Aantal keer gelezen

Wethouder Verweij: ik zal met enthousiasme inhoud geven aan mijn portefeuille!

Leen Verweij3maandag 01 mei 2006 19:08

Tijdens de extra raadvergadering op 27 april hebben de kandidaat-wethouders zich voorgesteld aan de raad. De kandidaat van de ChristenUnie, Leen Verweij, stelde zich ook voor. Op ontspannen wijze gaf hij aan waarom hij een goede kandidaat was voor het wethouders-ambt. Leen Verweij is die avond met 28 stemmen voor en 1 blanco stem gekozen tot wethouder.

Onderstaand de bijdrage van de kandidaat-wethouder.

Geachte voorzitter, leden van de raad,

Het is voor mij een bijzondere gewaarwording hier nu voor u te staan. Een paar uur geleden liep ik nog als wethouder in het voor mij zo vertrouwde gemeentehuis van Veenendaal rond. En het officiële afscheid daar heeft nog niet eens plaatsgevonden.
Voor u is het waarschijnlijk minder onwennig. Wethouder De Kruijf schreef –als ik me niet vergis- voor Barneveld echt geschiedenis als eerste wethouder van buiten.
Of je nu uit de raad voortkomt als wethouder of je komt van buiten, in beide gevallen zul je door je inzet, betrokkenheid bij de burgers en in goede samenwerking met de gemeenteraad vertrouwen moeten verdienen en je waar moeten maken.

Door mijn politieke en bestuurlijke ervaring, de laatste vier jaar als wethouder van de gemeente Veenendaal, en mijn persoonlijke capaciteiten vertrouw ik erop dat ik tot tevredenheid en in dienst van uw raad aan het welzijn van Barneveld mag meebouwen.

Bij de totstandkoming van het op 25 april 2006 door de vier coalitiepartijen ondertekende coalitieakkoord 2006-2010 ben ik tot mijn vreugde betrokken geweest. Daardoor heb ik een aantal van u al in functie als raadslid zien operen. En hebben sommigen mij ook al van wat dichterbij bezig gezien. De raadsvergadering van afgelopen dinsdag was het meest recente moment om u in het belang van de gemeente Barneveld (wethouder Verweij versprak zich en zei in plaats van ‘Barneveld’ ‘Veenendaal’. Hij gaf hierop de volgende reactie: "Dit is in de fractie ook al gebeurd. Daar is afgesproken dat ik bij elke keer dat ik Barneveld durf te verwarren met Veenendaal ik moet trakteren. Dat ga ik dus met u ook maar afspreken. Ook al wil ik het voorlopig beperken tot de periode van een jaar, want ik weet mijn wethouderswedde nog niet en weet niet of ik dat trakteren langdurig financieel kan volhouden") in actie te zien. Voor mij waren het goede eerste ervaringen.
De portefeuille die mij, in wederzijds overleg, is ten deel gevallen zal ik met enthousiasme inhoud geven.

Over een paar onderdelen van mijn portefeuille wil ik graag iets zeggen:

- Onderwijs
Er moet veel gebeuren als het gaat over de huisvesting van onderwijsinstellingen. Graag wil ik dat daarbij vanuit een integrale aanpak wordt gewerkt en dat er gestreefd wordt om ook naar de langere termijn te kijken. In vier jaar tijd kan niet alles zijn opgelost maar moeten er wel vele stappen voorwaarts zijn gezet. De betrokkenheid van de raad in het stellen van de kaders zie ik met belangstelling tegemoet. Zelf zal ik me actief inzetten om intensief contact op te bouwen met het onderwijsveld zelf. En niet alleen met hen, trouwens.

- Armoedebestrijding
Dit blijft onze inzet vragen. Een welvarende gemeente die voorbij zou gaan aan de mensen die het te krap hebben is het niet waard welvarend te zijn. En om in te spelen op wat vanuit Pro98 werd gezegd: we hopen wel dat Barneveld sociaal blijft!
Blij was ik om vandaag in de krant te kezen dat de Tweede Kamer naar aanleiding van onderzoek in Rotterdam extra financiële aandacht wil voor de armsten, mogelijk in de vorm van categorale bijstand. Ik wil deze ontwikkelingen nauwgezet volgen en er bij u op terugkomen zodra daar aanleiding voor is.

- Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Nu al is er veel goeds maar toch zal er veel moeten veranderen. Ik ben blij met de gefaseerde aanpak zoals in het akkoord vermeld. Het betrekken van de bevolking, instellingen, enz vraagt veel tijd, maar levert ook veel op, is mijn verwachting. Ook op dit terrein vertrouw ik op een betrokken raad.

Tenslotte voorzitter, leden van de raad, wil ik me toegankelijk en open opstellen voor iedereen. Een wethouder moet er voor alle burgers, voor de hele raad zijn. Ik ben meer een bruggenbouwer dan een concurrent.

Met plezier zal ik me ook buiten het gemeentehuis begeven. Daar gebeurt het tenslotte, daar hoor je wat er leeft en ook zie je wat er groeit (jacobskruiskruid bijvoorbeeld).

Kijkend naar de publieke tribune (ook afgelopen dinsdag) heeft de Barneveldse gemeenteraad over publieke belangstelling niet te klagen. Dat is een compliment aan u allen (en misschien ook wel een klein beetje aan het echte eigen dagblad in de gemeente). Wie er ook zitten, Veenendalers zullen er nauwelijks bij zijn; daar vindt deze avond namelijk ook de verkiezing en installatie van het nieuwe college plaats. Kun je nagaan hoeveel beide gemeenten op elkaar lijken.

Graag spreek ik de hoop en het vertrouwen uit dat ik op een constructieve en productieve wijze zal functioneren in de gemeente Barneveld. Ik hoop en bid dat de Here God mij daarbij zal ondersteunen, bemoedigen en zegenen.

dankuwel!

« Terug

Reacties op 'Wethouder Verweij: ik zal met enthousiasme inhoud geven aan mijn portefeuille!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.