Aantal keer gelezen

Parkeerbeleid: houd Barneveld dorps!

Parkeerautomaat Gowthorpeplein2donderdag 28 september 2006 23:16

Het college heeft de raad voorstellen gedaan over het parkeerbeleid in ons dorp Barneveld. Door het Centrumplan, de woningbouwplannen van De Bijenberg, de uitbreiding van woonwijken in meerdere dorpen en de bouw van het muziekcentrum zal er veel extra parkeerruimte nodig zijn. Een grote wens van velen is ook dat we overgaan tot betaald parkeren achteraf. Onze reactie op de plannen van het college kunt u zelf nalezen.

Hieronder de bijdrage van Tjitske Kuiper

Wij lopen er bij de behandeling van het parkeerbeleid tegen aan dat we een aantal kaders vaststellen, waarbinnen de parkeernotitie past. Deze kaders zijn echter zodanig ruim dat er mogelijk heel wat anders uit kan komen dat de notitie nu aangeeft. Zo ging het ook met het centrumplan.
Nu is parkeren een zaak die iedereen na aan het hart ligt en onze inwoners stellen er prijs op precies te weten wat er gaat gebeuren. Veel zaken zijn echter nog niet duidelijk. En met name tussen de gemeente en de BMV zijn er verschillen van inzicht. Daarom zag onze fractie de behandeling liever nog even uitgesteld.

Bij de berekening van het aantal parkeerplaatsen is de bezettingsgraad essentieel: hoe hoger het percentage, hoe minder plaatsen er nodig zijn. De 90% wordt onderbouwd en vergeleken met omliggende gemeenten, die vergelijkbaar zouden zijn. De BMV stelt nu dat er een percentage van 75 moet zijn en dat dat in 2000 zou zijn toegezegd. Dit zou moeten worden gehandhaafd. Het verschil is dan 15% en dat zijn 300 plaatsen.
Waar halen we die ineens vandaan?

Gowthorpeplein, nu nog mooi groen....Toch heeft de BMV wel een punt. Er worden nl steeds plekken aangewezen en naderhand weer geschrapt. Onder het raadhuis, bij de Heus en bij het MZC. Voor dat laatste had vrijwel de hele raad oog; voor de ChristenUnie was het een van de redenen om niet voor het MZC te stemmen.

Dat er meer plaatsen nodig zijn komt ons wel aannemelijk voor, vooral ook omdat we 20 à 30 jaar vooruit moeten denken. We zien ook winkels in het centrum komen die veel klanten trekken, bijv. Scapino en straks natuurlijk de supermarkt onder de Beijeberg. Daarom zien wij wel wat in een parkeergarage eventueel met een parkeerdek bij het MZC. U noemt het zelf ook in het toekomstperspectief. Wij willen graag op kórte termijn een onderzoek hiernaar.

Daarentegen willen wij het Gowthorpeplein houden zoals het nu is. Het is een mooi groen aangelegd binnenplein; laten we dat voor een schamele 25 plaatsen niet overhoop halen.Dat is wat ons betreft een vorm van kapitaalvernietiging. En waarom zou op termijn de weekmarkt niet op het bestaande plein z’n kraampjes kunnen opzetten? Veel gezelliger dan een kaal parkeerterrein. Een parkeergarage onder het Gowthorpeplein zien wij evenmin zitten.

De suggestie is geopperd een parkeergarage onder het Torenplein aan te leggen. Daaraan zijn wij zeker nog niet toe. Je leidt het verkeer verder het centrum in, het zal zeker ook daar een dure operatie worden en wij willen straks een vergelijking tussen Barneveld en Pisa graag voorkomen.

Wij stemmen in met betaald parkeren (vooraf en achteraf) op de aangegeven terreinen. Het geeft minder verkeer in de binnenring van het dorp en daardoor een sfeerverbetering.
In het verleden is beloofd dat winkels achter het raadhuis bevoorraad kunnen worden. Dat kan trouwens bij alle winkels in het centrum. Maar waarom de Nieuwstraat dan geen voetgangersgebied kan worden ontgaat ons. Je hebt een winkelachtje of je hebt het niet. En straks willen wij het centrum wel graag een 8 kunnen geven.

De Kapteijnstraat kon wel eens het zorgenkindje worden, zowel van het centrumplan als bij parkeren. Een tweede parkeerlaag zal zeker duur zijn, maar inzicht in de kosten hebben wij nauwelijks. Wij willen ons hierop nog niet vastleggen en vinden nader onderzoek nodig. Hoe zijn trouwens de afspraken tussen AM en de gemeente op dit punt? Kan het geld dat AM in het parkeerfonds stort worden ingezet voor de aanleg van meer plaatsen?

Wij kunnen instemmen met de tarieven, maar terecht heeft de wethouder opgemerkt dat het regime geen melkkoe hoeft te worden. Wij zien nl graag dat de tarieven aantrekkelijk blijven voor onze bezoekers en gunstig om te kunnen concurreren met voorstadjes als Veenendaal, Ede, Amersfoort, Harderwijk en Apeldoorn. De leus “Barneveld: Koopcentrum van de Veluwe” mag best weer opgepoetst worden.
Goede parkeerinformatie helpt daar natuurlijk bij. Maar of we nu meteen een dynamisch systeem moeten hebben, betwijfelen wij. Moeten we echt bij alle dorpstoegangen grote borden waarop de lege plaatsen staan gaan neerzetten? De kosten zijn waarschijnlijk erg hoog en we vinden het een beetje overdreven. Houd het eenvoudig! Dan worden de tarieven ook niet opgejaagd en dat is wel zo vriendelijk voor de mensen.

De suggestie van sommigen hier in de raad om over een of twee jaar opnieuw de parkeersituatie onder de loep te nemen steunt onze fractie. Daar is vast voldoende aanleiding toe de komende jaren.

« Terug

Reacties op 'Parkeerbeleid: houd Barneveld dorps!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september