Aantal keer gelezen62

WisselBlog week 12 - Tjitske Kuiper

maandag 20 maart 2006 23:01

Zaterdag 25 maart - anti-zwerfvuildag
Vandaag is de anti-zwerfvuildag. Als ChristenUnie zetten wij ons al jaren in om beleid hiervoor te maken en we steken daarbij zelf ook eenmaal per jaar de handen uit de mouwen. Hierbij spreken we veel mensen. Het valt op.

Eerlijk gezegd heb ik er even geen zin in vandaag. Na alle campagne-zaterdagen ben ik het zat om de straat op te moeten..
Maar volhouden levert ook in deze resultaat op. De bestrijding van zwerfvuil staat na al die jaren echt op de agenda. Of de aanpak zal helpen; ik hoop het maar. Het weggooien van vuil op straat is een weerspiegeling van de egoïstische mentaliteit bij velen. Je niet verantwoordelijk voelen voor een ander. Alleen maar uit zijn op je eigen gemak. Onverschilligheid en het weten dat je toch geen boete krijgt voor dit soort zaken in Nederland.
Een mentaliteit als deze zit inmiddels diep in onze maatschappij. Wij als ChristenUnie veranderen dat ook niet zomaar even. Wat wij wel kunnen doen is flinke boetes bepleiten voor het gedrag dat samenhangt met deze mentaliteit. Dat verandert niet de mentaliteit maar helpt wel om de openbare ruimte schoon te houden.

Onze jaarlijkse 'handen -uit -de-mouwen' zaterdag is nodig om het probleem op de agenda te krijgen en te houden.
En dat is gewoon volhouden (ook als je een keer geen zin hebt zoals vandaag)!


Vrijdag 24 maart - introductiedag nieuwe raad
Vandaag is er een introductieprogramma voor de nieuwe raad. Dit is een goede start van een periode van vier jaar. Op deze manier worden allerlei zaken onder de aandacht gebracht van de nieuwelingen en is het tevens soms een opfrismoment voor de 'oudjes'. De griffier, de beleids- en procescoördinator, de directeur bedrijfsvoering en de communicatieadviseur zullen toelichten hoe allerlei processen werken op het gebied van financiën en organisatie. Ondertussen is er gelegenheid voor wandelgangpraatjes die ook heel interessant zijn vaak. Vanmiddag gaan we dan met een bus door de gemeente om 'actuele, historische en markante zaken' toegelicht te krijgen zo vermeldt de agenda, toegelicht door de gemeentesecretaris. Zou iedereen de markthal al kennen? En gaan we ook langs Vink en Bosch Beton? Of wordt het een gezapig rondje langs historische panden en dorpshuizen? (niet dat ik dat geen goede zaken vind) Ik ben erg nieuwsgierig welke selectie gekozen is..


Donderdag 23 maart - tweede ontmoeting informateur

Vanavond heb ik samen met Heimen Schuring een afspraak bij de informateur Van den Berg. De beste man heeft zich grondig in de omstandigheden van de gemeente verdiept en is ook behoorlijk op de hoogte van de verschillen tussen partijprogramma's. Dit is noodzakelijk om dit proces goed te doorlopen. Ik kan niet verder vertellen hierover, want de besprekingen vinden bewust plaats achter gesloten deuren. Op die manier krijgt de informateur, net als bij een landelijke informatieronde, zoveel mogelijk informatie te horen die hij kan benutten.

Woensdag 22 maart
Na de zomer gaat er dan eindelijk een verbetering voor Voorthuizen plaats vinden.  Gisteravond was er een bijeenkomst in Edda Huzid waar de plannen toegelicht werden.

Er komt een rotonde op de Punt, een verbetering van het busstation en fietsenstalling en ook aan de twee centrale pleinen wordt gewerkt. De Hoofdstraat-aanpassing  moet echter nog wachten tot 2012. Dat is nog zes jaar! Het vergt dus toch nog veel geduld van de inwoners van Voorthuizen. De snelheid kan pas naar 30 km/uur als de rondweg er ligt. Maar de verwachting van het bureau Royal Haskoning is dat de afname van de verkeersintensiteit 60% is.

Ik ben blij dat er al zoveel gaat gebeuren nu. Het wordt zichtbaar dat het gemeentebestuur tot aktie over gaat. Daar heeft Plaatselijk Belang dan ook heel wat inzet voor gepleegd. De enorme inzet van Martin Schuit mag hier wel eens vermeld worden!


Dinsdag 21 maart -
Lente!
Onze burgemeester is ook aan de blog. Leuk! Het is een moderne manier om contact te maken met de inwoners. De gemeente gaat ook steeds meer service via de website verlenen. Ik juich dat toe.

Ook gaat hij op huisbezoek naar allerlei 'soorten' mensen. Uit  deze houding maak ik op dat hij heel bewust het contact zoekt met iedereen. Of zou hij verwachten dat op termijn ook de burgemeester gekozen moet gaan worden? Dan moet hij ook campagne voeren. Een beetje goodwill kan dan geen kwaad inderdaad. Het sluit in ieder geval goed aan bij de inhoud van zijn interview in de weekendbijlage. Je moet als burgemeester echt geïnteresseerd zijn in mensen. Dat moeten raadsleden trouwens ook zijn. Geen afstandelijkheid, maar betrokkenheid!

 
Maandag 20 maart
Een mooie introductie van Heimen in de Barneveldse Krant. Ik ben ook benieuwd naar de nieuwelingen van de andere partijen.

Vanavond hadden we als fractievoorzitters de eerste ontmoeting met de informateur Van den Berg. Sympathieke man. Komt heel zorgvuldig over. Dat is in dit stadium belangrijk. We hebben met elkaar vastgesteld hoe de opdracht precies zou moeten luiden die hem als informateur gevraagd wordt. Alle fracties waren vertegenwoordigd.

Op de terugweg Heimen even bijgepraat en vandaag met de rest van de fractie per mail contact gehouden. Zo ook met onze kandidaat wethouder.

 
Zondag 19 maart
In de kerk kon de gemeente vandaag de hartelijke broeder- en zustergroeten ontvangen uit Wit-Rusland.  Mijn echtgenoot heeft  in Kiev (Oekraïne) een week lang les mogen geven aan studenten uit Oekraïne en Wit-Rusland. Een mooie gelegenheid om hen ook persoonlijk te spreken over de politieke situatie in Wit-Rusland. Hij kreeg een brief mee voor onze kerkelijke gemeente (e-mail verkeer wordt gelezen). Op deze manier is de band tussen ons en dit zendingsgebied weer verstevigd. De omstandigheden in dit oostelijke deel van Europa zijn bijzonder zwaar.

We volgen het nieuws over het verloop van de verkiezingen nu met extra belangstelling. Terecht probeert de oppositie in Wit-Rusland het voorbeeld van Georgië en Oekraïne te volgen. Als verkiezingen een farce zijn is het opzetten van demonstraties onvermijdelijk. Alles beter dan geweld.

Verder veel foto's bekeken en lekker bijgepraat. De dag was te kort.

Tjitske Kuiper

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: t.kuiperdehaan@chello.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 12 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.