Aantal keer gelezen7

WisselBlog week 10 - Tjitske Kuiper

maandag 06 maart 2006 22:58

Zaterdag 11 maart
Ooit iets gelezen van Theodore Dalrymple? Ik lees momenteel zijn essay  'Leven aan de onderkant - Het systeem dat de onderklasse in stand houdt'. De schrijver is arts en psychiater. Hij werkt in een gevangenis en een ziekenhuis in een achterstandswijk van een grote Engelse stad. Hij fulmineert tegen o.a. het goedpraten van de criminaliteit door die voor te stellen als een onontkoombaar gevolg van armoede of discriminatie. Ook het verdacht maken van prestatiedrang in het onderwijs, heeft ermee te maken. 'Aan de onderkant van de samenleving heeft dit geleid tot een slachtoffercultuur, die verhindert dat mensen hun lot in eigen handen nemen , met alle kwalijke gevolgen van dien'.
Interessant boek! Zeker tegen de achtergrond van terrorisme/ (vermeende en echte) discriminatie etc. 
 
Vrijdag 10 maart
Bij de post zat een envelop van 'enzovoort', het Geldersch emancipatiebureau, zwaar gesubsidieerd met provinciegeld.
Geachte meneer Kuiper, zo werd ik als kersverse lijsttrekker aangesproken. Het betrof een mailing aan alle lijsttrekkers om aandacht te vragen voor een belangwekkend thema.  Blijkbaar hebben ze op dit bureau eventjes niet zo goed opgelet...
 
Er wordt veel gesproken, gedacht, gebeld en gemaild over de komende college-combinatie-mogelijkheden.
Hoe het ook gaat uitpakken; we moeten het met vier wethouders zien te rooien. We hebben steeds gepleit de afgelopen jaren dat er ook intern in het gemeentehuis bezuinigd moet worden. Tot voor kort heb ik nooit een signaal opgevangen dat het college overwerkt dreigt te raken (alhoewel ik ervan overtuigd ben dat sommige personen heel hard werken). Dan kan het niet zo zijn dat nu na de verkiezingen opeens een vijfde wethouder (fte) nodig blijkt te zijn. Laten we allemaal maar zuinig doen en hard werken. Daar is niets mis mee.  
 
Donderdag 9 maart
Als oude raad hebben we een dagje-uit met elkaar. Op stap naar de gemeente Helmond. Hier hebben we in de raadzaal van het stadhuis vriendelijk het succesverhaal aangehoord van burgemeester Jacobs. Hoe Helmond ooit een artikel 12 gemeente was met veel problemen. En hoe na onder andere het platgooien van zo'n 600 (goedkope) woningen en het aanleggen van een superluxe wijk Helmond 'zolangzamerhand weer helemaal op de kaart staat'.
Interessant. Maar om deze informatie goed te kunnen beoordelen, leg ik er altijd ook graag het sociale verhaal naast. Vragen als: wat is er gebeurd met de bevolking van die 600 woningen? Hoe hoog zijn de woonkosten voor de inwoners? Wat doet zo'n monotone wijk met de kinderen die hier naar school gaan en opgroeien met alleen maar 'soortgenoten' uit dezelfde sociale klasse? Weten zij later wel dat er ook nog andere gezinnen bestaan? etc etc,
 
Later op de dag nog de bierbrouwerij Bavaria bekeken. En het produkt gekeurd natuurlijk. Indrukwekkend om te zien (en te  horen!) hoe meer dan 70.000 flesjes per uur worden gevuld.
Samen de dag afgesloten met een diner, waarbij het er heel gezellig aan toe ging. Daar ben je als raadsleden na een verkiezingscampagne wel even aan toe. Leuke speeches!
 
 
Woensdag 8 maart - Biddag
Bijkomen van de mooie verkiezingsuitslag. Een zetel erbij! Ook is het automatisme CDA-SGP doorbroken. Er is in ieder geval een derde partij nodig om een meerderheid te krijgen voor raadsvoorstellen. Dat is heel gezond voor deze gemeente.
Gisteravond hebben we de uitslag samen gevierd als ChristenUnie-leden. Mijn oudste zoon presteerde het daar om vlak na het beeïndigen van mijn speech door de zaal te roepen "mam, gaan we vanaf nu weer elke dag warm eten?" De schurk. Hij woont niet eens meer thuis..
 
Vanmorgen allerlei mailtjes en telefoontjes om te feliciteren. Zelfs een van Dick van Rheenen die hij gisteravond even na elven verstuurd had. Dat vond ik toch groots! Ik mag hem wel. Hij zal wel een paar baaldagen nodig hebben . De lezers van deze weblog moeten hem ook maar een meelevende mail sturen.(oproep)
 
Verder heb ik nagedacht over wat opties mbt wethouders. Cruciaal zal zijn of het toekomstige college een brede (vier partijen) of een smallere (drie partijen) als opposite tegenover zich wil zien. Ik raad  aan voor het laatste te kiezen. Het worden sowieso geen eenvoudige opgaven waar het komende college voor komt te staan. Dan kun je maar beter breed optrekken met vier partijen die een wethouder leveren. En dus een smallere oppositie.
  
 
Dinsdag 7 maart
De verkiezingsdag waar we lang naar hebben uitgezien en naar toe gewerkt. Ik mag een stembureau bemensen aan de Lijsterstraat in Barneveld. Tussendoor kunnen we als leden van het stembureau (4 personen) om de beurt even een pauze inlassen. In deze pauze kan ik even tijd vinden voor mijn weblog en een krant inkijken. Op de NOSsite gelezen dat de opkomst in de Randstad laag is. In onze omgeving is dat gelukkig meestal heel anders.
Ook moest ik nog even langs de basisschool voor mijn jongste kind. Opvallend is dat mensen spontaan mij aanschieten en vertellen dat ze op mij stemmen. Maar dat zal iedereen wel hebben in z'n eigen sociale omgeving, dus dat zegt allemaal niets.
Over een paar uur zullen we meer weten....
 
Maandag 6 maart
Terwijl Heimen Schuring vanavond de stem vertolkt namens de ChristenUnie in Villa 29 wordt er ondertussen vergaderd over de tijd en insteek van ons na de verkiezingen. Coalitieakkoord, collegeprogramma, raadsagenda, voorjaarsnota, kaderstelling etc. Ik heb mij vandaag weer door de nodige taaie stof heengewerkt om goed beslagen ten ijs te komen.
Verder hebben de voorbereidingen voor het stembureau waar ik morgen ben nog wat tijd opgeeist.
De krant bracht het nieuws van afgelopen zaterdag. Een leuk sfeerverslag.
 
Ik ben bijzonder benieuwd naar de dag van morgen (die begint trouwens al vroeg ...). Zou de macht weer helemaal komen te liggen bij het CDA en de SGP of is de bevolking nu echt toe aan een ander smaakje?
Straks moet ik echt die sigaar nog oproken.. (dat zou pas adembenemend worden....)
 
Zondag 5 maart
Doordat ik een ziek kind had, heb ik weer eens kunnen kijken naar Hour of Power. Met veel plezier overigens!
Het schijnt dat er een kwart miljoen kijkers zijn in Nederland.
 
s'Middags in de kerkelijke gemeente spraken veel mensen mij aan over de naderende verkiezingen en was het toch ook vandaag weer een dag met politieke onderwerpen.
Het is wel heel fijn om zoveel (positieve) respons te krijgen en te weten dat zoveel mensen meeleven.
Ik heb nog wat jongeren opgeroepen om naar Villa 29 te gaan maandagavond. Veel (stemgerechtigde) jongeren zijn door de week echter buiten Barneveld ivm studie. Ik ben benieuwd hoeveel belangstelling er zal zijn.
 
Tjitske Kuiper

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur mij dan een mail via: t.kuiperdehaan@chello.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 10 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.