WisselBlog week 38 - Tjitske Kuiper

maandag 17 september 2007 09:00

Zaterdag 22 september 2007

Het derde vrouwencongres vond vandaag plaats. Er is goede interesse voor het onderwerp 'macht en invloed' gemeten aan het aantal deelnemers. Ruim honderd. Hillie v.d. Streek heeft als gastspreker de hoofdlezing verzorgd. De discussie n.a.v. Hillie's lezing bracht een duidelijk punt naar voren, nl dat de ChristenUnie een zeer vrouwvriendelijke partij is, waar mannen graag opschikken voor ons en beslist gunnend zijn. Dit was ook al uit een eerder onderzoek naar voren gekomen. Maar dit beeld werd bevestigd door de inbreng van de vrouwen vandaag. De rest van de middag bestond uit twee rondes van workshops.

Het is voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was op het vrouwencongres, want er was mij gevraagd om dagvoorzitter te zijn. Dat betekende uiteraard ook een aandachtige voorbereiding. Tot nu toe heb ik de behoefte eraan nooit zo gevoeld bij mijzelf en kwam het gewoon niet op mijn eigen prioriteitenlijst voor. Ik zie vandaag dat het wel duidelijk in een behoefte voorziet bij veel andere vrouwen. Ook verschillende donkergekleurde vrouwen uit de grote steden van ons land. Leuke gesprekken met hen na afloop in Humphry's, waar we de dag afsloten met een maaltijd.

Vrijdag 21 september 2007

Een oefencentrum voor hulpdiensten op het voormalige mobilisatiecomplex is zo gek nog niet. In ieder geval biedt dit voor de hulpdiensten uit onze eigen regio een prachtige mogelijkheid dicht bij huis. Dat scheelt een hoop reistijd. Een mooie invulling van het terrein. En die rondweg; ik geloof er niets van dat we nog kans maken op een oostelijke variant.

Vanavond ontdekte ik dat rechts van - ik meen dat het de Vitterweg heet- een flink stuk voormalig landbouwgebied is ingericht als 'nieuwe natuur'. Er lopen een paar aardige voetpaden door deze natuur en je komt achter een paar boerderijen uit. Vandaar kun je weer op een stukje weg komen dat aan het begin staat aangeduid als doodlopend. Dit gebied valt onder gemeente Ede.  Men is blijkbaar aktief bezig met een soort klompenpaden zoals die steeds vaker gebruikt worden. Ik vind dit wel een goede ontwikkeling, want vanuit de nieuwe wijken Veller willen mensen ook graag genieten van de nauur en een ommetje. In het gebied tussen Barneveld Zuid en Lunteren is nog veel te verbeteren op dit punt. Er zijn veel doodlopende stukken weg (niet aantrekkelijk) en hele stukken bossige percelen zijn niet openbaar toegankelijk.  Fijn dat er meer en meer oog komt voor recreatie vlak om de hoek. Dank, collega's in Ede!

Donderdag 20 september 2007

Minister-president Balkenende en zijn kabinet lijken stevig in het zadel te zitten. Met de nodige flair gaf J.P de aftrap vanmorgen. Hij doet dat best goed vind ik. De dag leek in een ontspannen sfeer te beginnen. Zou dit tekenend zijn voor de nieuwe fase die is aangebroken met dit kabinet? Ik hoop dat de optimistische geluiden en aannames bewaarheid worden door de werkelijkheid. De financiele crisis van de VS  bijvoorbeeld kan nog grote gevolgen te zien geven. Daar wordt in de kabinetsplannen geen rekening mee gehouden (dat kan ook niet zo eenvoudig). En de gevolgen van klimaatverandering zijn ook niet allemaal meetbaar. etc  De bewustwording van het feit dat we maar een heel klein landje zijn en maar geringe macht en invloed hebben wordt niet altijd zo beleefd lijkt wel. Niet alles is maakbaar. De mens wikt, God beschikt....

Woensdag 19 september 2007

Terwijl de algemene beschouwingen van start gaan worden ook in ons huis de begrotingsstukken van het kabinet bezorgd. Een doos met een gewicht van over de 15 kilo. Blij dat we dat niet zelf hoefden mee te sjouwen in de trein. Gedurende twee dagen worden de debatten rechtstreeks uitgezonden op tv. Ik probeer tussen de bedrijven door het een en ander op te vangen. Kijk er met belangstelling naar. Ook Arie Slob is voor het eerst in aktie. Hij doet dit prima. Complimenten Arie! Alleen een beetje jammer van de nogal forse tijdoverschreiding die hem op een 'berisping' van de kamervoorzitter kwam te staan. Volgende keer beter, de inhoud was heel goed en daar gaat het in de eerste plaats om. Rest is 'maar' procedure. 

A.s vrijdag verwachten wij de lokale begrotingsstukken. Die zijn gelukkig een stuk minder van omvang, maar de cijfers in deze rapporten zijn voor onze inwoners ook zeer relevant.

In Trouw vandaag een mooi afscheidsinterview met Prof Egbert Schuurman. Er komt nu een einde aan zijn hoogleraarschap aan de universiteit van Wageningen. Hij blijft als senator  voor de ChristenUnie in de eerste kamer aktief. Een getalenteerde man die zich altijd breed heeft ingezet. Zijn college's werden destijds in Delft en tot nu toe in Wageningen breed gewaardeerd. Morgen houdt hij zijn afscheidscollege en is er een receptie en een maaltijd voor genodigden. Dat mogen we van nabij mee maken.

Aan het einde van de middag een spontaan telefoontje van Mw. Gerdien ten Hoven. Ik had in een reactie in de krant aangegeven dat ik bijna een hoed bij haar had willen kopen voor prinsjesdag. Dat vond ze erg leuk en ze bood aan dat ze mij graag aan een dergelijk hoofddeksel had geholpen. Wie weet ; in de toekomst een keer?

Dinsdag 18 september 2007

Er zijn van die dagen dat je eigenlijk op twee plaatsen tegelijk wilt zijn. Vanmorgen vroeg is de eerste ontbijtsessie van GIDS in het kasteel. Heimen Schuring heeft zich hier voor ingespannen om dit van de grond te krijgen. En dat is prima gelukt. Goede sprekers (burgemeester Houben, Ron v.d. Spoel etc) en een uitstekende opkomst. In de Barneveldse Krant trof ik een prima verslag aan. Voor de geinteresseerden! Onderwerp: aandacht voor kinderen uit gebroken gezinnen en hun ouders.

Maar deze keer kon ik toch de uitnodiging niet afslaan om in Den Haag aanwezig te mogen zijn. En dus moest ik GIDS 'laten schieten'. Vanaf een mooie zitplaats kon ik de hele ceremonie goed bekijken.Voorzover ik iets kon zien, want de hoeden zijn nogal storend (in dit opzicht dan....) Een dag later vraag ik mij nog steeds af of de aandacht van de meeste aanwezigen uitging naar het uiterlijk (van anderen en van hunzelf) of naar de inhoud van de troonrede. Maar misschien moet ik er nog wat aan wennen en is het heel goed mogelijk om beide te combineren. Het is in ieder geval een leuke afleiding om als raadslid dit eens mee te maken. Ook probeer ik zo'n dag te benutten voor de contacten met de ChristenUnie kamerleden en fractiemedewerkers. Voor een uitgebreid fotoverslag klik hier >>>

De commentaren in de media op de troonrede vind ik erg zuur. De focus op de koopkrachtplaatjes barst gelijk los. En de uitkomsten daarvan zijn nogal relatief te noemen. Zo is het effekt van het wegvallen van de kosten van schoolboeken bv niet meegenomen. Dat geeft een aardige verbetering te zien in de inkomstenplaatjes van veel gezinnen met schoolgaande kinderen! En zou een vermindering in consumptie van bier, sigaretten en benzine ook tot een ander beeld kunnen leiden?  En zo zijn er wel wat tegenreacties te formuleren opde zeurderige toon in veel mediauitingen. Ik zelf heb best vertrouwen in dit kabinet en de meeste inwoners van dit land zijn positief zo bleek vorige week nog.

Maandag 17 september 2007

De fractievergadering van vanavond zal als vanouds weer over de inhoud van de commissies en de raadsvergadering gaan. Eerst maar eens wat stukken doornemen en een overzicht zien te krijgen over wat er allemaal speelt. Op die manier kan de vergadering soepel verlopen.

Gelukkig hoef ik niet op zoek naar een hoed voor morgen. Morgen mag ik met mijn echtgenoot mee naar de ridderzaal om de troonrede aan te horen. In het protocol was gelukkig niet een hoofddeksel voorgeschreven. De enige hoed die ik in huis heb is namelijk teveel van de  'cowboy-stijl'. Het is te hopen dat ik een beetje langs de hoeden van de dames op de eerste rijen kan kijken want die benemen waarschijnlijk alle zicht op onze majesteit.

Zondag 16 september 2007

De organisatie '3 keer m' verdient steun. More message in the media hanteert een prima manier om het evangelie te verspreiden. TransWorldRadio gebruikt de radio om gebieden te bereiken die anders niet of nauwelijks bereikt worden. Ik heb een van de diakenen uit onze gemeente een envelop met info aangereikt om te overwegen of we daar niet eens voor kunnen collecteren. Een gift van een hele gemeente levert tenslote heel wat meer op dan in je eentje. Als gemeente moet je erover waken dat je niet teveel voor jezelf geld verzamelt. Helaas is er al veel nodig om de predikanten, de koster en de gebouwen te bekostigen.

U wilt reageren? Van harte welkom! Stuur uw bericht naar t.kuiper@barneveld.nl

Labels
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht