Aantal keer gelezen4

Barneveldse Krant: HdS in zee met ‘Nieuwe Zorg

zaterdag 20 januari 2007 15:16

De HdS wordt onderaannemer van De Nieuwe Zorg Thuis, één van de drie zorgaanbieders met wie de gemeente Barneveld een contract sluit voor het verlenen van huishoudelijke zorg bij hulpbehoevende mensen.

De samenwerking is opmerkelijk, omdat de christelijke thuiszorgorganisatie uit Barneveld in december via een kort geding nog de plek opeiste van De Nieuwe Zorg Thuis. Volgens de HdS zou de zorgaanbieder uit het Overijsselse Nieuwleusen niet in staat zijn om op korte termijn voldoende personeel te leveren.

De HdS verloor het kort geding en kondigde toen al aan met één van de drie geselecteerde partijen te willen samenwerken. Daarover is nu overeenstemming bereikt met De Nieuwe Zorg Thuis, die samen met Icare en Amant het beste scoorde in de prijs-kwaliteitvergelijking door de gemeente.

Beste kansen
,,We hebben gekozen voor De Nieuwe Zorg Thuis, omdat zij ons de meeste ruimte bieden’’, zegt HdS-directeur Tom van den Belt. Hij begrijpt de verbazing over de samenwerking. ,,Een kort geding was de enige manier om bezwaar te maken’’, reageert Van den Belt. ,,Onze inzet was een plek bij de drie gegunde partijen en dan moest een ander wijken. De Nieuwe Zorg Thuis is de kleinste organisatie en komt bovendien helemaal uit Overijssel, dus dat bood in theorie de beste kansen. Het was een puur zakelijke afweging. De rechter heeft ons ongelijk gegeven en daarna hebben we de onderhandelingen met De Nieuwe Zorg Thuis voortgezet. We hadden namelijk al voor het kort geding overleg gehad. Ik denk dat dit aantoont hoe professioneel we met elkaar omgaan.’’

Rust en rumoer
Directeur Miquel Wijngaards van De Nieuwe Zorg Thuis onderschrijft dat. ,,Ik ontken niet dat wij verrast waren door de eis van de HdS in het kort geding. Door de uitspraak van de rechter heb ik een prettige kerst gehad. Maar we zijn professioneel genoeg om daar overheen te stappen. Bovendien hebben we zelf verloren in Zwolle, dus we weten hoe het voelt om de ‘thuisbasis’ te verliezen.’’

Wijngaards zegt dat zijn organisatie, die een fors marktaandeel heeft in Drenthe, maar één doelstelling heeft en dat is een tevreden klant. ,,De HdS heeft in de gemeente Barneveld veel tevreden klanten en is voor ons een interessante ‘collega’ om mee samen te werken. Het is voor iedereen belangrijk dat er snel rust komt na al het rumoer van de afgelopen tijd. Door deze oplossing zijn er alleen maar winnaars.’’

De HdS geeft hulp in de huishouding bij ruim zeshonderd van de meer dan duizend mensen in de gemeente Barneveld die hiervoor zijn geïndiceerd. Klanten die bij de HdS willen blijven, kunnen gebruik maken van een persoonsgebonden budget (PGB) of een zorgovereenkomst afsluiten bij De Nieuwe Zorg Thuis. Als zij kiezen voor De Nieuwe Zorg Thuis blijven ze immers zorg ontvangen van de HdS.

Nadeel van een PGB is dat er nogal wat regel- en papierwerk bij komt kijken. De HdS belooft haar klanten dat zij dit compleet uit handen neemt onder het motto ‘Géén extra kosten, géén extra werk!’ Om te voorkomen dat toch klanten ‘overstappen’ vanwege de vrees voor administratieve rompslomp wil de HdS ook zorg in natura kunnen aanbieden, waarbij de zorgaanbieder alles regelt.

Omdat de HdS bij de Europese aanbesteding buiten de boot is gevallen, kan dat alleen door onderaannemer te worden van één van de drie gegunde partijen, in dit geval dus De Nieuwe Zorg Thuis. Klanten van de HdS houden ook dan hun vertrouwde hulp.

HdS-directeur Van den Belt zegt dat hij nog niet weet welk tarief de gemeente hanteert voor zorg via een PGB. Die prijs is gekoppeld aan het laagste uurtarief van de drie geselecteerde partijen. ,,We hebben onze klanten tot dusver geadviseerd om gebruik te maken van een PGB, maar als het PGB-tarief ongunstiger is dan de prijs van De Nieuwe Zorg Thuis, zullen we ze adviseren om huishoudelijke hulp aan te vragen via onze nieuwe partner.’’

« Terug

Reacties op 'Barneveldse Krant: HdS in zee met ‘Nieuwe Zorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.