Aantal keer gelezen1

WisselBlog week 9 - Heimen Schuring

dinsdag 27 februari 2007 20:49

Zaterdag 3 maart – Campagne
Vandaag hebben we als locale ChristenUnie (net als vorige week) campagne gevoerd voor de statenverkiezingen die over vier dagen gehouden worden. Het was koud en het waaide erg hard, echt campagne-weer dus… (klik hier voor een fotoverslag)

Ik heb veel mensen gesproken die ChristenUnie gaan stemmen, Ook veel mensen die positief zijn over de regeringsdeelname van de ChristenUnie. Mijn boodschap aan de mensen die blij zijn met dit kabinet was: stem dan ook over vier dagen op de ChristenUnie, ook in de senaat moet het kabinet op een meerderheid kunnen rekenen!

Na twee uur werd ik afgelost en kon ik thuis weer op temperatuur komen. Op de terugweg kwam ik de collega’s van het CDA tegen. Ook zij doen hun best om ons kabinet in de eerste kamer een meerderheid te geven. Dat doel delen we dus. Voor de provinciale staten zijn we natuurlijk gewoon elkaars concurrent, zij gaan voor een zo’n groot mogelijke CDA-fractie en wij voor een grote ChristenUnie-fractie.

Eenmaal thuis zie ik in het Journaal dat de campagne voor de statenverkiezingen niet op gang komen. Een vermoeide Bos zegt dat het campagnevoeren erbij hoort als je politicus bent. Tja, da’s ook een motief om op campagne te gaan… Balkenende doet Bunschoten aan, het veel-gefilmde bolwerk van de ChristenUnie. Ik vraag me af of het effect heeft. We zullen het volgende week woensdag zien.

Als afsluiting van deze weblog nog een keer de oproep: Ga woensdag 7 maart stemmen. En stem lijst 7, stem ChristenUnie!


Vrijdag 2 maart – Appelboom
Vandaag heb ik een stukje geschreven voor ons ledenblad Komma’. De deadline is ook vandaag en zoals het meestal bij gaat, komt het aan op het laatste moment. Ik vertel de leden dat we als gemeente bezig zijn met de (economische) toekomst. De strategische visie die we dit jaar gaan formuleren gaat over de periode tot 2025. Een hele tijd. Bij leven en welzijn ben ik in 2025 drieënvijftig en is onze oudste achtentwintig. Een generatie verder dus. Hoe zal het dan zijn? Zal Barneveld stedelijk gebied geworden zijn, of blijven we dorps?

Zover in de toekomst kijken is nodig voor belangrijke keuzes die je vandaag maakt. Als christen voel ik wel iets dubbels: we kijken uit naar de wederkomst van Christus en tegelijkertijd plannen we de komende decennia vol. Ik ben blij dat Maarten Luther heeft gezegd dat hij vandaag gewoon een appelboom zou planten, zelfs als hij wist dat Jezus morgen terug zou komen.

Zo moeten we leven: doen wat nodig is, maar wel in de hoop en de verwachting dat Jezus spoedig terugkomt!


Donderdag 1 maart – Regeringsverklaring: Sámen Nederland!
Ik heb met veel interesse gekeken naar het debat rond de regeringsverklaring op deze eerste dag van de lente (volgens onze meteorologen dan, volgens mijn eigen waarneming is de herfst al weken geleden overgegaan in de lente en slaan we dit jaar de winter een keertje over – ik hoop dat het geen klimatologische trend is, daar wordt in de wetenschap verschillend over gedacht).

Wat is het heerlijk niet van de journaals en NOVA afhankelijk te zijn, maar dat via www.politiek24.nl en via de livestream van www.tweedekamer.nl de debatten integraal te volgen zijn. Ik zie hoe Rutte naar Wilders opschuift in het debat over dubbele paspoorten. Op zich kan ik me best voorstellen dat dit een punt van discussie is, maar doe dat dan niet over individuele gevallen. Overigens begrijp ik dat het toestaan van volksvertegenwoordigers met een dubbel paspoort bedoeld was om integratie te bevorderen en dat er dus welbewust voor gekozen is.

Grappig om te zien hoe Balkenende de koers van dit kabinet in lijn probeert te brengen met vorige kabinetten. De hervormingen van de vorige kabinetten waren echt nodig, nu is het tijd voor het versterken van samenhang. Het is politici eigen om – niet in de laatste plaats voor zichzelf – een consistente lijn te bedenken tussen oud en nieuw beleid, ook al wijkt het oude beleid sterk af van het nieuwe beleid.

Hoe het ook zij: ik ben blij met het nieuwe beleid: aandacht voor samenhang in de samenleving, aandacht voor jeugd en gezin. Sámen Nederland!


Woensdag 28 februari – Burger Initiatief
Vanavond was er raadsvergadering. Op zich ging het allemaal best snel, het was ook geen drukke agenda. Om half tien waren we klaar met de reguliere agendapunten. Toen kwam het vuurwerk van de avond: de motie-Vink van Burger Initiatief.

Het is allemaal nogal vreemd begonnen. Burger Initiatief heeft de raadsleden op 19 februari een heel verhaal gemaild over het feit dat Vink een deel van zijn activiteiten naar Duitsland gaat verplaatsen. Op zich is dat natuurlijk best reden om vragen te stellen, dat heeft de VVD bijvoorbeeld ook gedaan: netjes schriftelijke vragen ‘ex artikel 37 van het reglement van orde’, zo hoort dat. Maar Burger Initiatief gaat verder: de hele wereld wordt er bijgehaald; de wethoudercrisis van 2005, Veller, De Burgt, Bos Beton, kortom zo’n beetje elk onderwerp wat je kunt verzinnen. Burger Initiatief wil de onderste steen boven en wil direct een onderzoekscommissie. Daags na de brief wordt een en ander door BI breed uitgemeten in de krant.

Het gekke komt op 27 februari: Burger Initiatief wil de motie een maand uitstellen, zodat de rest van de raad er goed over na kan denken. Dit bericht maakt het allemaal extra bont. Dat je grote woorden gebruikt en het college overal zwart van maakt, dat is al helemaal niet netjes (al komt dat vaker voor, een andere kleine partij in de raad heeft daar ook een handje van…), maar dat je vervolgens doodleuk de motie een maand uitstelt, dat breekt alle records.

Nou, dat heeft Burger Initiatief geweten: de brief van BI werd door de raad op de agenda gezet en de fractievoorzitters lieten geen spaan heel van de werkwijze van BI. Het ging er best hard aan toe. Ik had het af en toe te doen met Ab van der Kamp. Opvallend was dat de mannelijke fractievoorzitters keihard waren tegen BI en dat de vrouwelijke fractievoorzitters (Monique en Tjitske) weliswaar ook erg kritisch en ook verbolgen waren, maar BI de kans gaven als nieuwe fractie deze grote beginnersfout te erkennen.

Ik was wel blij met die handschoen van Monique en Tjitske. Jammer dat BI hem niet oppakte. Het had hen gesierd.


Dinsdag 27 februari – De rondweg
Vanavond is er een verkiezingavond in Voorthuizen over de veelbesproken rondweg. De Statenverkiezing komt er aan en dat is natuurlijk een goed moment om de provinciale politici te vragen naar hun opvatting over de rondweg.

Barneveld Vandaag had op maandag al een belrondje gemaakt en meldde dat de oostelijke variant nog lang niet zeker is. De door ons begeerde variant is een stuk duurder dan het beschikbare budget en dat extra geld moet wel ergens vandaan komen. Ik vind het dan ook niet gek dat de provinciale politici een slag om de arm houden.

Laat onverlet dat wij als Barneveld collectief voor de Oostelijke variant zijn. Die is in veel opzichten de beste optie, dat geld mag niet de belemmering zijn!

Wat mij ergert is een bericht in de Barneveldse Krant van vandaag, waarin een provincie-ambtenaar (!) op persoonlijke titel een oude variant uit de prullenbak vist en een gloedvol betoog houdt dat die Westelijke rondweg toch echt beter is. Ten eerste vind ik het onwaarschijnlijk dom dat een ambtenaar zich publiekelijk uitlaat over deze zaak. Als hij echt vindt dat dit een betere variant is, moet ie zijn politieke bazen daarvan overtuigen en niet de publiciteit zoeken. Ten tweede wordt ik er erg moe van als mensen steeds weer terugkomen op besluiten. De westelijke variant is afgevallen en daarmee basta. Er wordt al veel te lang gekletst over de rondweg, begint zo’n man weer over de westelijke variant. Heel irritant dus.


Maandag 26 februari – Alcohol
Vanavond hebben we als fractie weer vergaderd. Woensdag is het raadsvergadering en dat moet natuurlijk goed voorbereid worden. Door het uitstellen van de detailhandelsstructuurvisie is de raadsagenda niet echt heel zwaar. Toch vergaderen we van half acht tot kwart voor elf. Tja, je zet een stel politici bij elkaar en het wordt vanzelf laat…

Alhoewel het ketenbeleid niet op de raadsagenda van deze week staat, ben ik er toch nog mee bezig en hebben we er als fractie ook over gesproken. Laat ik voorop stellen dat het ketenbeleid erg nodig is om ervoor te zorgen dat keten brandveilig worden en dat de illegale bouwsels worden tegengegaan. Ook hoop ik dat het ketenbeleid effect heeft op overmatig alcoholmisbruik door de keetbezoekers. Ik denk echter niet dat het ketenbeleid de alcoholproblemen in onze gemeente gaat oplossen. Er schijnt behoorlijk veel gedronken te worden binnen onze gemeentegrenzen (overigens niet alleen in de keten hoor!!). Te veel. En dat baart mij zorgen.

Ik denk dat wij als maatschappij samen aan het werk moeten gaan met alcoholmatiging. Nederland is koploper als het gaat om alcoholgebruik. Een twijfelachtige eer. Als Barneveld op z´n beurt een slechte plek inneemt in de Nederlandse ranglijst, wordt de eer nog twijfelachtiger. Dat alcoholprobleem kan de gemeente niet alleen oplossen, daar moet iedereen aan meehelpen. De drinkers zelf, hun ouders, hun omgeving en ook de kerken. Samen moeten we ervoor zorgen dat er minder gedronken wordt. Een goed ketenbeleid, dat goed gehandhaafd wordt, kan daar goed bij helpen, maar is zeker niet de gehele oplossing!!


Zondag 25 februari – feest!!
Vandaag vieren we de verjaardag van Stefan. Hij was vorige week jarig, maar toen waren we op vakantie. Nu dus nog eens uitbundig zijn achtste verjaardag gevierd. Op de verjaardag ging het natuurlijk ook over de landelijke politiek en het nieuwe kabinet. Het is natuurlijk prachtig dat de ChristenUnie meedoet als regeringspartij. In het regeerakkoord is het ChristenUnie–geluid ook duidelijk te horen. Aandacht voor jeugd en gezin, voor de sociaal zwakkeren en ook pas op de plaats voor medisch/ethische kwesties.

Al met al veel om dankbaar voor te zijn. In dat verband is het fijn om te merken dat ook in de kerk meegeleefd wordt met dit kabinet en dat er voorbede wordt gedaan voor de christen–politici. Dat doet goed!

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar h.schuring@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 9 - Heimen Schuring'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.