Aantal keer gelezen10

Barneveldse Krant: Leen Verweij is klaar voor wethoudersambt

Leen Verweij3zaterdag 29 april 2006 13:14

Hij heeft een zwak voor de échte Goudse stroopwafel, komt tot rust op het Pieterpad, maakte in Veenendaal zijn opwachting in de politiek en komt nu het Barneveldse college van burgemeester en wethouders versterken. Haastrechter Leen Verweij is klaar voor zijn wethoudersambt. ,,Ik wil naar iedereen luisteren, een dagdeel per week ga ik de boer op.”

Eerst een stelling. Barneveld is leuker dan Veenendaal...
Haha! Dat kun je me niet aandoen. Wat een dilemma... Laten we zeggen: Barneveld wórdt leuker dan Veenendaal.

U komt na bijna twintig jaar wonen en werken in het ‘grote’ Veenendaal naar het relatief kleine Barneveld, vanwaar die stap?
Door de nodige verwikkelingen belandde ik tot mijn grote schrik vier jaar geleden in het college van b. en w. in Veenendaal. Op het laatste moment haakte de VVD af in de collegevorming zodat we vijf wethouderszetels kregen voor vier partijen. In Veenendaal werd de ChristenUnie de grootste, wij mochten daarom de tweede wethouder leveren, en dat werd ik. Het was ondenkbaar dat mijn partij die tweede wethouderszetel zou kunnen behouden bij het nieuwe college, dus ik wist al een tijdje dat ik buiten de boot zou vallen. Ik heb me toen gemeld bij de poel van ChristenUnie-wethouders. Na een tijdje werd ik benaderd door de Barneveldse fractie. Ik heb een vervolgens een gesprek gehad met het bestuur en een paar fractieleden. Heel plezierig. Maar toen moesten de raadsverkiezingen nog gehouden worden. Dinsdag 7 maart werd ik ‘s avonds laat gebeld door Tjitske Kuiper. Goed nieuws, de ChristenUnie had er een zetel bijgekregen.

Wat gaat u het meest missen van Veenendaal?
Heel veel natuurlijk; ik heb het er heel goed gehad. De contacten met de Veenendaalse ondernemers springen er wel uit. Ook de contacten met de vele betrokken gemeenteambtenaren, niet in de laatste plaats die van de reiniging.

En, wat trok u aan in Barneveld?
Ik ben gevraagd! Ik kan beter zeggen: wat trok Barneveld zo in mij aan? Barneveld lijkt me een boeiende en ondernemende gemeente. Vraag me over een jaartje maar naar mijn eerste ervaringen, dan heb ik wat Barneveld betreft een beetje recht van spreken.

Altijd al een politicus geweest?
Nee, helemaal niet. Ik heb jaren voor de klas gestaan. Na de middelbare school in Gouda, vlak bij mijn geboortedorp Haastrecht, heb ik de lerarenopleiding Nederlands gevolgd en vervolgens naast mijn werk aan de universiteit Nederlandse taal en letterkunde gestudeerd. Na mijn studie gaf ik in Leiden les op een mts. In Rouveen ging ik in lbo- en mavo-klassen lesgeven. Daarna kwam het Ichthus- College in Veenendaal. Havo- 4 en -5-leerlingen vond ik het leukst, alle leerlingen hebben zo hun charme, maar die havo´ers hebben iets echts. Na een aantal jaren werd ik conrector, en daar kwam het leiderschap een beetje in me boven, misschien. In 1990 kwam ik in aanraking met de politiek, ik werd raadslid in Veenendaal. Daar was toen een RPF-GPV-combinatie; met de huidige opzet van de ChristenUnie was ik dus al min of meer bekend. Van het één kwam het ander en in 2002 werd ik wethouder. Nee, ik ben niet zo´n carrièreplanner. Ik houd van verrassingen. Maar begrijp me niet verkeerd, als bestuurder houd ik verrassingen liever achterwege.

Wat gaat de Barneveldse burger ervan merken dat juist Leen Verweij wethouder is?
Ik ben echt een doener. Bij ons thuis op de boerderij schreven we geen dikke nota’s. Als het hooi droog was, moest het van het land. Ik ben verder erg mensgericht. Als wethouder zal ik dan ook heel nadrukkelijk op zoek gaan naar de inwoners. Vooral bij het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ik wil in overleg gaan met de burger. In ieder geval één dagdeel in de week ga ik de boer op. Op bezoek bij mensen, weg van het gemeentehuis. Als wethouder wil ik naar iedereen luisteren.

Sommige Barnevelders zijn daar wat sceptisch over. Nu Pro ´98 buiten de boot is gevallen, zal het progressieve deel van Barneveld maar nauwelijks aan zijn trekken komen, zo is de gedachte.
Ik ben overtuigd christen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik me niet op de progressieve inwoners zal richten. Ik ben er voor alle mensen, instellingen en scholen. De angst bij de progressieven is dus niet nodig. Bovendien, als oppositiepartij kan Pro ´98 ook een waardevolle bijdrage leveren. Ik zal die partij serieus nemen.

U had het net al even over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U krijgt hierin grote verantwoordelijkheid. Had u erop gehoopt dat u deze klus zou krijgen?

Een beetje wel. Die WMO ligt me goed, denk ik. Zoals ik al zei: ik ben mensgericht. Maar dat neemt niet weg dat het een grote klus wordt. Ik weet op dit moment het budget voor de WMO nog niet eens, dus het is lastig om er al inhoudelijk op in te gaan. Belangrijk is in ieder geval ook hier het luisteren. Luisteren naar de mensen, naar de instellingen. Luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Als je dat doet is de kans het grootst dat je de burgers geeft wat ze van je verlangen. Je kunt niet puur kijken naar cijfers, want het gaat om mensen. Ik ben communicatief ingesteld. Ik praat graag. Je moet mij dan ook niet neerzetten in een laboratorium of bij een archief ofzo. Ik heb wat met mensen en houd van gezelligheid en humor. Een grapje en een geintje kunnen geen kwaad, denk ik. Ook niet in het college, trouwens.

U hebt ook onderwijs in uw portefeuille. U valt met uw neus in de boter, er staat nogal wat op stapel...

Ik heb inderdaad begrepen dat er heel wat te gebeuren valt. Het Groen van Prinsterercollege en de Christiaan Huygensschool zijn gefuseerd. Voor die school moet een plek gevonden worden en ook de situatie bij verschillende andere scholen vraagt aandacht. Maar dat geeft niks, ik ben niet gekomen om hier in een luie stoel te gaan zitten. Maar alles kan natuurlijk niet in één keer opgelost worden.

Wat doet u graag in uw vrije tijd?

Nou, zoveel vrije tijd heb ik niet, maar ik hecht veel waarde aan vriendschappen. Ik ben een prater, urenlang keuvelen met mijn vrienden doe ik graag. Ik ben op het platteland opgegroeid, daarom houd ik, denk ik, ook erg van wandelen in de natuur. Met mijn jongste zoon heb ik inmiddels al een flink eind van het Pieterpad gelopen. Er wachten nog een stuk of vijf etappes en dan beginnen we aan een nieuwe langeafstandswandeling. Ik vind het heerlijk om op die zandweggetjes gesprekken te voeren, dan kom ik tot rust. Verder vind ik het ook heel belangrijk om tijd te steken in mijn christen-zijn. Het geloof betekent veel voor mij, het raakt de kern van mijn bestaan. Het motiveert me, ook in mijn werk.

Waaraan hebt u een gloeiende hekel?
Aan onoprechtheid; aan dubbele agenda’s. Die kom je nogal eens tegen in de politiek. Je moet elkaar recht in de ogen kunnen kijken. Daarnaast vind ik het ergerlijk als ambtenaren het nalaten zich voldoende te verdiepen in wat de burgers bezig houdt. Je moet klantgericht bezig zijn, ook als gemeente. Als een burger iets wil, moet je niet alleen zeggen: ‘t kan niet, nee is nee. Je moet meedenken, alternatieven aandragen.

Wethouders moeten zich gaan vestigen in de gemeente waar ze actief zijn, hebt u al een woning op het oog?
Ik heb vier zoons, en de jongste zit in Veenendaal op school. Het is heel lastig om midden in je schoolperiode te verhuizen, dus we wachten nog een ruim jaar voordat we uit Veenendaal vertrekken. Maar, geen zorgen, ik zal me zeker laten zien in Barneveld en niet alleen in werktijd. Ik begin maar meteen op Koninginnedag!

Bron: Barneveldse Krant, 29 april 2005

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: Leen Verweij is klaar voor wethoudersambt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.