Aantal keer gelezen6

WisselBlog week 13 - Heimen Schuring

maandag 27 maart 2006 00:00

Zaterdag 1 april – gesprek informateur
Vanwege mijn nachtelijke escapades van gisteren, was het een kort nachtje. Om half negen werden we verwacht bij de informateur. Het was opnieuw een goed gesprek. We zijn uitgebreid ingegaan op de manier waarop de financiën de komende jaren moeten worden gedaan. Er komt nogal wat op ons af de komende jaren:
  • Scholenbouw voor het nieuwe VMBO (Groen van Prinsterer en Huygens), Witsius en een aantal basisscholen.
  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er komt wel geld mee vanuit Den Haag, maar hoe gaat zich dat op Barneveld s niveau vertalen?
  • Achterstallig onderhoud bij sportaccommodaties
  • Grote projecten als het Centrumplan Barneveld, maar ook Centrumplan Voorthuizen, en de diverse grote woningbouwprojecten
  • En ga zo nog maar even door...
De insteek van de ChristenUnie is: ‘zuinig zijn’. Daarmee zeggen we niet dat er nu geld over de balk gegooid wordt, maar dat we (politiek en gemeentehuis) kritisch moeten zijn bij elke uitgave die we willen doen. Daarnaast verwachten we veel van de PPS voor scholenbouw, waarbij natuurlijk eerst een goed onderzoek moet aantonen wat exact de voordelen (en nadelen) zijn. Ook het subsidiebeleid moet, wat ons betreft, kritisch doorgelicht worden.

Deze en andere zaken hebben we besproken met de informateur. Ook kwamen we op de mogelijke combinaties voor het college. Niet om nu al te formeren - dat is de taak van de formateur - maar om mogelijke blokkades nu al boven water te krijgen. Het is niet handig om u op deze plek en op dit moment uit de doeken te doen welke combinatie onze voorkeur heeft. Wel kan ik herhalen dat we geen elke combinatie uitsluiten, dat we natuurlijk zelf ook mee willen doen en dat we vinden dat er een breed gedragen college moet komen, gesteund door minimaal vier partijen.

Aanstaande donderdag krijgen de vertegenwoordigers van alle partijen de bevindingen van de informateur te horen. Ik ben benieuwd!


Vrijdag 31 maart – een latertje
Het is vanavond laat geworden. Half twee was ik thuis. Niet omdat ik de nieuwe sluitingstijden wilde testen, die tegen de zin van de ChristenUnie zijn verruimd tot 2 uur. Nee, ik ben wezen kijken bij de sloppenwijk bij de Goede Herderkerk. Een initiatief van de tienerclubs, die in het kader van de HGJB-projectweek ‘Blik op stuk’ zelf laten zien en willen voelen hoe het is om te wonen in een sloppenwijk. Het diaconale project gaat dit jaar over de sloppenwijken in Manilla, de hoofdstad van de Fillipijnen. Een goed initiatief! Ik hoop dat de actie zowel veel bewustzijn als veel geld oplevert. Dat is dan dubbele winst!

Eerder die avond sprak ik op een verjaardag een op Barneveld georiënteerde Lunteraan. Hij had mij bij een eerdere gelegenheid verteld dat hij vond dat de ChristenUnie de landbouw wat onderbelicht liet. Nu spraken we elkaar weer en hij gaf aan dat hij vond dat wij echt goed bezig zijn in de landbouw. We hebben met Jaap van den Top, onze nummer zes die nu fractieondersteuner blijft, natuurlijk ook heel veel kennis over de boerensector in huis gekregen. Fijn dat dat herkend wordt!


Donderdag 30 maart – fractie
Vanavond weer fractie, normaal gesproken hebben we dat op maandag. Ik was afgelopen maandag jarig (heb ik niet eens verteld in mijn weblog van die dag, ik begin het te ontkennen: weer een jaartje dichter bij de veertig…) en dat was reden genoeg om de fractievergadering te verzetten.

Naast onder andere het bijpraten over de informatieronde en het definitief maken van de indeling in de commissies ook weer een hele lijst met uitnodigingen. Congres over fietsroutes, open dag van de Permar, Amalia-beurs, overzicht van bijeenkomsten Poultry-center en ga zo nog maar even door. We willen als fractie overal ons gezicht laten zien, men neemt de moeite ons uit te nodigen, dan nemen wij de moeite om te komen. Bovendien zijn de bijeenkomsten een mooie gelegenheid om deze en gene nog eens te spreken.

Een verzoek aan de organisatoren van dit soort bijeenkomsten: svp niet overdag. De meeste raadsleden (waaronder ikzelf) hebben ook nog een gewone baan en dan kun je je niet altijd overdag vrijmaken.


Woensdag 29 maart - Trouwdag
Vandaag is het de grote dag voor mijn jongere broer en zijn aanstaande. Vandaag gaan ze trouwen. Groot feest natuurlijk! Weken van voorbereiding zorgen ervoor dat we vandaag een prachtige dag gaan beleven. Hopelijk blijft het droog, want alle voorbereidingen ten spijt, het weer laat zich niet regelen.

Voordat we op pad gaan richting Rotterdam, nog even overleg met Tjitske over de beantwoording van de vragen van de informateur. Vanavond gaan ze de deur uit, vanmiddag doen we nog een afstemrondje in de fractie.


Dinsdag 28 maart – collegevorming
De voorpagina van de Barneveldse Krant staat bol van nieuws over collegevorming in plaatsen om ons heen. In Scherpenzeel is men eruit en ook in Ede is witte rook te zien. Respectievelijk een CDA/VVD/ChristenUnie- en een CDA/PvdA/ChristenUnie/VVD-college gaan daar binnenkort aan het werk. Leuk voor onze collega ChristenUnie-bestuurders dat ze daar aan de slag mogen! Het landelijke beeld is dat de ChristenUnie op veel plekken aan de bak komt (zie daarvoor de barometer op onze landelijke site). Het zou toch prachtig zijn als we ook in Barneveld aan de slag mogen!

Vandaag hebben we het schema voor de tweede gespreksronde van de informateur gekregen. Zaterdagochtend om 8:30 gaan Tjitske en ik weer naar Van den Berg. We gaan dan praten over een lijstje vragen die we gisteren ontvangen hebben. Een van de onderwerpen is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hoe zouden wij concreet vorm geven aan onder andere de WMO? De WMO was een van de drie speerpunten tijdens onze campagne en ook begin 2005 hebben we al aandacht gevraagd voor dit onderwerp Bij de beantwoording van deze vraag zullen we verwijzen naar of citeren uit het actieplan dat wij onlangs over de WMO hebben gepresenteerd. De WMO, Barneveld verdient een zorgvuldige invoering!


Maandag 27 maart – nieuwe website

Ik hoef het u al niet meer te vertellen, u hebt het zelf al gezien: onze nieuwe website is vanaf vandaag live! Nog makkelijker te onderhouden, maar belangrijker: nog gebruikersvriendelijker en nog meer mogelijkheden! Het was toch nog een heel werk om over te gaan en als u heel diep in de archieven zoekt, zult u her en der nog een linkje tegenkomen die verwijst naar de oude site. Niet erg, want die is tot 1 juni nog gewoon in de lucht.

Nieuws van het informatiefront. We hebben een lijst met vragen van de informateur gehad, die we uiterlijk woensdagavond ingevuld moeten terugsturen. Liefst zo beknopt mogelijk. Nou, dat gaat lukken. In een vorige ronde moesten we een matrix over diverse onderwerpen invullen en daarna een lijst met onopgeefbare zaken. In beide gevallen waren we het meest beknopt. Je hoeft geen ellenlange teksten in te leveren om duidelijk te zijn. Beknopt houdt het lekker duidelijk! En daar houden we van, bij de ChristenUnie!


Zondag 26 maart – Alpha cursussen een succes!
Ik lees in de Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond, een stukje over de Alpha-cursus. Volgens een onderzoek worden door de Alpha-cursus maar weinig buitenkerkelijken bereikt, maar eenderde van de deelnemers komt van buiten de kerk. De Alpha-cursus is niet zo’n succes, is de conclusie van de onderzoeker. Pfft, hoezo geen succes? Ik vind het geweldig dat eenderde van de duizenden Alpha-cursisten in Nederland uit buitenkerkelijke hoek komt. Een prachtige manier om mensen te vertellen over de Bijbel en de Heere Jezus. ‘How to lie with statistics?’ Het is maar wat je weinig vindt…

Heimen Schuring
 

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 13 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.