Aantal keer gelezen2

Contract nieuwbouw Veller: risico's goed verdeeld

veller vanuit de luchtvrijdag 29 september 2006 10:54

De voorbereidingen tot de definitieve ondertekening van het contract met v.d. Mheen zijn nu bijna klaar. Veel is er verbeterd en helderder geworden. Het college en de ambtenaren hebben hun uiterste best gedaan samen met verscheidene juristen om een degelijk contract te maken. De tekst hiervoor is op 26 september aan de raad voorgelegd. Als ChristenUnie konden we nu een positief geluid laten horen.

Een bijdrage van Tjitske Kuiper

U vraagt de raad om in te stemmen met de voor-overeenkomst tussen Veller Bv en de gemeente Barneveld en het college te machtigen om verder te onderhandelen.

In feite kijken we als raad toe hoe dit huidige college binnen de ingezette onderhandelingen zich sterk maakt in dit contract ten opzichte van v.d. Mheen. Veel speelt zich af achter de schermen en wij krijgen als raad zoveel mogelijk inzage. Maar wij zijn niet aanwezig bij deze spannende onderhandelingen. We zijn er als fractie meer en meer van overtuigd dat dit college de schade van destijds zoveel mogelijk tracht te beperken en dat we toegroeien naar een situatie waarin de zakelijk risico’s beter verdeeld worden tussen beide partijen.

We menen dan ook te kunnen stellen dat ons vertrouwen in de opzet van dit contract goed is. Dat we nu zover zijn en dat als fractie kunnen stellen is te danken aan de grandioze inzet van ambtenaren en wethouder Tijmensen. Het is een langlopend en ook moeizaam proces geweest tot nu toe. Hierin is volharding en zakelijke deskundigheid ingezet op een manier die lof verdient.

Volgens afspraak met de raad is een extra check uitgevoerd. Naar aanleiding van dit juridische advies is afgeweken van het inlevermodel en is er nu gekozen voor het bouwclaimmodel. De positie van de gemeente is hiermee sterker geworden. Het is bijzonder dat dit ook in de nieuwe onderhandelingen met v.d. Mheen tot een goede uitwerking kon komen. In dat opzicht zijn we blij met de uitkomst van de second opinion van advocatenbureau KienhuisHoving uit Enschede. In de nabije toekomst zal ook het hele traject van aanbesteding nauwkeurig juridisch begeleid dienen te worden, want we hebben hier met de Europese aanbestedingsregels te maken. Blijf op dit punt alle aandacht erbij houden en laat ook hier zonodig voor de zekerheid een second opinion uitvoeren.

In de afgelopen commissievergadering is uitgebreid over allerlei onderdelen doorgesproken. We lijken te kunnen gaan voldoen aan onze verplichtingen aan de provincie en van groot belang voor onze toekomstige bewoners is dat we kwalitatief goede huizen gaan bouwen die aan vele goede eisen gaan voldoen. Waarbij het percentage sociale koop- en huurwoningen uiteindelijk op een goed peil komt. Dat is een compliment waard! En ook heel erg nodig. Zo heeft de huurdersvereniging binnenkort terecht een bijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd. Dit geeft al aan hoe hoog de nood op dit punt is.

We hopen dat het lukt om ook de laatste percelen te bemachtigen. We hebben begrepen dat het voor het rendement van de wijk niet direct van belang is. Wel vanuit stedebouwkundig oogpunt.

Wij staan op het standpunt dat we als raad nu geen zwaarwegende zaken meer kunnen inbrengen en hebben daar ook geen behoefte aan. De onderhandelingen kunnen tenslotte niet eindeloos voortgezet worden. Op grond van artikel 160 van de gemeentewet bent u bevoegd tot het aangaan van de overeenkomst en wat ons betreft machtigen wij u als raad om de definitieve overeenkomst op te stellen.

« Terug

Archief > 2006 > september