Aantal keer gelezen3

WisselBlog week 5 - Tjitske Kuiper

maandag 29 januari 2007 09:00

Zaterdag 3 februari

Veel ingezondens in de (Barneveldse) krant neem ik voor kennisgeving aan. Zaken die als feiten worden geponeerd zijn nogal eens gewoon meningen en niet of slecht onderbouwd. Ik lees het wel, maar neem het nogal eens met een korrel zout.

Een uizondering vormde de brief van Dr.Paul Overgaauw. Directeur Stichting Platform Varantwoord Huisdierenbezit van afgelopen donderdag. Hij wijst op een interessant rapportgenaamd ' gemeentelijk hondenpoepbeleid'. Wellicht hoeft het college nu geen duur rapport te laten opstellen door een extern bureau. Eerst maar eens wat literatuuronderzoek plegen. Tenslotte speelt dit probleem overal en al heel lang... 

Deze man had ook kritische opmerkingen over de bewegwijzering naar het Transferium. Ik ben hier nog eens goed op gaan letten. Op de A1 komend vanaf Apeldoorn staat het Transferium wel vier keer op de borden. Ook de wegwijzers vlakbij staat het geheel goed aangegeven.

Het zou kunnen dat komend vanaf de kant van Barneveld de zaak minder goed staat aangegeven. Daar moet ik nog eens beter op letten heb ik mij voorgenomen. Ik ben er dus nog niet uit wat deze beste man nu precies bedoelt...

Vrijdag 2 februari

Wat een afschuwelijk ongeluk op de spoorwegovergang aan het Binnenveld. De trein die net vertrokken was van station Barneveld-Noord kwam daar in botsing met de auto van een 26-jarige man. Deze vecht momenteel voor zijn leven in het ziekenhuis. Het geeft maar weer eens aan hoe onveilig de spoorwegovergangen zijn.

We hebben nu een Transferium dat met veel geld van Europa en de provincie tot stand is gebracht.  De dienstregeling is nu twee keer zo goed geworden en zal in de toekomst zeker nog meer vruchten gaan afwerpen. Maar geld voor een stukje veiligheid is er nog onvoldoende. De bewoners van het Binnenveld  zoeken dan ook terecht de publiciteit. Gisteravond heb ik onder andere Wim Veldhuizen gesproken (de boer waar de zwaargewonde man werkzaam was die ochtend vroeg) en hij vertelde mij dat het regelmatig gebeurt dat bezoekers van hun huis zeggen dat ze 'al over het spoor waren voordat ze door hadden dat ze daar zelf hadden moeten uitkijken'. Dat kun je dom vinden, maar we zijn in Nederland inmiddels gewend geraakt aan een bepaalde mate van veiligheid en waarschuwingssystemen. Het geeft aan dat een bord 'stop' in ieder geval onvoldoende is.

Een klein stukje verderop passert de trein een kleiner weggetje. Hier komt minder verkeer overheen, maar deze is voorzien van een waarschuwingslicht en een bordje met toelichting. Ietsje beter dus. Ik ben nog wat verder langs het traject gereden en heb de situatie van de Esweg gezien. Een weggetje dat naar een tiental huizen leidt. Ook hier geen enkele beveiliging!

Richting Lunteren is het al even slecht geregeld. De Nieuw Vellerseweg is slecht. De volgende overgang is weer wat beter. Al met al geen reden om maar lijdzaam af te wachten als gemeente. We moeten dit onderwerp met hulp van de provincie (Marijke van Haaren heb ik hoog op het punt van verkeer en veiligheid) stevig onder de aandacht brengen van prorail de komende tijd.

Niet het geld maar de mens telt!

 

Donderdag 1 februari

Vanmiddag was er een welkomstceremonie voor nieuwe statushouders. Oftewel buitenlanders die nu formeel wettelijk legaal (hoe zal ik het noemen zodat er geen verwarring is) in ons land mogen zijn. Bv omdat ze politiek vluchteling zijn. Veel Birmezen, een Afghaan, een Rus, een Angolees etc. Boeiend al die verschillende culturen. Er was veel belangstelling in de raadszaal. De toespraak van Leen Verweij als wethouder/loco-burgemeester was hartelijke en eenvoudig. Maar niet gemakkelijk te vertalen voor de Birmese tolk toen het ging over spruitjes, sinterklaas, speculaas en fluitekruid.

Tot slot kreeg een ieder een mooie bos bloemen en een vlag. Nu nog een oranje wimpel en een vlaggestokhouder. Misschien een idee om te geven als u buren bent geworden van deze mensen?

Woensdag 31 januari

Op verschillende plaatsen op de NoordWest-Veluwe gebruikt de politie SMS-alert. Een berichtje op de mobiele telefoons van burgers in een bepaald gebied waarin men wordt opgeroepen om samen met de politie iets of iemand op te sporen. Een vermist kind, een verdachte met een bepaald signalement, een doorgereden auto etc.

Dit werkt met name goed in gebieden waarbij de inwoners sterk betrokken zijn op hun omgeving. Ook iets voor ons politiedistrict misschien? 

Dinsdag 30 januari

Vandaag hebben  we een bijeenkomst als raad en college om met elkaar te praten over een strategische visie voor de gemeente Barneveld. Oftewel; waar gaat het naar toe met onze dorpen en hoe kunnen we daar enigszins in sturen.

Als ik mijn oor te luisteren leg bij de inwoners dan  merk ik dat men deze streek waardeert vanwege het behoudende karakter, de vriendelijkheid van de mensen, het feit dat we dicht bij de natuur (Veluwe) leven en dat je centraal in het land woont. Vaak hoor je ook de wens dat we niet te groot moeten worden. En dat laatste is best lastig. Want men wil wel dat er woningen zijn en werkgelegenheid. Onze dorpen hebben jarenlang veel te weinig mogen bouwen. We konden op die manier nog niet eens de eigen bevolkingsgroei opvangen. De komende jaren zullen er gelukkig veel huizen gebouwd gaan worden. In Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen en Barneveld.

En is de invloed van de Randstad tegen te houden of moeten we blij zijn met de Randstad zo om de hoek? Barneveld zelf zal  in ieder geval niet zo snel aan Hoevelaken of Amersfoort vast groeien, want er loopt nog een strook 'groen', de Ecologische HoofdStructuur tussendoor.

Het is goed om als raad in openbare bijeenkomsten te praten over de toekomst en we staan open voor de inbreng van u allen. Laat maar horen wat u vindt!

Maandag 29 januari

Als je de kranten en radio en tv de laatste weken een beetje volgt, valt op dat zo'n beetje de helft van Nederland bang is dat we met de vorming van dit nieuwe kabinet kans lopen om terug te keren tot de jaren '50 en de andere helft is bang dat we nog steeds niet af komen van de gevolgen van de jaren '60. De werkelijkheid is zoals altijd veel gecompliceerder dan de beelden die hiermee worden opgeroepen.

Onze tijd vraagt niet om 'oude oplossingen', maar om een eigen aanpak. dat begint bij het benoemen van de problemen die onze samenleving te lijf moet gaan. Daar is informateur Wijffels dan ook terecht mee gestart. Het is te hopen dat die vraagstelling een goede rol kan blijven spelen, nu het moment van bekendmaking van de inhoud van het regeerakkoord dichterbij komt. Want de realiteit is natuurlijk ook dat een ieder gewoon zoveel mogelijk van zijn politieke programma wil inbrengen.

Zondag 28 januari

Avondmaalszondag. Samen als broeders en zusters herdenken we het offer van zijn leven dat Jezus Christus voor ons zondaars heeft gebracht. Daar zitten we dan als hele verschillende mensen die elkaar 'broer' en 'zus' noemen omdat we een zijn in Christus. Mensen die je normaal niet zomaar zou uitzoeken. Maar we horen bij toch elkaar. Wonderlijk en mooi. Waard om te vieren.


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 5 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.