovendien: als de kiezer vindt dat een bepaalde partij zijn of haar stem verdient, dan is dat omdat de kiezer zich herkent in de programma’s van die partij. Welke democratische partij kan daar ook maar het kleinste bezwaar tegen hebben?


Maandag 14 januari – Fractie

Deze week zijn de commissievergaderingen. Dat betekent: op maandagavond fractieoverleg. De raadsagenda is niet erg dik (best wel dun eigenlijk) en ook voor de commissies staat niet ontzettend veel op de agenda. De behandeling van de stukken nam daarom ook niet veel tijd in beslag en konden we nog over een aantal andere zaken doorpraten.

Bijvoorbeeld over de vraag wat de rol van de WMO raad moet zijn. Ik heb daarover een mail gehad van de WMO raad en daar wil ik met de fractie eerst over van gedachten wisselen voordat ik antwoord geef. In diezelfde mail werd aandacht gevraagd voor een Zembla-uitzending over de WMO in Ede. Daar gaat het namelijk niet goed, zo valt te zien een 35 minuten durende uitzending. Is de situatie vergelijkbaar met Barneveld? Zo vraagt de WMO raad. Wij denken van niet. Barneveld doet het op drie belangrijke punten anders dan Ede.

  1. Barneveld kent geen goedkope Alfa-hulpen, wij betalen ongeveer vijf euro per uur meer om de enkelvoudige hulp via de zorgaanbieder te laten leveren. (naschrift: deze uitspraak behoeft enige nuancering: eigenlijk moet ik zeggen: in Barneveld hoeft niemand een Alfahulp te nemen, iedere zorgvrager wordt gevraagd of ze een alfahulp willen - met alle nadelen van dien - of dat ze iemand in loondienst van een zorginstelling willen. Me dunkt dat een ieder voor dat laatste kiest, dan ben je immers niet verantwoordelijk voor ziekte of ongevallen van de hulp).
  2. Er wordt niet alleen telefonisch geïndiceerd. De gemeente streeft ernaar voor de eerste indicering een huisbezoek af te leggen.
  3. Ten slotte heeft de gemeente met de zorgaanbieder afgesproken dat de zorgaanbieder eventuele verkeerde indiceringen direct meldt, zodat er snel ingegrepen kan worden

Ik zal een antwoord sturen naar de WMO-raad. Daarin zal ik ook mijn waardering voor hun werk uitspreken. Het is goed dat er zo’n klankbord is, die de gemeente scherp houdt. Daar wordt de uitvoering van de WMO beter van!


Zondag 13 januari – mooie zondagmiddagwandeling

Tussen de kerkdiensten door hebben wij als gezin, samen met een vriend die vandaag bij ons te gast was, een flinke wandeling in Barneveld-dorp gemaakt. De kinderen op de skeelers en wij er te voet achteraan, zo kun je nog een doorlopen!

Onze wandeltocht ging door de Burgt. Ik fiets regelmatig door deze nieuwe wijk, maar te voet zie je toch veel meer. Er staan prachtige huizen in Barnevelds jongste wijk. De bouwdichtheid vind ik af en toe wel te hoog, op sommige plekken is amper plek voor groen. Het is maar goed dat we in Veller weer de bouwdichtheid zoals die in Norschoten is toegepast gaan hanteren. Dat lijkt me beter.


U wilt reageren? Van harte welkom! Plaats hieronder uw reactie of stuur een mail naar h.schuring@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 3 - Heimen Schuring'

Arjan
Geplaatst op: 16-01-2008 16:22 Quote
Geachte heer Schuring: ik geef mevr. Rosbergen groot gelijk!
Het Witsius college stond er heel snel, terwijl de school van ons zoontje (De Vogelhorst) jaren lang moet wachten op een nieuw gebouw.
En dan gaat het nog wel om speciaal onderwijs!! Schandalig!
Daar komt nog bij dat een Muziekcentrum (lees theater, lijkt mij beter)gewoon open moet kunnen zijn op zondag. Net zoals in de rest van het land.
Heimen Schuring
Geplaatst op: 02-02-2008 09:21 Quote
@ Arjan

De huisvestingsproblemen bij de Vogelhorst zijn bij de politiek en het heeft inderdaad erg lang geduurd voordat duidelijk was wanneer er andere huisvesting zou komen.

Het huidige college heeft van de coalitiepartijen (waaronder de ChristenUnie) de opdracht meegekregen om via een masterplan snel de huisvesting voor het (basis)onderwijs goed te regelen. Een half jaar geleden hebben we het masterplan voor onderwijshuisvesting voor het BO vastgesteld en ook voor de Vogelhorst komt de oplossing in zicht.

De huisvesting van de Vogelhorst is niet vergelijkbaar met de huisvesting van het Witsius. Het Witsius had zelf noodlokalen en heeft via een creatieve oplossing ervoor gezorgd dat ze redelijk snel in Barneveld terecht konden, zonder dat dit de gemeente een euro extra kost (het voert te ver om de financieringsmethodiek van gemeenten helemaal uit te leggen, maar het komt er op neer dat de gemeente voor een deel meer geld krijgt als er meer leerlingen komen). Dat heeft dus niks met voortrekken te maken. Een school voor voortgezet onderwijs heeft nu eenmaal meer financiele slagkracht als een basisschool. Daar kan de gemeente niks aan doen.

Over de openstelling van het muziekcentrum: De ChristenUnie vindt dat we op zondag geen ambtenaren aan het werk moeten zetten. Nu komen er in het muziekcentrum geen ambtenaren te werken, maar de gemeente is wel een belangrijke financier van het theater. Via de lijn 'wie betaalt, bepaalt' vinden wij het logisch dat je als gemeente ook eisen kunt stellen aan openingstijden. Een meerderheid van de raad vond dat overigens niet, vandaar dat het theater ook op zondag open zal zijn. Dat democratisch genomen besluit respecteren wij en daarom hebben we dat niet als argument gebruikt, toen er om een miljoen (!!!) extra werd gevraagd. In dat debat hebben we enkel gepleit voor een versobering. Het is toch volstrekt normaal dat, als een project heel veel duurder wordt, er eerste eens goed naar alternatieven wordt gekeken?
Nieuw bericht

Archief > 2008 > januari