Aantal keer gelezen1

Wisselblog week 38 - Heimen Schuring

maandag 18 september 2006 18:55

Zaterdag 23 september - Twee OZB-biertjes
De aangekondigde OZB-verhoging is het gesprek van de dag. Overal waar ik kom moet ik nu al tekst en uitleg geven over de forse OZB-verhoging die het college heeft voorgesteld. Nadat ik aangegeven heb dat we daar als raad nog over komen te spreken, leg ik uit waar dat geld naartoe zal gaan: onderwijshuisvesting van zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs. Ook de WMO gaat ons als gemeente geld kosten, wij zijn zogenaamde nadeelgemeente, wat inhoudt dat wij minder krijgen dan dat we nodig hebben (het Rijk werkt met verdeelsleutels die voor gemeenten voor- en nadelig kunnen uitpakken. Verder worden op een aantal plaatsen sportaccommodaties verbeterd, iets wat ook al heel lang heel erg nodig is.

Na zo'n uitleg merk ik dat er vaak wel begrip is voor een forse OZB-verhoging. Zo zie je maar dat er, als de verhoging echt nodig blijkt te zijn (en daar spreken we als raad op 19 oktober over), er zorgvuldig gecommuniceerd moet worden. Anders denken de Barnevelders dat ze nu de rekening voor het nieuwe gemeentehuis gepresenteerd krijgen (en dat is niet zo: dat komt uit het Centrumplan, dat zijn eigen budget heeft).

In de gesprekken over de OZB komen de twee biertjes van Gerard van den Hengel meerdere malen terug. Het komt op de mensen over als het bagatelliseren van het probleem. Op het oogstfeest werd Van den Hengel gevraagd, terwijl hij met een biertje in de had stond, of hij het tweede biertje er ook alvast bij moest. Als ik Van den Hengel was, zou ik me de komende maanden beperken tot sinaasappelsap of een spa blauw....

Vrijdag 22 september – Sportgala Barneveld
Vanavond was ik bij het sportgala Barneveld, een prachtige avond! Ik heb heel veel enthousiaste sporters gesproken en ook het programma van de avond was erg leuk.

Ik weet nu dat Barneveld een succesvolle schansspringer van 12 jaar oud heeft, autocoureurs als bewoners herbergt en goede dammers voortbrengt.

De avond is vorig jaar niet doorgegaan omdat de gemeentelijke subsidie was stopgezet. Het ging om een erg klein bedrag, nog geen drieduizend euro (als je het zelf op moet brengen is dat natuurlijk best een bedrag, maar op een begroting van ruim zeventig miljoen euro is het relatief weinig).

Het is niet de bedoeling dat de gemeenteraad elk jaar haar eerder genomen beslissingen weer gaat bespreken, anders blijf je aan de gang en neem je jezelf niet echt serieus. Maar er zijn uitzonderingen nodig om een regel te bevestigen. Dit is er misschien wel zo eentje.

Aan de andere kant: er zijn ook genoeg andere verenigingen of organisaties die je ontzettend goed helpt met een bedrag van drieduizend euro. Zo zie je maar weer: subsidies toekennen is best lastig.


Donderdag 21 september - Andere overheid
Vanavond een extra vergadering van de commissie Bestuur over de plannen voor de digitalisering van een aantal overheidsdiensten (‘andere overheid’ heet dat in overheidstermen). Een duur geintje: anderhalf miljoen euro, te besteden in vier jaar. Als je deze plannen presenteert in dezelfde week als waarin je een forse OZB-verhoging aankondigt, dan moet je wel met een goed verhaal komen. En dat was er niet. Het is onvoldoende duidelijk wat dit allemaal voor u als inwoner oplevert en efficiency-winst werd onvoldoende hard gemaakt (we denken drie ton per jaar te besparen, maar ja, je weet maar nooit...).

Ik heb gepleit voor wat wij bij de bank in zo'n geval maken: een overzichtelijke business case. Een document waarin alle kosten en alle opbrengsten duidelijk naast elkaar gezet worden.

De wethouder komt met aanvullende informatie, ik heb hem geadviseerd daar een business case bij te stoppen. Wel zo duidelijk!


Woensdag 20 september - Raadswerk met 240 kilometer per uur.....
Vanavond heb ik in de Thalys van Parijs naar Rotterdam de nodige stukken kunnen lezen en wat mailverkeer kunnen doen (lang leve de techniek!). Ik heb de parkeernotitie nogmaals doorgenomen en ideeën voor moties aan onze woordvoerder (Frits) gemaild. Daarbij heb ik ook de input van verschillende gesprekken met inwoners meegenomen, zo moet het Gowthorpeplein groen blijven en moeten slager, bakker en andere 'snelle winkels' geen last krijgen van het nieuwe parkeerregime.

Daarna ben ik aan mijn bijdrage over het waarden en normendebat begonnen. Omdat Ed Blankenstijn in de commissie zat, voer ik het woord. Een van de hoofdlijnen van mijn betoog zal zijn dat we als overheid het gesprek tussen inwoners wel moeten stimuleren, maar daarbij niet paternalistisch moeten worden. Geforceerd over normen en waarden praten leidt immers nergens toe.

Nu nog even genieten van de treinreis en dan ben ik kort na middennacht thuis (als de vertraging niet verder oploopt...).


Dinsdag 19 september - forse OZB-verhoging

Vanmorgen heeft wethouder Van den Hengel de concept-begroting gepresenteerd aan de pers (de raad was als toehoorder uitgenodigd, wij praten volgende maand over de begroting). De OZB-belasting gaat flink omhoog en dat is natuurlijk slecht nieuws. Niemand betaalt graag belasting, ook de Barnevelder niet.

Uit het verslag van de Barneveldse Krant maak ik op dat de verhoging van 37,5% nodig is voor o.a. onderwijs en sport. Ik neem aan dat ook voor de WMO geld gereserveerd is, we willen immers de WMO goed invoeren en uit Den Haag komt waarschijnlijk te weinig geld. 

 

 

 

Onderwijshuisvesting en WMO zijn twee van de drie speerpunten uit ons verkiezingsprogramma. Als blijkt dat daarvoor een OZB-verhoging nodig is (we zullen daar kritisch naar kijken!), dan zijn we daar voor. Het gaat dan immers om basisvoorzieningen die onze jeugd en onze hulpbehoevende mede-inwoners hard nodig hebben. En dat mag dan wat kosten, sterker nog, dat moet dan wat kosten.

Maandag 18 september - congres in Parijs
Geen Barneveldse aardappels vanavond. Ik zit tot woensdag voor de bank in Parijs. Een congres over betaalkaarten.

Ook op het congres speelt (Europese) politiek een belangrijke rol. Het betalingsverkeer in Europa moet geharmoniseerd worden en dat mogen de banken betalen. Dit is bedacht door 'Brussel', daar hebben de Europeanen behoefte aan. Ik vraag het mij af, hoe vaak betaalt een gemiddelde Europeaan naar het buitenland?

Protesten, die ik vandaag hoorde hebben, helemaal geen zin meer: de politiek heeft al besloten. Vanaf 2008 kunt u gemakkelijk naar het buitenland betalen. Dankzij Brussel, op kosten van.....

Zondag 17 september - beroepingswerk
Het zit wijk 1 van onze Hervormde Gemeente niet mee; alweer een dominee die bedankt heeft voor een beroep. Eerlijk gezegd weet ik niet meer hoeveel beroepen er al zijn geweest, ik ben de tel kwijt. 'Barneveld heeft al vier predikanten, een vacante plek is niet erg' wordt wel eens van buiten het dorp geroepen. Geen eerlijke opmerking, een wijk van een kleine tweeduizend zielen zit al geruime tijd zonder dominee. We hopen dat er snel weer een herder en leraar komt!   

Wilt u rageren? Van harte welkom! Stuur een email naar h.schuring@barneveld.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Wisselblog week 38 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september