Aantal keer gelezen4

WisselBlog week 18 - Tjitske Kuiper

maandag 01 mei 2006 09:31

Zaterdag 6 mei - Zeumeren
De zon lokte ons vandaag naar strand Zeumeren. Het was er redelijk druk, maar niet storend. Het was jaren geleden dat ik hier geweest was op een zomerdag. In de loop van de zomer vind ik het water vaak veel te vies.
Nu was het heerlijk schoon.Ik heb ook niet veel meeuwen gezien, die vanaf de strotplaats de recreatieplas nogal vervuilden in het verleden. De speeltoestellen zijn goed onderhouden, zo ook het terrein. Als je met de fiets komt is het helemaal gratis. Wat een geweldige voorziening binnen de grenzen van onze gemeente.


Vrijdag 5 mei - bevrijdingsdag
Met interesse volg ik de bewegingen in en rondom de PvdA en de VVD. In beide partijen is de vraag hoeveel invloed niet-leden hebben ten opzichte van leden.

Bij de PvdA reageert Marcel van Dam op de plannen van Wouter Bos over de AOW. Van Dam blijkt echter helemaal geen lid (meer) te zijn van de PvdA. Terwijl hij eigenlijk spreekt als prominente partijman. Hij is politiek handig en noemt zijn niet-lidmaatschap een ‘pauze’.
In feite wil hij de invloed behorend bij een partijlidmaatschap. Maar het is een gegeven dat hij dat niet is, ook al voorzie je dat van een handig etiket (pauze). Is het dan wel juist om je bekendheid als voormalig-lid te gebruiken als was je lid? Het zou hem sieren om gewoon vanuit een lidmaatschap kritiek te leveren op de plannen van een nieuwe lijsttrekker. Het is mij persoonlijk een beetje gemakkelijk om als outsider zo te handelen.
Overigens staat dit los van mijn inhoudelijke mening over de voorstellen van Bos.

Binnen de VVD wordt de vraag actueel in hoeverre ook niet-leden moeten kunnen aangeven wie de nieuwe lijsttrekker moet worden. Een soort licht lidmaatschap zou daarvoor voldoende kunnen zijn. Men geeft in zekere zin een belangrijk stuk invloed ‘weg’aan mensen die de partij niet echt zijn toegedaan. Wie weet wordt een dergelijke verkiezing wel aangegrepen om een slechtere kandidaat van de VVD te stemmen om daarmee de kans op bv een uiteindelijke verkiezing van een tegenkandidaat van een andere partij groter te maken.

Persoonlijk ben ik van mening dat het de voorkeur verdient om lid te zijn van de politieke partij van je keuze en dan vanuit dit lidmaatschap in volle rechten je invloed moet aanwenden. Dat is het meest zuiver.




Donderdag 4 mei - dodenherdenking

Vanavond ben ik naar de dodenherdenking bij de gemeentelijke begraafplaats geweest in ons dorp. Er waren opvallend veel mensen. Jong en oud. Het is goed om gezamenlijk stil te staan bij de velen die gevochten hebben voor onze vrede en vrijheid. Vrede en vrijheid is duur betaald. We staan daar dan met zoveel mensen in een uitbundige lenteavond. Dood en leven, dicht bij elkaar... Ook de Turkse gemeenschap legde een krans en er waren veel Turkse kinderen. Sommige lazen gedichten voor. Mooi en goed! Een goed moment, ook voor de veteranen.

Woensdag 3 mei - rode kruis
Iedere woensdagavond geeft de bloedbank donoren de gelegenheid om in verpleeghuis Norschoten een halve liter bloed te geven.  Voor mij was dit een mooie avond om dat, sinds ongeveer een jaar, weer eens te doen. Het is gelijk voor jezelf ook een check hoe het erbij staat met je ijzergehalte en je bloeddruk.

Onze gemeente heeft veel donoren en de ziekenhuizen uit de verre omgeving maken gebruik van deze bloedprodukten (zo heet dat nu eenmaal). Binnen een week wordt alles gebruikt wat hier iedere week opgehaald wordt. Het blijft een vreemd idee en tegelijk ook heel mooi dat jouw bloed gebruikt kan worden om anderen te helpen. Hier geldt zeker dat geven betere dan ontvangen is!

Bij deze bloedafnames zijn er altijd verscheidene vrijwilligers van het rode kruis aanwezig. Ze verzorgen alles uitstekend. Vrijwilligers die hun werk in grote trouw doen en vaak al jarenlang. Voor mij een mooie gelegenheid om iemand van hen te spreken over hun 'nieuwe' stek, het hulpverleningscentrum.  Ze oefenen regelmatig samen met de andere hulpverleners, die ze nu dus vaker tegenkomen in dit grotere gebouw. Zo gebruiken ze leslokalen en kantine gezamenlijk. Dat heeft een meerwaarde op de langere termijn.


Dinsdag 2 mei - hondenveld

Deze week hebben we twee dagen een 'lassiehond' te gast van vrienden. Dat betekent fietsen met een rennende hond naast je, op weg naar het Schaffelaarsebos om daar het beest een beetje de ruimte en beleving te gunnen waar het behoefte aan heeft. Als niet-hondenbezitter heb ik mij vandaag wat meer verdiept in (afwezigheid van) voorzieningen voor zulke viervoeters. Waar laat je zo'n beest uit vlak bij huis zonder dat iemand er last van heeft? Ik voel niets voor een schepje en een zakje (daarom zou ik ook geen hond willen in een dorp/stad). Je maakt wel gelijk contact met andere bezitters van blaffende viervoeters. Je hond doet de aanval of de verdediging en ziedaar het contact met baas/bazin is al gelegd. Ook daarom zou ik geen (permanente) hond willen. Een dagje is leuk en de hond was erg lief en braaf. De riem was wel geknapt, maar de Welkoop is tegenover het bos dus dat probleem was snel verholpen. 

Vanavond nog even een politiek getint gesprekje bij iemand thuis, waar ik niets over kan/mag zeggen op dit moment. Misschien later.


Maandag 1 mei - politieke time-out

Wat een verademing om even rust te hebben van het politieke toneel. Voor mijn gevoel is dat een half jaar geleden. Tijd om 'gewoon' de vitrage eens te wassen en te kijken of ik nog kan ramen zemen. En om samen met mijn jongste dochter de hangmatten in de Intratuin eens uit te proberen.

De Barneveldse Krant maakt uitgebreid melding van de festiviteiten op Koninginnedag in de dorpen rondom Barneveld. Ik begrijp dat het met name de jochies uit Zwartebroek en/of Terschuur waren die op brommers door de buurt knetterden. Ik krijg bijna zin om mee te doen met het normen- en waardendebat... 


Zondag 30 april - Soul Survivor
Een week lang is er een groot festival op Strand Nulde bij Harderwijk. Soul Survivor is flink bekend bij christen-jongeren. Onze oudste kinderen gaan er ook heen , samen met vrienden. Gisteravond heb ik alvast onze oudste even gebracht. Ik hoop voor hem dat hij mooie dagen mag beleven en dat zijn soul opgewarmd mag worden. De wind van over het randmeer zal dat in ieder geval niet doen. Maar met twee slaapzakken en een deken moet het uit te houden zijn. Ik wacht liever met kamperen tot het wat warmer is!

Wilt u reageren? Van harte welkom! Stuur dan een email via t.kuiper@barneveld.nl

« Terug

Reacties op 'WisselBlog week 18 - Tjitske Kuiper'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.