Aantal keer gelezen16

Algemeen Dagblad: Reddingsplan gevraagd voor boerderij

Henk voor Holzenbosch3donderdag 21 september 2006 10:07

De vervallen schaapskooi bij boerderij HolzenboschVOORTHUIZEN - Een boerderij mét schaapskooi in Voorthuizen vervalt langzaam maar zeker. ChristenUnie-politicus Geurts wil dat er door gemeente en provincie actie wordt ondernomen om de monumentale boerderij te redden.
De schaapskooi is al helemaal ingestort en met boerderij Holzenbosch aan de Baron van Nagellstraat in Voorthuizen gaat het ook langzaam maar zeker de verkeerde kant op. Monument of niet: als onderhoud achterwege blijft, zal er van het pand weinig meer over blijven dan sloopafval.

Raadslid Henk Geurts van de ChristenUnie wil daarom dat wethouder De Kruijff actie onderneemt om het pand te redden en de schaapskooi weer op te bouwen. ,,Ik wil in ieder geval dat er iets gebeurt. Als restauratie niet mogelijk of te duur is, dan moet het van de monumentenlijst worden afgevoerd. Op deze manier wordt de monumentenverordening niet uitgevoerd.’’
In 2003 werd die verordening aangenomen en daarin werd gesteld dat alle monumenten op die lijst beschermd zijn tegen sloop en andere rigoureuze ingrepen. De gemeente kan eigenaren echter niet verplichten voldoende onderhoud te plegen.
,,Dit pand is de afgelopen jaren door de verschillende eigenaren verhuurd, maar nooit onderhouden,’’ stelt Geurts. Hij zou graag zien dat het huis dusdanig opgeknapt wordt dat het weer bewoond kan worden. Om de renovatie rendabel te maken, stelt hij voor de boerderij te verbouwen en op te delen in drie wooneenheden. De schaapskooi zou in authentieke stijl herbouwd kunnen worden. Daarvoor bestaan provinciale subsidieregelingen.

De huidige eigenaar van de boerderij is aannemersbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort. Die heeft ook de naastliggende stukken grond opgekocht. Volgens Geurts is het dan niet ondenkbaar dat die het gebouw expres laat verpauperen tot het niet meer te redden is. Daarmee zou een grote lap grond ontstaan die geschikt is voor nieuwe woningen.
Geurts: ,,Ik begrijp dat zo’n bedrijf er geld aan wil verdienen,maar dat kan ook door de boerderij in stand te houden en daarvan iets moois van te maken.’’Directeur Schoonderbeek zegt nog niet te weten wat hij met de boerderij en de omliggende gronden gaat doen, maar hij staat niet onwelwillend tegenover het plan van Geurts. ,,Ik ben nog helemaal niets van plan en ik hoor het wel van de gemeente als die vindt dat het gebouw behouden moet blijven.’’Hij zegt niet op voorhand van plan geweest te zijn de boerderij te slopen voor nieuwbouw. ,,De boerderij weer bewoonbaar maken en de schaapskooi herbouwen is wat mij betreft mogelijk. Dat doen we wel vaker, ook in combinatie met nieuwbouw.’

Bron (tekst en zwart-wit foto): AD Amersfoort Dichtbij, 20 september 2006

« Terug

Reacties op 'Algemeen Dagblad: Reddingsplan gevraagd voor boerderij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september