Aantal keer gelezen3

Barneveldse Krant: ‘Meer samenwerken met regio’

Ede Valleidonderdag 13 april 2006 18:49

BARNEVELD – De Barneveldse politiek geeft groen licht voor nauwere economische samenwerking met de WERV-gemeenten (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal). In de commissie Bestuur uitten de meeste fracties zich enthousiast, alleen de SGP was terughoudender.

Eind vorig jaar beloofde burgemeester Jos Houben de raad een notitie met daarin de pluspunten van samenwerking met de WERV-gemeenten op een rijtje. Houben had kort tevoren laten weten dat de deze gemeenten geïnteresseerd waren in het betrekken van Barneveld bij hun samenwerkingsverband.

De notitie van Houben noemt een aantal ontwikkelingen die het voor Barneveld interessant maken nauwere aansluiting te zoeken bij de WERV-gemeenten. Zo is de nationale status van de WERV als economisch kerngebied in verbinding met het nationaal stedelijk netwerk Arnhem-Nijmegen interessant. De aanwezigheid van het eveneens van nationale betekenis zijnde Food Valley binnen het gebied is ook voordelig. Gunstig voor Barneveld is verder de opwaardering van de noord-zuid verbinding in de regio door de aanleg van de A30. Wat dit laatste punt betreft: regio De Vallei omvat ook het WERV-gebied, zodat WERV en De Vallei steeds meer met elkaar te maken krijgen.

Grondgebied WERV-gemeentenIntensiever
CDA, ChristenUnie en VVD waren het helemaal met de burgemeester eens: Barneveld moet in de toekomst intensiever gaan samenwerken en afstemmen met de WERV-gemeenten. In welke vorm samenwerking gestalte zal gaan krijgen, is nog niet duidelijk, maar het idee van een ‘BWERV’ dat commissielid Heimen Schuring (ChristenUnie) noemde, was niet wat Houben voor ogen stond. De portefeuillehouder dacht eerder aan de vorm van een ‘strategische alliantie’ en aan ontwikkeling van de samenwerking in fases, daar waar het nuttig is.

Houben wees op het nieuwe bestuursakkoord van Ede, waarin de wenselijkheid van uitbreiding van de WERV in noordelijke richting wordt beschreven. Ook zei hij: ,,Barneveld maakt deel uit van regio De Vallei, die momenteel aan belang wint op het gebied van ruimtelijke ordening en economie. Zo is de WERV ook begonnen. De Vallei omvat ook de WERV-gemeenten. De WERV is een stedelijk netwerk. Het is goed als Barneveld bij dat netwerk hoort.’’ De burgemeester noemde Food Valley een scharnier voor samenwerking binnen de WERV. Hij zei dat binnen de WERV partners gekozen moeten worden om strategische allianties te smeden. ,,Vroeger werkten we samen met wisselende partners.’’

Houben probeerde de vrees van SGP-raadslid Jansen weg te nemen, die meende dat Barneveld weggedrukt zou worden in het krachtenspel van grote spelers en zich afvroeg waarom Barneveld in een groter verband moest opgaan. Houben: ,,Juist als we nìet kiezen, worden we weggedrukt. Er is geen sprake van opgaan in een groter verband. Het gaat om strategische allianties daar waar je er de voordelen van inziet, per onderwerp.’’

Rendement
De huidige samenwerking in ViP-verband (Vallei in Perspectief: Barneveld, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg) kreeg in de commissie weinig lovende woorden. Andries de Vries (CDA): ,,Wij twijfelen aan het rendement.’’ Adriaan Guldie (VVD) zag Barneveld in een ,,heerlijke positie’’, midden tussen ViP in het westen en WERV in het zuiden. ,,Dat geeft stategische voordelen.”

Bron: Barneveldse Krant, 13 april 2006

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: ‘Meer samenwerken met regio’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.