Aantal keer gelezen3

Toespraak Tjitske Kuiper na verkiezing tot lijsttrekker

vrijdag 07 oktober 2005 19:29

Op de ledenvergadering van 6 oktober is de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 vastgesteld. Tjitske Kuiper is de nieuwe lijsttrekker. De leden waren unaniem: Tjitske is onze nieuwe aanvoerder! Onderstaand de intergrale tekst van de toespraak die Tjitske Kuiper heeft gehouden na haar verkiezing tot lijsttrekker.

Tjitske Kuiper spreekt de ledenvergadering toe na haar verkiezing

Beste vrienden en vriendinnen,

Samen vormen wij een hele actieve politieke kiesvereniging. Dat valt op. Ik ben er heel dankbaar voor.

Dank aan God voor de vrijheid en de mogelijkheden in dit land. Wij hebben het heel goed op dit punt. Ik ben God ook dankbaar voor de gaven die wij hebben binnen de vereniging. Het is mooi om te zien hoe we elkaar tot een hand en een voet zijn geweest de afgelopen jaren. (fractie, bestuur en pr comm!)

We hebben in grote harmonie en eensgezindheid ons werk gedaan. En dat is binnen een politieke partij lang niet altijd vanzelfsprekend hoor! Kijk maar eens naar Den Haag Vandaag bv. Je kunt programma’s vullen met het spreken over de poppetjes in plaats van de inhoud. De aandacht gaat uit naar de poppetjes als er geen harmonie is.
 
Echter; als er wel harmonie is, dan kan de aandacht uitgaan naar de inhoud.
Politici zijn nogal eigenwijze mensen, die het altijd beter weten. Dat brengt het beroep nu eenmaal met zich mee. Des te groter is het wonder als er harmonie is tussen politici. 
 
En nu dan deze verkiezing voor de kandidatenlijst. Ik ben blij met het vele werk dat gedaan is door het huidige bestuur en door de selectiecommissie. Ik kan u verzekeren dat dit werk grondig gedaan is. Hoeveel uren vrijwilligerswerk is dit geweest? Misschien samen wel honderden uren.
 
U heeft vanavond gestemd voor de nieuwe kandidatenlijst. Er staat een team klaar dat er heel veel zin in heeft. Ik spreek namens ons allen als ik u bedank voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Speciaal ben ik u dankbaar voor het vertrouwen in mij als lijsttrekker. Ik ben mij er zeer van bewust dat ik deze taak alleen maar waar kan maken als God mij hiervoor de kracht en de gezondheid geeft. Ik weet mij hierin ook gesteund door Roel en de kinderen.
 
Wat ook een geschenk van God is, is dat wij als kandidaten samen deze taak mogen oppakken. Ieder van ons heeft zijn eigen talenten. Door die talenten ten dienst te stellen van elkaar komen we verder.
 
We hebben een prachtige kandidatenlijst dankzij het werk van de selectiecommissie. Veel nieuwe namen. Uit allerlei kerken. En verscheidene kernen. Het is voor een partij als de ChristenUnie hard nodig om in alle kerken en kernen een achterban te hebben. Dat levert een mooie veelkleurigheid op. Die veelkleurigheid zorgt ervoor dat we niet indutten, maar dat er een levendige discussie is over allerlei thema’s in de politiek. Dat is wat zo mooi is binnen de ChristenUnie.
 
ChristenUnie logoGraag wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken om Frits te bedanken. Frits- ik heb van jou als fractievoorzitter tot op heden (je bent het ook de komende maanden nog) veel geleerd. Je geduld met mensen (ook met mij) en je rustige houding , je gave voor het schrijven van bijdragen, je overtuigde christelijke visie die in leer en leven te zien is.  Je hebt de afgelopen jaren heel, heel hard gewerkt door naast je baan en je gezin het fractievoorzitterschap op je te nemen. Nu waardeer ik je om je houding om een lagere plaats in te nemen en de ChristenUnie vandaaruit te dienen met je kennis en ervaring. Ik ben oprecht blij dat je blijft! Je mag wel weten dat het een van de harde voorwaarden was voor mij om kandidaat-lijsttrekker te worden. Je was en bent een prima fractievoorzitter.
 
Ook van Henk heb ik veel geleerd. Hij was lijsttrekker en fractievoorzitter toen ik als begon op het pad der politiek. Door de vasthoudendheid van good old Henk ben ik destijds dit vak in getrokken. Hij moest er twee keer voor langskomen! Na het eerste gesprek glimlachte Henk en na een tijdje kwam hij rustig terug om het hele gesprek nog eens dunnetjes over te doen. Tot ik ‘ja’ zei.  Henk ; ik dank je daarvoor en zal het niet snel vergeten.
 
Aan mij nu de taak om na deze twee mannen de leiding over te nemen.
Iemand heeft eens gezegd:  “Al het verstandige is al eens bedacht; men moet alleen proberen het nog eens (zelf) te bedenken”.
 
Tjitske KuiperWie ik ook speciaal wil bedanken zijn twee mensen die op de achtergrond bezig zijn geweest. Dit zijn Marc-Jan en Heimen. Onderling bevriend en ook wij als ChristenUnie mogen hen tot onze vrienden rekenen. Hun inzet is geweldig en we zijn ook erg blij met de prachtige web-site. De inhoud wordt voortdurend ververst en het ziet er echt geweldig uit. Informatief en toegankelijk. Kijkt u er vooral eens naar. Ook Maarten v.d. Boon is zo iemand op de achtergrond, die inmiddels onmisbaar is. U zag de prachtige video. En vergis u niet; iedere video maken kost ongeveer 10 keer zoveel tijd als de lengte van de video zelf. 
 
Ik begon met te zeggen dat wij in dit land in vrijheid onze bijbels-politieke inbreng mogen leveren. Dat is mooi, maar dat is dus ook een grote verantwoordelijkheid.
Wij hebben uw steun als achterban dan ook nodig. Uw gebed, uw reacties en uw waarnemingen die u aan ons kunt doorgeven. Uw kritiek (=gratis advies) en uw stimulans.Uw houding t.o. van de ChristenUnie is van belang voor de uitstraling van de partij. U ontmoet dagelijks mensen in uw eigen omgeving en politiek is een gespreksonderwerp! Zeker de komende maanden.
 
Daarom mijn oproep: steun ons door gesprek, inzet, geld voor de verkiezingscampagne, maar bovenal door gebed.
 
Wat kunt u politiek gezien van ons verwachten de komende tijd?
We proberen in een eerlijke en nuchtere houding ons werk te doen. Niet teveel kijken door de ogen van ambtenaren, hoe waardevol ook. Maar wat nodig is, is een open houding naar de samenleving. Een open oor en een open oog.  Dat betekent dus ook tijd doorbrengen in die samenleving, zodat je weet wat er speelt. Een toegankelijke fractie zijn. Deuren open voor een ieder die iets wil vragen of die een probleem heeft. Een hart hebben voor de mensen om ons heen.
 
Detail stemmachineHoe zal onze houding zijn in relatie tot de andere twee specifiek christelijke partijen. Het CDA en de SGP? Wij gaan ons vooral niet afzetten tegen een andere (christelijke) partij. Dat is iets dat wij als fractie ons stevig hebben voorgenomen bij aanvang na de vorige verkiezingen. Dat is te gemakkelijk en te goedkoop en misstaat een christelijke partij. Ook binnen het CDA en ook binnen de SGP zijn serieuze christenen werkzaam. We hebben dan ook steeds met een open vizier gestreden en hebben niet op de man/vrouw gespeeld. Niet in de raadsdebatten of de commissies, maar ook niet via de website. We hebben onszelf en elkaar hiervoor behoed.
 
In alle eerlijkheid de inhoud van elkaars voorstellen en ideeën toetsen. Ook van andere partijen. Is iets goed, dan verdient het onze steun. Niet goed, uit welke hoek dan ook, jammer wegstemmen. Die stijl van omgang wil ik blijven voortzetten. 
 
Beste vrienden en vriendinnen;
 
EN DAN NU: ONDER GOD’S ZEGEN SAMEN MET U AAN HET WERK VOOR DE KOMENDE VERKIEZINGEN!
 

« Terug

Reacties op 'Toespraak Tjitske Kuiper na verkiezing tot lijsttrekker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.