Aantal keer gelezen1

BK: ‘Jeugdloket kan eerder open’ Wethouder onderzoekt mogelijkheden

Leen Verweij 800woensdag 24 januari 2007 16:20

BARNEVELD - Wethouder Leen Verweij onderschrijft de noodzaak om snel een jeugdloket te openen. Het loket moet een centrale ‘voordeur’ zijn waar ouders en jongeren met hun eerste hulpvraag terecht kunnen voor een direct antwoord of doorverwijzing. De kans bestaat dat het loket nog dit jaar open gaat. Dat is eerder dan gepland.

Met name Pro’98, Burger Initiatief, ChristenUnie en het CDA hamerden er dinsdag tijdens de raadsvergadering op dat het plan een jeugdloket te openen, in de nota Jeugdbeleid 2007-2010 te ver naar achteren is geschoven. Het loket, dat moet uitgroeien tot een Centrum voor Jeugd en Gezin, staat nu voor 2009 op de rol.

,,Ik ben hartelijk voorstander van zo’n centrum’’, reageerde Verweij op de verzoeken vanuit de raad. ,,Ik zoek middelen en prioriteiten. In de nota had het prioriteit, maar daar is in de behandeling van de begroting in gesnoeid. Ik zal mijn best doen te kijken of het mogelijk is om al dit jaar met een eerste invulling van dat loket te komen. Ik onderzoek of ik nog voor of direct na de zomer een apart raadsvoorstel kan voorleggen. Dat is niet om vertragend te werken, maar ik heb nu onvoldoende afwegingspunten om tot concrete, allesomvattende afspraken te komen.’’

Met de betrokken instanties zijn volgens Verweij ‘efficiëncy-voordelen’ te halen wat betreft de exploitatie van zo’n loket en daar wil de wethouder stevig over onderhandelen. ,,Want: hebben zij er ook geld voor over?’’

Bron: Barneveldse krant 24-01-07

Het jeugdloket - en later het Centrum voor Jeugd en Gezin - moet een alternatief vormen voor het begin deze maand gesloten Bureau Jeugdzorg in Barneveld. In het nog te vormen centrum gaan diverse jeugdzorgorganisaties samenwerken.

De SGP drong erop aan dat meer samenwerking wordt gezocht met de kerken in Barneveld. ,,Daar is een bloeiend jeugdwerk. We missen een overlegvorm. Het doet hen best pijn dat ze niet genoemd zijn in de nota. Treed in overleg met de kerken. Kies voor een integrale benadering en neem daarom zelf het inititatief’’, adviseerde De Knegt de wethouder.

Ed Blankenstijn van de ChristenUnie steunde De Knegt. ,,Ook wij vinden dat dit onderbelicht blijft in de nota. Er is behoefte aan afstemming op bepaalde terreinen met de gemeente. Er zou een platform moeten komen, waarin jeugdwerkers periodiek kunnen overleggen met de gemeente. Als de gemeente de regierol beter uitwerkt, wordt het alleen nog maar beter.’’ Verweij vindt dat de kerken tot op heden weinig van zich hebben laten horen en pleitte ervoor dat zij zelf het initiatief nemen als ze behoefte aan overleg hebben. Zelf gaf hij aan een platform wel te zien zitten.

« Terug

Reacties op 'BK: ‘Jeugdloket kan eerder open’ Wethouder onderzoekt mogelijkheden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.