Aantal keer gelezen18

WisselBlog week 1 - Tjitske Kuiper

maandag 01 januari 2007 12:59

Zaterdag 6 januari 2007

Burgerinitiatief en referendum. In steeds meer gemeenten en provincies wordt dit middel ingezet om burgers meer te betrekken bij het beleid van hun eigen leefomgeving. Burgerinitiatief spreekt mij in principe wel aan, maar in de praktijk zie ik nog niet zoveel pluspunten. Neem nu de poging van Van Maanen (ook een soort bugerinitiatief te noemen) destijds om de markthal te behouden. Het is ronduit een bestuurlijke strijd geworden met aan het einde alleen maar verliezers.

En zitten de inwoners hier nu werkelijk om verlegen? Als fractie hebben we niet bij voorbaat principiële bezwaren, maar vooral praktische. De kosten zijn al snel hoog en de voordelen niet bij voorbaat duidelijk.

Daar komt bij dat we op dit moment bezig zijn met een werkgroep die uitzoekt hoe we op een andere manier kunnen gaan vergaderen in commissie- en raadsverband. Dat verlaagt de drempel voor inwoners om hun visie te geven en ook om mee te denken. Hiermee wordt hun inbreng een stuk sterker. Sinds de komst van dit nieuwe college is er ook meer aandacht voor hoorzittingen over onderwerpen waarbij de inbreng van allerlei organisaties en inwoners van belang is, bv WMO, jeugdbeleid etc. Dat dit gewaardeerd en benut wordt blijkt wel uit de opkomst bij deze bijeenkomsten.

Ik kan het natuurlijk mis hebben ,maar naar mijn idee zitten onze inwoners niet te wachten op de mogelijkheid van burgerinitiatief en referendum.

Vrijdag 5 januari 2007

Onlangs vroeg ik aan Frits of hij wist wie er nu nestor is van de raad. Voorheen was Henk dit. We kwamen er niet uit en er is dan ook enig onderzoek verricht in het archief van de gemeente. Blijkt Frits het zelf te zijn! Ik heb hem uiteraard van harte gefeliciteerd met dit feit. Hebben we hier als fractie een abonnement op of zo?

De coalitiebesprekingen verlopen tot op heden positief tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Vanavond kwam een poll over mijn beeldscherm rollen. Binnen de ChristenUnie worden de meningen gepeild over de wens tot vervolg in dit coalitieverband. Zeer veel steun uit de eigen achterban zo blijkt. Ook ik heb er positief op gereageerd.

Vanavond bezocht ik de receptie van Plaatselijk Belang in Zwartebroek/Terschuur. Het coalitienieuws houdt de mensen wel bezig. Verscheidene gesprekken stuurden op dit onderwerp aan zo merkte ik. Vriendelijke mensen trouwens die 'Terbroekers'.  

Donderdag 4 januari 2007

Ieder huis wordt een dezer dagen voorzien van informatie over rampen die ons mogelijk in de toekomst zullen treffen.  Een checklist is bijgevoegd van wat een verstandig mens allemaal in huis zou moeten halen voor het geval dat. Voor meer informatie over onheil kun je verder lezen op www. crisis.nl  Hele verstandige voorbereidingen.

Toch betrap ik mijzelf erop dat ik mij niet gemotiveerd genoeg voel om allerlei zaken 'in voorraad' te halen voor het geval dat. Wij hebben bv geen reservesleutel van onze auto in de kast liggen (we zijn al blij als we bij vertrek een van beide sleutels een op het daarvoor bestemde plankje bij de voordeur aantreffen). Batterijen van zaklampen zijn altijd net leeg als je ze nodig hebt. Er is altijd wel een kaars of een waxinelichtje te vinden in dat geval. 

 Als raadslid vind ik het natuurlijk belangrijk dat deze informatie de inwoners bereikt en een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Als bewoner denk ik veel nonchalanter en kom ik pas in actie als er sprake is van echte dreiging. Zo moesten we destijds evacueren uit de Betuwe toen de dijk bij Ochten op doorbreken stond. Ook heb ik deze week bij bol.com onmiddelijk drie beveiligde stekkerdozen besteld toen er door een plotselinge onweersklap opeens kortsluiting was ontstaan. Ik vrees de gevolgen voor onze computers, als de hoofdschakelaar niet had gereageerd in dat geval. 

De inwoners in de VS hebben over het algemeen een ruimte onder hun huis waar bij voorkeur geen ramen in zitten om te schuilen voor het geval er een tornado aangekondigd wordt (via sirenes, tv en radio). Hier hebben ze inderdaad een noodvoorraad voor als hun huis boven hen instort. Maar dan heb je het over een reeel plotseling optredend ernstig gevaar. Kinderen moeten ook regelmatig oefeningen houden voor tornado- dreigingen op scholen. Toen wij hier een half jaar woonden hebben ook onze kinderen hier regelmatig aan mee gedaan.

 Zo kan ik mij ook voorstellen dat bewoners op onze eilanden enlangs de kust zich bezig houden met het gevaar van de zee. Maar of onze inwoners in de gemeente Barneveld 'op alles voorbereid zullen zijn?' Laat ik hopen dat iedereen wel de aanwijzingen opvolgt. Zelf ben ik vast geen goed voorbeeld hierin...

Woensdag 3 januari 2007

Gisteravond de eerste fractievergadering van het jaar. Karakter van de bijeenkomst: benen op tafel-sfeer. Een paar zaken doorspreken die om reflectie vragen zonder de druk van de commissie- en raadsagenda. Ook hebben we wat nieuwe foto's gemaakt van de nieuwe ploeg mensen. Zo is de website weer actueel. Met dank aan onze pr-man Maarten v.d. Boon.

We hebben ook met elkaar doorgepraat over de ideeen die er zijn rondom een andere aanpak van de vergaderstructuur van de gemeenteraad. Een werkgroep heeft hiervoor voorbereidend werk gedaan en is op bezoek geweest bij een drietal gemeenten om te kijken hoe een en ander in de praktijk uitpakt. Als fractie hebben we wel verschillende praktische vragen, maar we staan positief tegenover een andere structuur. Het zou heel goed zijn als de fasen van informatieverzameling, debat en beslissingsmoment duidelijker van elkaar onderscheiden zouden worden. In met name de eerste fase kunnen inwoners op een informele manier hun mening aan de raadsleden kenbaar maken. Nu moeten ze hiervoor nog heel formeel achter een microfoon in de raadszaal komen spreken. Dat is best een drempel voor velen. Alshet meer in een informele setting kan in een soort ronde-tafel-opzet zou dit een verbetering zijn.  In de fase van beslissing moet het voor inwoners duidelijk zijn dat invloed uitoefenen weinig nut meer heeft. Op dat moment zijn de meningen in de fracties afgerond.


Dinsdag 2 januari 2007-

De receptie in het gemeentehuis is altijd een mooie gelegenheid om even wat mensen te spreken en brengt je zaken in herinnering die niet afgehandeld zijn in het vorige jaar. Zo sprak ik Marianne Bouw uit Stroe en we vroegen ons allebei af waarom we niets meer gehoord hebben van de coordinator van Connexion die een onderzoek gestart was op ons verzoek naar de behoefte aan een buurtbus in Stroe.

Van een initiator van de wereldwinkel kreeg ik een mooi gedrukte kaart in mijn handen geduwd over de activiteiten in Voorthuizen. Deze mensen zijn zeer toegewijd voor de allerarmsten in de wereld en stoppen hier heel veel tijd in. Geweldig is dat. In Barneveld hebben ze inmiddels door hun enthousiasme een lokatie in De Ark, maar in Voorthuizen moeten ze het doen met een plaatsje in Nieuw Avondrust. Gaat u vooral af en toe iets kopen bij deze kraam. Iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Verder zijn ze de eerste vrijdag en zaterdag van de maand in de bibliotheek te vinden.

In de toespraak van de burgemeester was ook ons verkiezingsmotto terug te horen. Samen Barneveld, samen wonen , werken en zorgen. Blijkbaar is dat ook in zijn hoofd ergens blijven haken. Er is veel saamhorigheid in onze gemeente tussen mensen. dat is bijzonder waardevol. Zou het ook daar aan liggen dat hij en zijn vrouw zich inmiddels echt op hun plek voelen bij ons?  

Maandag 1 Januari 2007

Veel heil en zegen! 

Een dag om vooruit te kijken in dit nieuwe jaar. In het nieuws 's avonds zag ik een demonstratie die in Parijs was gehouden tegen het nieuwe jaar. Grappig! Sommige mensen hoeven niet zo nodig. Ik kijk juist uit naar nieuwe belevenissen en heb beslist zin in het nieuwe jaar.  Genoeg plannen en waarschijnlijk weer te weinig tijd om ze allemaal uit te voeren. Er moet dus ook geschrapt worden in activiteiten om alles te doen wat ik graag wil.

Het klimaat en alles wat daarmee samen hangt houdt mij bezig. De ontwikkelingen in de gemeente Barneveld met de bouw van veel nieuwe woningen. De kabinetsformatie- zal Nederland weer een wat socialer en vriendelijker gezicht vertonen? Zal de ChristenUnie ook mede vorm mogen geven aan deze komende jaren? Dit zijn zo een paar zaken die niet (direct) op het persoonlijke vlak liggen. Onze weblog is nu ruim een jaar in de lucht en we hopen dat dit ook zo zal blijven gaan in 2007. Meestal is er genoeg om over te schrijven. 

Vanavond is er de gemeentelijke receptie in kasteel De Schaffelaar. Onze burgemeester is voornemens om een goede traditie in ere te herstellen. Hij gaat een nieuwjaarstoespraak houden. Dat vind ik heel goed van hem! Daarna komen we ook als ChristenUnie bij elkaar voor een receptie. 

Zondag 31 december 2006- Oudejaarsdag

Om eerlijk te zijn houd ik er niet zo van als oudejaarsdag op een zondag valt. 'Dat wil niet'. Het moet een dag zijn als een soort zaterdag. Dat voelt veel natuurlijker.

Oudejaarsdag is een dag om achterom te kijken. Als gezin zijn we dankbaar voor heel veel dingen in ons leven. We hebben dit als gezin ieder voor zich maar eens hardop benoemd. Dat wat vanzelfsprekend lijkt is helemaal niet zo gewoon. Dat je gezond bent, een huis hebt, eten en drinken, in een land woont waar vrijheid en vrede heerst enz. Het is goed om God te danken voor al die geschenken.

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 1 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.