Aantal keer gelezen34

Leen Verweij in De Rijnpost: 'Ik ga met veel enthousiasme aan het werk in Barneveld'

Leen Verweij3vrijdag 21 april 2006 14:47

De Veenendaalse huis-aan-huis-krant De Rijnpost heeft op 19 april aandacht besteed aan het naderende vertrek van Leen Verweij als wethouder van Veenendaal. Volgende week donderdag zal Verweij naar verwachting gekozen worden tot wethouder van de gemeente Barneveld.

VEENENDAAL - ,,We mogen best een beetje trots zijn op Veenendaal. De mensen hier zijn nuchter en weten van aan pakken. Weet je dat onze gemeente aan 30.000 mensen werk biedt? En er komen steeds nieuwe bedrijven bij. Ik heb me hier, sinds ik hier in 1985 kwam wonen, ook altijd thuis gevoeld''. Leen Verweij kan enthousiast worden als Veenendaal ter sprake komt. En toch wordt hij, zoals wij reeds meldden, wethouder in Barneveld en gaat daar op termijn ook wonen. Dat komt deels door ontwikkelingen waar hij geen invloed op heeft.
 
,,Ik was hier graag een tweede periode als wethouder begonnen maar de ChristenUnie is buiten het college gehouden. Toen ik kon kiezen tussen een fulltime baan als wethouder in Barneveld of in Veenendaal een deeltijdbaan als raadslid was de keus niet moeilijk. Wel vind ik het spijtig voor die velen, die mij hun voorkeursstem en daarmee hun vertrouwen gaven.'' Leen was twaalf jaar raadslid en vier jaar wethouder. ,,Ik heb dat met veel enthousiasme gedaan en ik wil dat op dezelfde manier voortzetten''. De gemeente Barneveld is hem niet helemaal onbekend maar ,,je moet je weg vinden. Ik ben ook van plan om, als ik bijvoorbeeld onderwijs in mijn portefeuille krijg, elke week een school te bezoeken. Op die manier leer je de samenleving kennen''. Het college daar bestaat uit vier wethouders van respectievelijk CDA, CU, SGP en VVD. Binnen de CU-fractie was er geen geschikte kandidaat voor het wethoudersschap en daarom kwamen de Barnevelders via-via bij Verweij uit. Hij heeft al kennisgemaakt met de fracties die het college vormen en met zijn toekomstige collega's. Zijn partij zit in de 'kippenstad' dus wel in het college. ,,En dat had hier in Veenendaal ook gekund. Dan heet het dat de formateur van de CU het onhandig heeft gespeeld. Onzin. Het is een kwestie van willen of niet willen, maar CDA, VVD en PvdA hebben een bewuste keus gemaakt: de ChristenUnie mocht niét in het college. Daarmee zijn deze partijen verantwoordelijk voor het uitsluiten van ruim dertig procent van de gemeenteraad''. Om het argument dat de CU (te) vaak een minderheidsstandpunt zou willen innemen, bijvoorbeeld inzake de zondagsrust, moet Verweij lachen. ,,De afgelopen vier jaar heb ik hoogstens twee keer een minderheidsstandpunt ingenomen. En dat zou een probleem zijn? Bovendien, de gemeenteraad beslist uiteindelijk. Dus als de raad besluit dat er meer mag op zondag, dan respecteer je als wethouder dat besluit. Zo democratisch is de CU wel. Maar met dit college zullen zo'n zesduizend kiezers zich niet vertegenwoordigd voelen. En dat voelen ze terecht''.

Verweij had gehoopt dat het CDA zich sterk had gemaakt voor vijf wethouders. ,,Dan waren die er gekomen. Natuurlijk, we hebben destijds voor vier wethouders gekozen, maar het valt de burgers beter uit te leggen dat je toch naar vijf gaat dan te vertellen dat een derde van de raad buitenspel staat''.
Maar hij ziet niet in wrok om. ,,Je moet er niet over blijven zeuren. Als christen weet je dat het niet om macht gaat, maar om geloof. Ik hoop dat de fractie van de CU de komende vier jaar constructief zal meewerken aan het besturen van de mooie gemeente Veenendaal''.

Bron: De Rijnpost, 19 april 2006

« Terug

Reacties op 'Leen Verweij in De Rijnpost: 'Ik ga met veel enthousiasme aan het werk in Barneveld''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.