Aantal keer gelezen7

Wisselblog week 11 - Heimen Schuring

dinsdag 14 maart 2006 22:59

Zaterdag 19 maart – Achterstand bij invoering WMO?
Vandaag staat in het teken van de voorbereidingen op de bruiloft van mijn broertje. Mijn broertje (die bijna een kop groter is dan ik) trouwt op 29 maart en ik mag ceremoniemeester spelen. We gaan richting Apeldoorn, om daar met de Schurinkies de vrolijke noot voor tijdens het diner te verzinnen.
 
's Avonds lees ik de Barneveldse Krant nog eens goed door. Mijn oog valt op het interview met Coby Zondag, de gemeentelijke projectleider voor de WMO. Zij neemt in het interview duidelijk de stelling in dat Barneveld niet achterloopt bij de voorbereidingen op de komst van de WMO. Ik wil niet via een weblog in discussie met een ambtenaar, maar ik weet wel dat de diverse zorgaanbieders en ook de cliënten van de zorg daar anders over denken. Dat bleek nog eens duidelijk tijdens de presentatie van ons actieplan, op 13 februari in Voorthuizen. Het geluid dat daar klonk, was dat de wet 1 januari aanstaande ingaat en dat de politiek nog maar bar weinig gedaan heeft (behalve de ChristenUnie dan; wij hebben op 10 maart 2005 al aandacht gevraagd voor de WMO).

 
Vrijdag 18 maart – Photoshoot
Vanmorgen ben ik door Jan Pit van de Barneveldse Krant op de foto gezet. Maandag komt namelijk een introductie-interview in de Barneveldse Krant, ijs en weder dienende natuurlijk (wel een gepast gezegde tijdens deze koude dagen…).
 
’s Middags zat de tekst van het interview in de mailbox. Felix de Fijter heeft er een mooi stukje van gemaakt, hoe Apeldoorner Schuring in Barneveld terecht kwam. U leest het allemaal in de krant van maandag.
 
Verder de nodige mailtjes vanuit het gemeentehuis. E-mail, maar ook mail via de gewone post. Of ik pseudo-werknemer wil worden of niet? Tja, uhm, weet u het? Ik heb nu ook een mail-adres via de gemeente, u kunt me mailen via H.Schuring@barneveld.nl. Handig hoor, die mail-routing, alle mails die u naar dit adres stuurt, verschijnen automatisch in mijn eigen vertrouwde mailbox.

Donderdag 16 maart – Beëdiging
Een memorabele dag: vandaag ben ik als raadslid beëdigd. Omdat ik voor het eerst geïnstalleerd wordt (er zijn er bij die dit voor de 10e keer meemaken….), zijn Alma, mijn vader en mijn schoonvader ook mee geweest. De oma’s hebben op de kids gepast en konden daarna eens rustig ‘onder ons’ bijpraten.

We zijn op tijd van huis gegaan en dat bleek geen verkeerde keuze. De publieke tribune stroomde al snel vol en veel belangstellenden moesten staan.

Alhoewel ik die avond niet zoveel hoefde te doen, vond ik het toch wel spannend. Nu wordt alles echt.

Ik vond het fijn dat veel, zeer veel raadsleden voor de eed hebben gekozen, ook door raadsleden van niet-expliciet christelijke partijen werd de eed gebruikt. Voor mij schept dat een band.

Na de installatie werd, op verzoek van de SGP, door de partijen een reactie gegeven op de verkiezingsuitslag en werden eerste gedachten over de collegevorming uitgesproken. Logischerwijs liet niet iedereen het achterste van zijn tong zien, behalve Willem van Essen, die had het college al klaar en gaf daar op de voor hem typerende manier een toelichting op.

De ChristenUnie wil een college dat door ten minste vier partijen wordt gesteund. Pas dan kun je met brede steun de grote projecten afmaken en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning goed invoeren, om maar eens twee hete hangijzers te noemen. De ChristenUnie wil meeregeren, ook hierover zijn we duidelijk geweest. Vanuit de collegebanken kunnen we beter onze idealen realiseren dan vanuit de oppositie. En wij zijn ervan overtuigd dat onze Schriftgebonden idealen goed zijn voor Barneveld
(klik hier voor de volledige tekst over de collegevorming).

Woensdag 15 maart – Nieuwe website
Ik ga vanavond maar eens de handleiding van de nieuwe website doorlezen. We gaan namelijk onze oude en vertrouwde website-indeling verlaten. De landelijke site is al over (kijk maar op: www.christenunie.nl), wij hebben gewacht met de overstap tot na de verkiezingen. We vonden het namelijk niet zo'n goed idee om midden in de campagne ook nog eens veel tijd te moeten besteden aan de conversie van de website. Om maar te zwijgen over het risico dat tijdens de campagne de site plat zou gaan...

De vele foto’s moeten in een nieuw formaat worden gezet en de nieuwsberichten moeten stuk voor stuk gecontroleerd worden. Dat kan wel even tijd kosten. Dus als u voorlopig geen nieuwe lay-out ziet op deze site, dan weet u waardoor het komt….


Dinsdag 14 maart – Oude raad
Vanavond is de oude raad voor het laatst bijeen gekomen. De geloofsbrieven van de leden van de nieuwe raad moesten onderzocht worden en er was ruimschoots gelegenheid voor afscheid van de afzwaaiende raadsleden.

Wat zijn geloofsbrieven nu precies? Klinkt best indrukwekkend, maar het valt eigenlijk best mee. Ik heb vorige week vrijdag mijn geloofsbrieven ingeleverd: een verklaring dat ik instem met mijn benoeming en een verklaring over openbare functies. That’s it. De gemeente voegt daar nog een uitdraai uit de Gemeentelijke Basisadministratie bij en dat is dan het setje dat onderzocht moet worden.

Prima hoor, dat alles in goede orde verloopt en dat voldaan wordt aan de eisen uit de gemeentewet. Stel je voor dat we iemand met verstrengelde belangen in de raad krijgen. Maar die term geloofsbrieven…

Maandag 13 maart – Eerste fractie in nieuwe samenstelling
Deze week staat in het teken van oud en nieuw. Morgenavond komt de oude raad voor de laatste keer bijeen om de geloofsbrieven van alle leden van de nieuwe raad te beoordelen. Donderdag wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Vanavond starten we ons fractieoverleg onder leiding van de oude fractievoorzitter, die na de opening en de vaststelling van de agenda voorstelt Tjitske tot nieuwe fractievoorzitter te benoemen. Tjitske wordt (uiteraard) unaniem gekozen en zij dankt Frits voor zijn leiding en inzet. Frits heeft met rust en respect voor iedereen leiding gegeven aan de fractie. Ook zijn overzicht en zijn beschouwende bijdragen wil ik niet ongenoemd laten.

De fractie kiest mij vervolgens tot vice-fractievoorzitter. Best spannend, nieuw in de raad en ook direct de plaatsvervangend fractievoorzitter. Gelukkig zijn er in de persoon van Henk en Frits twee oud-fractievoorzitters in ons midden. In voorkomende gevallen sta ik er dus zeker niet alleen voor!

Er volgt een scala aan belangrijke en minder belangrijke onderwerpen die je kunt verwachten tijdens een eerste fractieoverleg. Wat is onze insteek tijdens de collegevorming? Wie gaat in welke commissies? Wie beheert de fractiepot? En ga zo maar door. Het werd dus weer eens laat, die avond.


Zondag 12 maart – Op beroep
Heerlijk, een dag rust! Na de kerk vrienden op de koffie. Lekker bijpraten. Bij de kerk veel aanspraak over afgelopen dinsdag. ´Gefeliciteerd!´ wordt me vaak toegeroepen. Ik feliciteer dan terug, het is per slot van rekening voor iedere Barnevelder goed dat de ChristenUnie gegroeid is!

´s Middags maakt de gemeente kennis met ds. P.J. Visser uit Den Haag. Hij preekt ´op beroep´, zoals dat heet. Wij kennen hem al, toen we in Rijswijk woonden, gingen we naar de Bethlehemkerk in Den Haag, de gemeente waar de dominee sinds 1998 staat. Juist omdat we hem kennen, hopen we dat hij het beroep aanneemt, alhoewel we ook weten hoe belangrijk het is dat een stadsgemeente als de Bethlehemkerkgemeente een dominee heeft.
Bij het handen-geven bleek dat de dominee ons nog kent. Bijzonder knap, na zeven jaar!


Heimen Schuring


Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: heimen.schuring@solcon.nl

« Terug

Reacties op 'Wisselblog week 11 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.