Aantal keer gelezen3

WisselBlog week 26 - Tjitske Kuiper

maandag 26 juni 2006 11:44

Zaterdag 1 juli - flexibele(r) ambtenaren?

In de bijlage 'Opinie en Debat' van NRC Handelsblad van dit weekend een interessant artikel over het vastlopen van politieke veranderingen in de ambtelijke molens. Eén van de stellingen luidt dat als politici zaken willen veranderen dit om flexibele ambtenaren vraagt. Hiervoor zou ook nodig zijn om een deel van de begroting vrij te spelen in de aanloop naar de verkiezingen. Dit geeft echt keuzemogelijkheden voor nieuwe wethouders/ ministers.

De hele krant is verder  uiteraard aangewend voor verslaggeving van en commentaar op de politieke hectiek van de afgelopen week in Den Haag.  

Vrijdag 30 juni - einde kabinet Balkenende II

Tussen de bedrijven door 's middags de debatten en schorsingen kunnen volgen met een half oog en half oor. Het werd toch wel erg spannend. 's Avonds waren we uitgenodigd voor een feest van een collega van Roel. Terwijl we in 'Sea Palace' in Amsterdam waren ontvingen we een telefonisch bericht rechtstreeks vanaf de publieke tribune in Den Haag.  Onze oudste zoon bleek daar met een aantal mede-studenten vanuit Rotterdam naar toe te zijn gereisd om deze historische gebeurtenissen life te volgen. Eén minuut na de val van het kabinet waren we daardoor al op de hoogte. Het was hét gespreksonderwerp die avond uiteraard.

Donderdag 29 juni -taxivervoer

Het kabinet is in crisisberaad bijeen. Mijn voorspelling van gisteravond is dus (nog) niet uitgekomen. Blijf het nieuws volgen zou ik zeggen.

Op mijn deurmat lag vanmorgen een brief van een mevrouw uit onze gemeente. Zij en haar man hebben ervaren dat het soms onmogelijk is om taxi-vervoer naar het ziekenhuis te krijgen in de nachtelijke uren. Ze hebben dit geprobeerd bij verschillende plaatselijke taxi-bedrijven en ook bij de regio-taxi in Ede. En dat terwijl haar man urenlang hartritme-stoornissen had. De huisartsenpost en de ambulancedienst vonden vervoer per ambulance niet direct noodzakelijk en adviseerden een rustige autorit naar het ziekenhuis. Bij afwezigheid van 'eigen' kinderen in de nabije omgeving waren deze oudere mensen aangewezen op een taxidienst. Omdat dit absoluut niet lukte (de taxi's waren allen bezet - horecavervoer wellicht?) waren ze uiteindelijk genoodzaakt om een buurman uit z'n bed te bellen.

Met dit verhaal kwamen ze naar mij toe en de vraag of ik iets kan doen aan deze situatie. Haar man heeft vaker urenlange hartritme-stoornissen en dit willen ze liever niet nog een keer meemaken.

Daar ga ik vandaag eens goed over nadenken dus. Ze waren overigens erg blij dat de huisartsenpost naar Barneveld komt. Met dank aan de werkgroep en burgemeester Houben !

Woensdag 28 juni - val van het kabinet

Vanmorgen hebben Heimen Schuring en ik een nuttig gesprek gevoerd in een kantoortje van een plaatselijke supermarkt- zelfstandige samen met een aantal van z'n collega's.  Zinvolle onderwerpen genoeg  zoals de detailhandelsstructuurvisie (dit woord heb ik niet verzonnen), de problemen met uitbreiden en/of vestigen in nieuwbouwwijken, de mogelijke komst van een Jumbo die voorzienend zou moeten zijn voor 50.000 inwoners. En hoe dit zich tot elkaar verhoudt...

Op dit moment (21.12 uur) is er een spoeddebat in de Tweede Kamer over de zaak Verdonk/ Hirsi Ali. Ik doe een voorspelling dat dit kabinet gaat vallen. Dit wordt onhoudbaar voor het kabinet.

Als u het goed vindt ga ik nu weer verder kijken.

Dinsdag 27 juni

Vanavond is door het college meegedeeld dat de Wet Voorkeursrecht Gemeenten van toepassing wordt verklaard op een heel aantal gebieden in onze gemeente die eventueel moeten gaan dienen als toekomstige woonwijken of bedrijventerreinen. De provincie verlangt van ons dat we 'zoekzones' vastleggen als raad. Ongeveer de helft hiervan kan dan daadwerkelijk benut worden voor bestemmingsplannen zodat er woningen of bedrijven kunnen komen.

Zo'n 110 (!) grondeigenaren zullen vandaag per aangetekende post een brief thuis krijgen en dit nieuws moeten gaan verwerken. Er is door de raad nog voorgesteld om dit zoveel mogelijk telefonisch te doen, maar dat is (natuurlijk) bij zo'n groot aantal mensen niet haalbaar.

Zoiets is heel ingrijpend voor betrokkenen, ook al gaat het 'slechts' om mogelijke ontwikkelingen in de verre of nabije toekomst. Het zet de toekomstplannen van betrokken grondeigenaren natuurlijk in een totaal ander perspectief.

Maandag 26 Juni

Vanavond hebben we de laatste fractievergadering van dit seizoen. Als raadsleden hebben zijn we echt toe aan vakantie. Vooral de behandeling van de kadernota vorige week met aansluitend nog een vergadering  's avonds van de commissie bestuur 'hakt er in'.

Plaatselijk Belang Voorthuizen blijft aktief en zet zich in om een fietspad bij Zeumeren te behouden. Wij voelen daar ook wel voor en achter de schermen wordt al voorgesteld om dit voorstel 'aan te houden' als dat kan vanwege de Recreatie Gemeenschap Veluwe.

Zondag 25 juni - wateroverlast
Hozen en dweilen op zondagavond. De afvoer van het water van het platte dak van onze aanbouw ging niet snel genoeg. Gevolg was dat het water langs de muur sijpelde.  Al snel stroomde het water over de plavuizen tot onder de eettafel. Aktie dus.

Echtgenoot en zoon het dakje op tijdens onweer en stromende regen. We hadden ons de avond iets anders voorgesteld... De vijver was ook al snel overstroomd en de tuin blank. Kikkers hupten over het gazon. Leuk gezicht. (gelukkig 'doen' we niet aan koikarpers etc)  Dit keer had het KNMI terecht gewaarschuwd in ieder geval.

Ik hoop dat onze gemeentelijke platte daken, waar we onlangs verontrustende berichten over hoorden, het allemaal gehouden heben. 

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur een mail naar t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 26 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.