Aantal keer gelezen3

Verordening WMO: voldoende aandacht voor mantelzorgers

wmo aangepast sanitairvrijdag 29 september 2006 10:43

Op 27 september deed de gemeenteraad weer een stapje verder met betrekking tot het WMO-beleid. Tijdens de raadsvergadering werd de verordening WMO vastgesteld.  De ChristenUnie gaat voor uitbreiding van hulp en zorg en vraagt aandacht voor de ondersteuning van de mantelzorgers en vrijwilligers.

Een bijdrage van Ed Blankenstijn.

Voorzitter,

Als ChristenUnie waren we vorig jaar best kritisch over de late start van de voorbereidingen van onze gemeente i.v.m. de komst van de WMO. Op verschillende wijzen hebben we getracht daar wat vaart in te krijgen. De WMO was dan ook een van onze speerpunten bij de verkiezingen.
De afgelopen tijd is er echter keihard gewerkt in het gemeentehuis aan de totstandkoming van een strategisch beleidskader voor de WMO dat wij in juni hebben vastgesteld en nu mogen we dan de volgende stap nemen nl. het bij verordening regelen van de voorzieningen. Dat is mooi op tijd gelukt.

Tijdens de behandeling in de commissie Samenleving hebben we een aantal technische vragen beantwoord gekregen en nu wil ik namens onze fractie een aantal zaken noemen waar wij extra aandacht voor willen vragen.
  • Ik wil beginnen te zeggen dat wij het heel goed vinden dat vanaf het begin veel organisaties en personen uit de samenleving betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de verordening en dat er alle ruimte was voor inspraak. Op zo’n manier krijg je draagvlak en als de wensen niet allemaal kunnen worden gehonoreerd vanuit het veld dan kan er door uitwisseling van argumenten in ieder geval begrip voor ontstaan. Nogmaals wil ik vragen om een snelle aanstelling van een WMO-raad.
  • Dan wil ik nog wat zeggen over het ambitieniveau. In het raadsvoorstel staat dat het college zo veel mogelijk voortzetting van het huidige beleid voorstaat, maar wij hebben gelukkig van de wethouder begrepen dat hij nog steeds blijft bij het uitgangspunt van intensivering daarvan. Laten we met elkaar daar voor gaan. Bij de verstrekking van de voorzieningen moeten we echter inderdaad ook weer niet te hoog inzetten om het later weer terug te moeten draaien.
  • Ook wil ik nogmaals de vinger leggen bij de inkoop van huishoudelijke verzorging. Het aanbiedingstraject loopt en daarom wil ik er nu niet teveel over zeggen, maar we hebben als fractie best wel wat zorg over welke drie aanbieders er straks uit de bus komen. We hopen niet dat er straks veel mensen kiezen voor een PGB, want dan zou dat een teken zijn dat het traject qua aanbieders niet goed gelopen is. Een gezonde spanning tussen enerzijds de meest voordelige aanbieding en aan de andere kant een hoge kwaliteit is inderdaad niet verkeerd, maar de kwaliteit staat bij ons wel voorop. Wat we bij dit onderwerp vooral belangrijk vinden is een grote keuzevrijheid voor de hulpvrager, zodat er hulp komt van een organisatie die bij hem of haar past. We begrijpen dat het d.m.v. de aanbesteding niet zo eenvoudig te realiseren is als er straks slechts 3 aanbieders zijn. Er is dan gelukkig ook nog de mogelijkheid te kiezen voor een PGB. We hopen dat de eigen bijdrage daarbij binnen de perken kan blijven en zijn er natuurlijk voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Daarnaast moet e.e.a. wel betaalbaar blijven. We staan dan ook geheel achter de leidraad “algemeen waar het kan en individueel als het moet. Het uitgangspunt is inderdaad dat er altijd een adequate voorziening moet worden geboden.
  • Wat ons opvalt in de verordening is dat de mantelzorgers en vrijwilligers niet of nauwelijks worden genoemd. We willen nogmaals vragen aan deze groep meer aandacht te geven. Kan de wethouder toezeggen dat er voldoende aandacht komt voor de mantelzorgers, die vaak overbelast dreigen te raken? We hebben al eerder gepleit voor een zogenaamde mantelzorgmakelaar, die zich met name om deze groep mensen bekommert. We hebben inmiddels wel begrepen dat ook mantelzorgers een beroep kunnen doen op voorzieningen zoals bijv. een tillift om de zorg voor een partner met een beperking te verlichten en daar zijn we blij mee.
De wethouder heeft gezegd 2007 te zien als een startjaar en wil n.a.v. de evaluatiepunten verder groeien. Daar kunnen wij ons in vinden. Met inspraak van de straks ingestelde WMO-raad hebben wij dan ook alle vertrouwen dat de voorzieningen op een goede wijze verstrekt zullen worden.

We wensen het college en de ambtenaren sterkte met de verdere uitwerking van de regelingen in het vertrouwen dat daarbij altijd de kwetsbare mens in het oog wordt gehouden, want als christelijk-sociale partij is dat ons uitgangspunt.

« Terug

Reacties op 'Verordening WMO: voldoende aandacht voor mantelzorgers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september