Aantal keer gelezen2

WisselBlog week 39 - Tjitske Kuiper

maandag 25 september 2006 08:00

Zaterdag 30 september - Uniecongres ChristenUnie en Afghaanse bruiloft

Deze dag levert een wonderlijke mix aan ontmoetingen op. 's Morgens samen met mijn echtgenoot naar het Uniecongres van de ChristenUnie waar de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma werden besproken en vastgesteld. Het gaat goed met ale voorbereidingen en ook het ledenaantal van de partij schijnt op dit moment met honderden per week toe te nemen. Andre Rouvoet had een werkelijk uitstekende speech. Strategisch stemmen is niet stemmen op de grootste, maar je stem geven aan die partij die de beste opvattingen neerzet. Dat wil nog wel eens de meest uitgesprokene zijn. De inzet van Micha-campagne is ook het politieke hart van de ChristenUnie (Micha 6 : 8)

Dan doorrijden vanuit Zutphen naar een dorpje ergens in Brabant om daar de bruiloft van een Afghaanse familie bij te wonen. Destijds (bijna 10 jaar terug) hebben wij deze vader, moeder en drie dochters begeleid toen ze asiel hadden gekregen en in Barneveld kwamen wonen. Inmiddels wonen ze in Amersfoort en gaat het heel goed met ze. Ze spreken Nederlands, hun dochters doen gymnasium en havo en de vader heeft drie a vier schoonmaakbanen om z'n gezin te onderhouden. En dat terwijl hij in Kabul destijds dierenarts was! Hij klaagt niet en werkt gewoon hard. Hun oudste dochter treedt nu in het huwelijk met een Iraniër. Het was een feest met zo'n 350 gasten - we waren met een handjevol nederlanders in de minderheid uiteraard- en het ging er zeer uitbundig aan toe! Veel ceremonie-onderdelen waar we uiteraard wat uitleg bij nodig hadden. Er werd uitbundig gegeten en feest gevierd. Allemaal zonder een druppel alkohol. Ons hoofd was desalniettemin dizzy toen we weer terug naar Barneveld togen. We hebben beslist genoten van deze bijzondere uitnodiging.

Vrijdag 29 september - Dick

Wat een afschuwelijke zaak rondom Dick Stellingwerf. In de loop van de week vreesde ik steeds meer dat hij hier niet goed uit zou kunnen komen. En de kranten berichten het vandaag. Via de fractie van Ede kwam het bericht ook al binnen in mijn mailbox. Later vandaag volgde daar van Dick zelf een mail met als dank het meeleven en de door hem uin de raad uitgesproken verklaring. Het spijt mij dat hij nu uit de politiek is. Ik kan niet anders zeggen dan dat hij altijd zich bijzonder heeft ingezet voor de RPF , later de ChristenUnie. Hij is voor ons altijd een zeergewaardeerd collega geweest.

Wat jammer dat hij nu zo zijn politieke werk van 25 jaar heeft moeten bësluiten. Maar het is goed dat hij afgetreden is nu hij niet het vertrouwen meer heeft van zijn collega's. 

Donderdag 28 september - Komma

Iedere twee  maanden komt ons ledenblad 'Komma' uit. Het is een van de manieren om onze leden (568) van informatie te voorzien. Veel handiger is internet natuurlijk, maar daarover beschikt niet iedereen en veel mensen vinden een partijblad op papier ook prettig. Het op gang houden van de informatiestroom naar onze achterban is best een klusje dat aandacht vraagt. Vandaag staat het op mijn aktiviteitenlijst bovenaan.

Internet bijhouden kost eveneens veel tijd, maar werpt steeds meer zijn vruchten af. De bezoekersaantallen zijn goed te noemen. Opvallend is dat er een toename is van bezoekers zodra er interessant politiek nieuws in de Barneveldse Krant is. U kunt zelf onderaan onze site de info over bezoekersaantallen vinden door  het 'rode blokje' aan te klikken met 'stat' erin.

Informatie op een website is aktueel, en een krantje dat eens in de twee maanden uit komt is altijd een beetje oud nieuws. 

Verder vandaag de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer een beetje gevolgd op radio en tv tussen de bedrijven door.

 Woensdag 27 september - blik op blik

Het meest saillante punt in dit tweede deel van de raadsvergadering was toch wel de parkeernotitie van het dorp Barneveld. er waren nog zoveel opmerkingen, vragen, onduidelijkheden en suggesties dat de hele bespreking van dit ene agendapunt zo'n drie uren (!) heeft geduurd. In feite had veel in de commissievergadering beter voorbereid moeten worden. Allerlei informatie van de kant van wethouder Tijmensen bereikte ons op een te laat moment.

De raad is van mening dat onderzocht moet worden of er een parkeergarage onder of bij het nieuw te bouwen muziekcentrum kan komen. We willen voorkomen dat we achteraf moeten constateren dat we veel te weinig parkeerplaatsen hebben. De bouw van het MZC moet er niet door vertragen. Dat zal nog een lastige voorwaarde blijken te zijn straks schat ik in. Het blijft erg jammer dat de behandeling van de parkeernotitie door het college zo vreselijk lang is uitgesteld. De bespreking  had een jaar gelden al moeten gebeuren. Dan was er niet zo'n tijdsdruk ontstaan.

Als fractie hebben we erg ons best gedaan om de hele renovatie van het Gowthorpeplein te voorkomen. Een deel van de raad steunde ons daarin, maar het was helaas onvoldoende. We zijn van mening dat het veranderen van de rijroute van het autoverkeer om achteraf parekeren mogelijk te maken niet rechtvaardigt om zo'n kapitaalvernietiging in gang te zetten. Het is een mooi plein met een mooie groene boom met zitjes in het midden. Voor 25 plaatsen extra moet dit weg...

Er valt nog meer te vertellen ,maar daar is deze blog niet geschikt voor.Elders op onze site vindt u de bijdrage die we in de eerste spreektermijn hebben ingebracht bij dit agendapunt. 

Dinsdag 26 september - huisartsenpost

Vanavond het eerste deel van de raadsvergadering. De rest volgt morgenavond. Dit is voorzover ik heb meegemaakt de eerste keer dat we de te behandelen onderwerpen over twee avonden moeten uitsmeren. Dertig agendapunten handel je niet meer in een avond af. Het bevestigt onze ervaring dat het raadswerk steeds drukker en veelomvattender wordt.

Er staat een voorstel op de agenda om de verplaatsing van de huisartsenpost naar het hulpverleningscentrum mogelijk te maken. Er zijn enkele bouwkundige aanpassingen voor nodig maar dan voldoet het helemaal. Eindelijk is het dan zover. Met dank aan de leden van de werkgroep en burgemeester Houben voor de inspanning en volharding!

Er is nog wel even doorgepraat over het voorpaginabericht in de Barneveldse Krant. Er zijn signalen dat deze lokatie in Barneveld slechts een kort leven beschoren is. De uitleg van de wethouder was een geruststellender signaal en als raad hebben we dan ook unaniem ingestemd met de komst van de post naar Barneveld.

Dit is met name voor mensen aan de oostkant van onze gemeente een hele verbetering. En we hopen dat dit heel lang hier kan blijven draaien.

Maandag 25 september - fractievergadering

We hebben een mooie groep mensen aan de vergadertafel vanavond. Naast vier van de vijf  raadsleden, een afgevaardigde van het bestuur (om de lijnen kort te houden doen we dat over en weer tussen bestuur en fractie) en twee fractievolgers. Deze ontvangen ook de vergaderstukken en doen aktief mee.

De voorbereidingen voor de twee avonden raadsvergadering zijn bijna afgerond. De bespreking richt zich vanavond vooral op de parkeernotitie en de ideëen die hieromtrent geleverd zijn. Antwoorden op vragen die in de commissie gesteld zijn vorige week kwamen pas eind van de middag binnen en ook werd ik aan het begin van de avond nog opgebeld door een betrokkene van de middenstandsvereniging. Er blijft ongenoegen over de cijfers en de oplossingsrichtingen. We proberen als fractie tegemoet te komen aan de wensen, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

Zo zijn we niet van plan om een bestaand parkeerterrein (Gowthorpeplein) 'her in te richten',  vinden we een wegwijzersysteem erg 'stads' en overdreven voor Barneveld, vragen we ons af of mensen die moeilijk ter been zijn wel bij noodzakelijke voorzieningen kunnen komen en discussiëren we met elkaar of het nodig is om 'winst 'te maken met parkeergeld om bv betere fietsvoorzieningen te bekostigen. Dit is een leuke discussie die moet leiden tot een duidelijke visie voor de bespreking in de raad.

Zondag 24 september - Betuwe/Utrecht

Vanmiddag moesten we wat filmmateriaal afhalen bij l'Abri in Eck en Wiel. Deze organisatie waar we ooit een tijd voor gewerkt hebben heeft twee Nederlandse vestigingen,' Een herenhuis en omliggende gebouwen in de Betuwe en eveneens een pand in de binnenstad. Op deze laatste lokatie worden naast discussie-avonden ook films gedraaid waarover vervolgens uitgebreid nagepraat wordt. Dat laatste is voor studenten erg aantrekkelijk gebleken en wordt dan ook al jaren gedaan.

Zelf hebben we eind jaren tachtig in  Eck en Wiel gewerkt. In zekere zin een feest der herkenning om deze middag even terug te komen.  Eerst hebben we nog een uur gewandeld langs de noordkant van de Nederrijn zodat je bij het kasteel van Amerongen uitkomt. Hier rijd je dan met de auto over een mooi landelijk weggetje naar de pont die je kan overzetten. Vervolgens ben je in de Betuwe en dat is merkbaar aan de vele fruitbomen.  

Na een gezellige theedrinksessie met de medewerkers en deels vaste gasten uit verschillende uithoeken van de wereld (wat de contacten en gesprekken in l'Abri verlevendigt) reden we weer terug met in de auto de geur van de Betuwe doordat we een doos vol fruit mee kregen van hun eigen fruitbomen. Als er iemand is die zin heeft om er eens een dagje in de tuin te werken? Een heerlijk dagje-uit is je beloning.

Wim Rietkerk is binnen de organisatie samen met zijn vrouw Greta nog steeds aktief. Daarnaast is hij raadslid in Utrecht. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een tweeparsoonsfractie en hebben ze ook een ChristenUniewethouder in het college. Dit was uiteraard een van de gespreksonderwerpen tijdens de thee. In Utercht heeft men te maken met een groot verloop onder de raadsleden. Dit keer zijn er 28 van de 43 raadslede nieuw. De invloed van ambtenaren is daarmee veel groter geworden.  Het is goed en prettig om wat informatie en ideëen uit te wisselen als collega's.  

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur een e-mail naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 39 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > september