Aantal keer gelezen3

Barneveld Vandaag: 'Boetes betalen boa's niet'

Langstraatvrijdag 26 januari 2007 18:54

BARNEVELD - Er is geen relatie tussen het aanstellen van bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) en de opbrengst van de parkeerboetes. Dat stelde burgemeester Jos Houben deze week in de gemeenteraad ter geruststelling van de fracties van VVD en ChristenUnie.

Beide fracties waren eerder deze maand gevallen over een passage in het gemeentelijk Veiligheidsplan, waarin gesproken wordt van 'baten' die uit het aanstellen van boa's voortvloeien. "U wekt de suggestie, dat ze zichzelf uit de parkeerbonnen moeten terugbetalen", stelde Jan-Willem van den Born van de VVD. De liberalen overwogen zelfs een amendement in te dienen, want ze willen de boa' inzetten voor toezicht bij scholen, bij de recreatieplas en dergelijke.

Te lang
"Dat auto's die bij scholen verkeerd parkeren iets met veiligheid te maken hebben kan ik me voorstellen, maar auto's die te lang bij Albert Heijn staan beslist niet." Bovendien zullen de boa's volgens van den Born ook minder hoeven te controleren als het achteraf betalen voor parkeerplaatsen wordt ingevoerd. "Boa's moeten geen 'bua's' - bonnen uitschrijvende ambtenaren - worden", stelde Heimen Schuring van de ChristenUnie. Het uitschrijven van parkeerboetes moet volgens Schuring "geen hoofdtaak" van de bijzondere opsporings-ambtenaren worden.

Parkeerwachten
Burgemeester Houben herinnerde eraan, dat de boa's in 1995 als parkeerwachten begonnen zijn, zonder dat er opbrengsten tegenover stonden als ze een boete uitschreven. "Die parkeerwachten hebben zich ontwikkeld tot boa's, maar er is dus geen sprake van dekking vanuit de parkeerboetes.

Zichtbaarheid

Wel gaan we er vanuit, dat de zichtbaarheid van controlerende ambtenaren leidt tot een beter betaalgedrag. Het risico om gezien te worden neemt toe."  Het is dus volgens Houben "geen doelstelling, maar een indirect effect. We hebben ook niet gekwantificeerd hoeveel dat effect zou zijn." Van den Born antwoordde "blij te zijn met dit duidelijke verhaal. Ons amendendement is hiermee overbodig".

Zie ook: Veiligheid, dat doe je samen!, de bijdrage van Heimen Schuring in het debat over het integrale veiligheidsbeleid

Bron: Barneveld Vandaag, 26 januari 2007

« Terug

Reacties op 'Barneveld Vandaag: 'Boetes betalen boa's niet''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.