Aantal keer gelezen3

Normen en waarden: laat het vooral iets van de inwoners zelf zijn!

speeltuindonderdag 28 september 2006 19:40

Tijdens de raadsvergadering van 27 september, heeft de raad de evaluatie van het normen en waardendebat besproken. Namens de fractie heeft Ed Blankenstijn in de werkgroep Normen en Waarden gezeten. Tijdens de evaluatie van het normen en waardendebat was Heimen Schuring woordvoerder. Kern van zijn bijdrage is: laat het gesprek over normen en waarden iets van de inwoners zelf zijn.

Hieronder de bijdrage van Heimen Schuring

Meneer de voorzitter,

Aan de orde is het sluitstuk van een proces van twee jaar, waarin wij als raad onszelf aan het werk hebben gezet. Dat is op zich bijzonder: meestal sturen we het college op pad.

Waarden en normen. Het zijn termen die sleetse plekken beginnen te krijgen, zò vaak is erover gesproken in ons land. En is het er door al die gesprekken beter op geworden? Voorzitter, wat er in Den Haag op dit vlak gebeurt, is niet zo relevant. We hebben het vanavond over Barneveldse normen en waarden, niet meer en vooral ook niet minder.

Als raad zijn we op stap geweest, om te praten met de inwoners over wat hen bezighoudt, waar zij zich aan ergeren en wat zij willen veranderen. Het evaluatierapport meldt de succesvolle en minder succesvolle resultaten van ons werk. Wij vinden dat de evaluatie recht doet aan hetgeen zich allemaal heeft voorgedaan.

Persoonlijk kijk ik terug op een prettige avond die ik samen met Bernard Schermers en vertegenwoordigers van de wijkplatforms hebben gehouden in Barneveld-Zuid. Coby Hoogenhout van Wijkplatform Barneveld Zuid III zit hier vanavond ook op de tribune. Goede gesprekken over omzien naar elkaar met mensen die het beste voor hebben met hun eigen buurt en wijk.

1. En dan kom ik direct bij mijn eerste kanttekening: krijg je bij zo'n debatavond wel alle buurtbewoners aan tafel? Of blijven de mensen die overlast veroorzaken of asociaal doen juist thuis en komen alleen de mensen die het snel eens zijn over hoe het zou moeten? Punt van aandacht bij het vervolg.

2. Wij zijn sowieso wel benieuwd naar het vervolg. We kunnen ons vinden in de voorstellen om vervolgstappen te organiseren. Wel moeten we er daarbij voor waken dat we als overheid niet komen vertellen hoe het allemaal moet. Bevoogdend overkomen is een valkuil waar we niet in moeten stappen. Wat ons betreft ligt de nadruk op het gesprek tussen de inwoners, dat wij stimuleren en faciliteren.

3. De actieve rol van de wijkplatforms is ons erg goed bevallen. Wijkplatforms weten precies wat er leeft in de buurt, kennen hun pappenheimers. We zijn dan ook blij met het voorstel om de wijkplatforms een duidelijke rol te geven. Wat ons betreft, kan die rol niet groot genoeg zijn!

Voorzitter, ik kom tot een afronding. De ChristenUnie-fractie kijkt terug op een waarde(n)vol traject en dankt allen die zich hiervoor hebben ingezet. We stemmen in met het voorstel, met de kanttekeningen die ik net gezet heb. Kern daarvan is: laat het vooral iets van de inwoners zelf zijn. Dan zijn de vervolgstappen zeker waarde(n)vol!

« Terug

Reacties op 'Normen en waarden: laat het vooral iets van de inwoners zelf zijn!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september