Aantal keer gelezen2

Barneveldse Krant: Kuiper boegbeeld ChristenUnie

donderdag 06 oktober 2005 18:15

De Barneveldse Krant is te weten gekomen dat Tjitske Kuiper wordt voorgedragen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Nota bene op de dag van de ledenvergadering, waar de kieslijst wordt vastgesteld, komt de Barneveldse Krant met deze scoop. Door Tjitske Kuiper en ook door Frits Appelman is inmiddels bevestigd dat het bestuur van de ChristenUnie Tjitske Kuiper voordraagt als nieuwe lijstaanvoerder.

Onderstaand het artikel uit de Barneveldse Krant van donderdag 6 oktober 2005.

Kuiper boegbeeld ChristenUnie
Leden beslissen vanavond over opvolging

Frits Appelman, de huidige fractievoorzitterTjitske Kuiper, de nieuwe lijsttrekkerBARNEVELD - Tjitske Kuiper moet het nieuwe gezicht van de ChristenUnie worden. Het raadslid wordt door het bestuur aanbevolen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Vanavond beslissen de leden tijdens een bijeenkomst in Voorthuizen of zij kunnen instemmen met de voordracht.

Kuiper volgt daarmee de huidige fractievoorzitter Frits Appelman op. ,,In mijn huidige werksituatie op school is het lastig om het voorzitterschap en zeker het lijsttrekkerschap te combineren’’, licht Appelman zijn besluit om terug te treden toe. ,,Het vraag teveel.’’ Wel blijft Appelman beschikbaar als raadslid. Appelman is sinds eind jaren zeventig actief in de politiek. Hij stond in Barneveld aan de wieg van de samenwerking tussen de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). De lijstcombinatie RPF/GPV ging als gevolg van het landelijk fuseren van beide partijen in 2000 over in de ChristenUnie. De huidige fractievoorzitter maakte al eerder een pas op de plaats in de politiek. Dat gebeurde in 1990. Appelman had tot dan toe twee keer als derde persoon op de lijst voor de RPF/GPV gestaan, maar werd nooit als raadslid gekozen omdat het behaalde zetelaantal telkens tegenviel. ,,Ik heb toen een stapje teruggedaan.’’ Appelman schoof meer naar achteren op de lijst. ,,Ik was inmiddels ouderling geworden, dus ik had het al druk genoeg.’’ Desondanks belandde hij na een jaar tóch in de raad omdat een van de raadsleden, Henk Brinkman, zich genoodzaakt zag te stoppen wegens ziekte van zijn vrouw. Het ouderlingschap gaf hij toen op voor de politiek. Zo’n zes jaar geleden volgde Appelman Henk Geurts op als fractievoorzitter.

Voor Tjitske Kuiper, die sinds 1998 in de politiek zit, kwam het verzoek van het CU-bestuur als een verrassing. ,,Ik was heel verbaasd toen ze mij vroegen. Omdat we goed draaien met elkaar op dit moment. Frits is een goede voorzitter. Ik vond ook dat ik een prima plek had en dacht: als dat zo mag blijven, is het prima. Maar goed, het bestuur dacht er anders over, dus ik ben gaan nadenken. Want het levert altijd onrust op als je het roer omgooit. Ik dacht: doen we daar goed aan? Aan de andere kant heeft Frits ook zijn afwegingen moeten maken. Het is fijn dat hij wat naar de achtergrond kan, de druk is groot. In de praktijk is het nu al zo dat ik overdag meer beschikbaar ben. Ik heb geen baan, wel een gezin, maar ik verwacht dat het te combineren is. Zoveel verandert er nu ook weer niet. Ik hoop dat we het in de verkiezingen goed gaan doen en meer zetels binnenhalen om het werk nog meer te kunnen verdelen.’’ Kuiper ziet het ook als ‘eervol’ dat ze is gevraagd. ,,Het proces is grondig geweest, een selectiecommissie is lang aan het werk geweest.’’ Het feit de ChristenUnie een vrouw aan het roer zet, zal volgens Kuiper weinig impact hebben. ,,Misschien moeten mensen even wennen aan het idee.’’ Waarom beschouwt Kuiper zichzelf als een geschikte leider? ,,Misschien heeft het te maken met inzet, enthousiasme en toewijding voor het werk. Maar ja, dat hebben anderen natuurlijk ook.’’ Binnen de ChristenUnie zijn alle huidige raadsleden weer te vinden op een verkiesbare plaats. ,,Alleen de volgorde wordt anders.’’

Bron: Barneveldse Krant, 6 oktober 2005

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: Kuiper boegbeeld ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.