Aantal keer gelezen17

College: geen parkeerterrein voor vrachtauto's

truckwoensdag 21 juni 2006 09:26

De ChristenUnie heeft enkele weken geleden vragen gesteld over het parkeren van vrachtauto's binnen de bebouwde kom. Vrachtwagenchauffeurs kunnen hun (vaak gevulde) vrachtwagen ook niet zomaar onbewaakt buiten de bebouwde kom parkeren. De ChristenUnie heeft daarom het college gevraagd over een praktische oplossing na te denken. Het college geeft in een reactie aan dat het juist parkeren een verantwoordelijkheid is van de transportonderneming en zegt geen parkeerterrein voor vrachtwagen toe.

Onderstaand de reactie van het college.


Geachte mevrouw Kuiper,

Op 27 mei 2006 heeft uw fractie schriftelijke vragen gesteld, op grond van artikel 37 van het Reglement van orde van de gemeenteraad, over het parkeren van vrachtauto's binnen de bebouwde kom. Graag beantwoorden wij deze vragen als volgt:

Vraag 1: Is het mogelijk dat u als college van B en W samen met de transportonder-nemers die daar belangstelling voor hebben om de tafel gaaT zitten om een oplossing te zoeken?

Antwoord : Vanuit de wijkplatforms is aangegeven, dat het parkeren van vrachtauto's binnen de bebouwde kom gedurende de avond- en nachtelijke uren in een aantal ge-vallen als hinderlijk wordt ervaren. In goed overleg met de politie en met de wijkplat-forms is er door de toezichthouders een inventarisatie in de woonwijken gehouden, waarbij alle (in totaal 18) vrachtauto's in beeld zijn gebracht. Deze bedrijven zijn aan-geschreven met het verzoek hun vrachtauto op een andere plek te parkeren. Een tweetal bedrijven heeft hierop gereageerd. Met deze bedrijven worden op dit moment gesprekken gevoerd en wordt samen met hen naar een goede oplossing gezocht. De andere bedrijven hebben zelf een andere plek voor hun vrachtauto gevonden. Daar-naast hebben wij eind juni 2006 een gesprek met de ondernemersvereniging Kootwij-kerbroek om samen met hen een structurele oplossing te zoeken voor het parkeren van vrachtauto's in deze kern.

Vraag 2: Wilt u tot die tijd terughoudend zijn met verbaliserend optreden?

Antwoord : Wij hopen dat het niet nodig is om verbaliserend op te treden. Het beleid van de gemeente is er op gericht om in gesprek te komen met de betreffende vrachtautochauffeurs en de bedrijven om zo gezamenlijk een oplossing te vinden. Wel is het zo, dat de politie repressief optreedt bij klachten van bewoners.

Vraag 3: Bent u bereid om na te gaan of de gemeente Barneveld een specifiek daartoe ingericht of bestemd terrein tegen betaling beschikbaar kan stellen aan de transportondernemingen, als hiervoor belangstelling blijkt te bestaan?

Antwoord: Het beleid van de gemeente is erop gericht dat ondernemingen zelf voor parkeergelegenheid voor hun vrachtauto's dienen te zorgen. Daarnaast wordt op daar-toe aangewezen gebieden (industrieterreinen) de mogelijkheid geboden vrachtauto's te parkeren en worden in sommige gevallen tijdelijke ontheffingen verleend aan bedrijven, die hierom verzoeken. Een voorbeeld hiervan is het parkeerterrein van zwembad De Heuvelrand in Voorthuizen, waar een bedrijf zijn vrachtauto's mag parkeren met een tijdelijke ontheffing.
Daarnaast is er een aanvraag voor een tijdelijke ontheffing in Barneveld in behandeling.
Zoals aangegeven, wordt er in Kootwijkerbroek met de ondernemersvereniging gesproken over een structurele oplossing voor het parkeren van vrachtauto's. Van de andere kernen is er op dit moment nog geen vraag naar een dergelijke voorziening gekomen.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders,


D. Bakhuizen    J.A.M.L. Houben
secretaris         burgemeester

« Terug

Reacties op 'College: geen parkeerterrein voor vrachtauto's'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.